Despre alcool in Norvegia

alcool in Norvegia

Nefiind un bautor inrait, nu m-a interesat cu adevarat unde pot gasi alcool in Norvegia.

Numai ca intr-o seara ne-am pus sa facem un gratar pe ponton, chiar langa cabana noastra. Aveam pregatit cod norvegian pe care sa il punem pe gratar, aveam si carne de balena si desigur somon norvegian. Nu ne mai lipsea decat un vin sau niste beri pentru ca seara sa fie perfecta.

Atunci ne-a venit in cap sa dam o fuga pana in Sørvågen, localitatea cea mai aproapiata de noi in care stiam ca sunt 2 magazine deschise si sa luam vin sau bere.

Am intrat in magazin si ne-am grabit sa gasim vin, dar nu am vazut nicaieri. De asemenea am observat ca nu aveau niciun fel de alcool. Nu am facut mare caz de asta pentru ca am gasit berea, am luat cateva feluri (ca sa vedem ce gust au) si am mers sa o platim. Cand am ajuns la casa sa platim, vanzatorul a zis ca nu putem cumpara berea pentru ca este 08:30 seara. Asa, si ?

Pai, domnul vanzator ne-a explicat ca daca am fi fost prezenti la casa cu jumatate de ora mai devreme, am fi putut cumpara berea. Putem in schimb sa cumparam bere slab alcoolizata, cu maxim 3% alcool. Vazand fetele noastre de romani dezorientati, care se afla intr-un magazin si nu inteleg de ce nu pot cumpara bere la 8 jumate seara, ne-a explicat care e treaba in Norvegia cu alcoolul.

Se pare ca aceasta tara a avut o adevarata problema cu alcoolul si din aceasta cauza s-au adoptat legi foarte severe.

Aceste legi spun ca poti lua bere din magazine normale pana la ora 20:00 in timpul saptamanii (sambata pana la ora 18:00), insa vinul, berea puternic alcoolizata si celelalte bauturile alcoolice in general nu pot fi cumparate decat de la magazine speciale (Vinmonopolet) detinute de stat, statul avand monopol pe vanzarea bauturilor alcoolice. Duminica nu se poate cumpara nici un fel de alcool.

Am luat si noi cateva beri slab alcoolizate, ca sa nu zicem ca plecam cu mana goala. Zilele urmatoare am avut grija sa luam bere de la magazinele din Sørvågen in timpul zilei. Daca doream sa luam vin sau alte bauturi alcoolice mai puternice, ar fi trebuit sa mergem pana in oraselul Leknes, care se afla la aproximativ 65 km de noi, sa gasim acele magazine controlate de stat si sa luam de acolo. Am impresia ca ne-a mentionat ca pentru a lua o cantitate mai mare de bautura, ai nevoie sa prezinti niste acte de identitate.

Concluzie:

Acum sunt ceva mai obisnuit cu ideea si nefiind un bautor adevarat, sincer, nu prea imi pasa. Insa, pe moment am fost cu adevarat socat sa vad ca ma aflu pe niste insule pustii, peste Cercul Polar, in niste localitati unde sunt maxim 100 de oameni si unde lucrurile, totusi, nu sunt lasate la voia intamplarii.

Pe de o parte apreciez Norvegia ca tara si ii respect civilizatia, dar pe de alta parte nu pot spune ca nu am simtit cum statul norvegian se baga destul de mult in viata fiecarui om de acolo si incearca sa controleze anumite aspecte care noua ni se par putin importante. Cand ne-am intors la cabana cu berea slab alcoolizata, recunosc ca am ras in sinea mea si am simtit mila fata de norvegieni, pentru ca se afla intr-o tara unde guvernul lor ii considera niste copii ce nu se pot controla.

Acum nu pot spune ca stiu cum este mai bine. Sa te afli intr-o tara in care esti tratat ca un copil si unde guvernul impune legi prin care ti se interzice sa bei, pentru a-i proteja pe cei din jurul tau si pe tine? Sau sa te afli intr-o tara in care nimanui sa nu-i pese de tine si sa fii lasat la voia intamplarii?

2012_03_24_1074

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.