Lupta dintre Ratiune si Prosecco

Prosecco_3286

Pentru data de 29 martie 2014 ar fi trebuit, conform programului stabilit, sa vizitam Lago di Garda. Prietenii care au avut grija de noi in saptamana respectiva, au venit cu o propunere diferita.

Ce-ar fi daca am merge cu ei intr-o vinarie la nord de Venetia, in celebra regiune Conegliano – Valdobbiadene, sa cumparam vin Prosecco?

Trebuie precizat ca mergeam acolo pentru ca ei sa cumpere o cantitate ceva mai mare de vin, pentru un an de zile. Desi la prima vedere nu pare a fi un lucru pe care multi turisti vor sa-l faca, m-am gandit ca ar fi o experienta interesanta, asa ca am ales sa mergem imediat.

Am plecat din Villafranca di Verona si am ajuns dupa aproximativ 2 ore in  Valdobbiadene, la vinaria Benotto Azienda Agricola.

Prosecco_panorama

Vezi harta mai jos:

Aparent nu eram singurii veniti sa cumpere vin.Prosecco_3248Imediat ce am intrat in vinarie, am observat cisternele mari din otel inoxidabil unde se tine vinul la fermentat,Prosecco_3259

dar si un mic colt unde se aflau mai multi oameni, la fata locului avand loc o degustare de vin. Pe masa respectiva puteai gasi paine, branza si salam alaturi de numeroasele sticle de vin rosu, alb si roze, in general vinuri spumante.

Prosecco_3255

La intoarcerea acasa, am descoperit si poze cu localnicii prietenosi, poze care nu tin minte cand au fost facute.

Prosecco_3276

Ce este Prosecco?

Pe scurt, vinul acesta este pentru italieni ce este sampania pentru francezi, si este in prezent competitorul principal al sampaniei, avantajul sau fiind pretul ceva mai scazut. Fata de sampanie este un vin mai usor, cu mai putin alcool si poate fi baut la aproape orice masa. Difera fata de sampanie prin metoda de producere, fermentarea vinului avand loc in cisterne imense de otel.

Mai exista o a doua metoda pe care au adoptat-o si prietenii mei si anume fermentarea in sticla (damigeana), metoda utilizata de obicei in producerea sampaniei. Fiind la fata locului, am observat cum vinul este turnat in damigeana pentru ca apoi sa fie aruncata o „pastila” chiar inainte de a sigila respectiva damigeana.

Vinul acesta trebuie sa stea la fermentat intre 6 si 12 luni si e de obicei baut in primii 3 ani. Fata de sampanie este de preferat sa fie baut mai devreme decat mai tarziu. Personal, va pot spune ca se bea rece si il poti bea atat alaturi de un prosciutto sau o branza de calitate, cat si alaturi de ceva dulce.

Revenind la vinarie, a fost o experienta foarte placuta pentru ca desi era un haos ordonat, noi – simpli spectatori – am tot mancat paine cu salam si am tot degustat din fiecare sticla pana nu mai stiam ce degustam.

Lupta dintre Ratiune si Prosecco

Am ajuns acasa in Villafranca di Verona pe la 3 dupa-amiaza in masina prietenilor mei, destul de relaxat si binedispus, dupa experienta Prosecco. In general, toata lumea era ametita si obosita dupa drumul inapoi in Villafranca di Verona, dupa paharele de vin si dupa toata agitatia produsa.

Fiind un om cu idei puternice, ca sa nu le zic fixe, mi-am adus aminte ca in planul initial ziua respectiva fusese rezervata vizitarii lacului Garda si pentru ca ceasul indica ora 3 dupa-amiaza, am calculat ca as avea timp sa ajung la lac sa arunc macar o privire.

Prietenii mei, vazand ca sunt hotarat sa-mi duc planul la capat, mi-au imprumutat masina lor. Asa ca fara prea multa analiza, am sarit in masina si am plecat pe autostrada spre Lago di Garda. Totul era minunat, frumos, superb.

Inca o data ma aflam la volan in Italia si conduceam. In fata mea se desfasurau zilele in care traversam Sicilia sau Toscana si admiram pamantul ars de soare sau vreaun satuc izolat in varful unui munte la care nu stiam cum sa ajung...

Dintr-o data, m-a lovit Ratiunea care a urlat la mine scurt:

„Hei! Tu ai baut!”

La naiba, asa era…dar ce puteam face? Fiind deja pe autostrada si neputand sa ies de pe ea decat undeva aproape de Lago di Garda, am realizat ca lupta dintre Ratiune si Prosecco era inutila. Prosecco castigase deja batalia, inainte ca eu sa ma sui la volan.

Asa ca am ajuns la Sirmione, am facut o tura pe jos prin el, am tras cateva poze pe mal si ne-am intors in Villafranca di Verona, nu inainte de a rata de cateva ori intrarea pe autostrada.

Merita sa vezi Sirmione?

Depinde de tine. Sirmione este elegant, bogat si turistic, un fel de Mamaia in plin sezon. Daca vrei sa descoperi chestii in Italia (cultura, istorie, arhitectura, geografie), du-te in Sicilia sau Toscana. Nu pot spune ca este locul potrivit de unde sa poti admira Lago di Garda. Ti-as recomanda sa conduci spre nordul lacului, unde sunt munti si unde sigur perspectiva este mai interesanta.

Concluzii

  • Du-te in regiunea Conegliano – Valdobbiadene sa bei vin Prosecco. Eu m-am intors acasa cu 3 sticle.
  • Fii flexibil in calatorii. Poti avea un plan, dar nu ezita sa-l schimbi daca apare ceva nou si interesant.
  • Incearca sa nu conduci o masina dupa ce ai baut Prosecco.
  • In lupta dintre Ratiune si Prosecco, Prosecco castiga intotdeauna.
  • Du-te sa vezi Lago di Garda.
  • Nu te duce in Sirmione!

Sirmione_3362 Sirmione_3359

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.