Khanom, Thailanda: Locul În Care Am Regăsit Vama Veche

Khanom Thailanda plaja

Mă aflu de 2 luni în Thailanda, ca să fiu mai specific în Khanom, o regiune aflată în provincia Nakhon Si Thammarat şi este locul în care am regăsit Vama Veche (sau spiritul său), aşa cum arată ea în amintirea unora şi în imaginaţia altora, care nu o ştiu decât din poveşti.

Dar înainte de a ajunge la acest punct, cred că este nevoie să povestesc puţin despre acest colţ al Thailandei şi să prezint cele trei feţe ale sale: oraş provincial, sat întins şi staţiune turistică.

 

Ce este Khanom?

Dacă te uiţi pe hartă, poţi vedea cum această regiune este mărginită la est de Golful Thailandei, iar în partea de vest este aproape izolată de sudul-vestul Thailandei printr-un şir de munţi.

Aparent, aceşti munţi au un rol important în protejarea Khanomului de musonul de sud-vest care bate din iunie până în octombrie şi aduce anotimpul ploios asupra Thailandei, cu excepţia acestei zone, unde şansele de ploaie scad simţitor faţă de restul ţării.

Pot veni în Thailanda în timpul verii din România?

Da, poţi veni. Însă dacă te duci în turistica parte de sud-vest (Krabi, Phuket), ai şanse foarte mari să te prindă ploaia. Mai bine vii în zona Khanom sau în insulele mai mari de pe coasta de est: Koh Samui sau Koh Phangan.

Khanom_Seafood

Khanom este un orăşel thailandez micuţ

Khanom este un mic orăşel thailandez fără prea mari pretenţii, care nu vede valuri de turişti, cel mult o mână de vestici care au ales să se stabilească aici. Prin urmare, majoritatea magazinelor şi pieţelor se adresează localnicilor, iar vesticii sunt priviţi cu interes când apar în mijlocul lor.

Partea principală a oraşului se întinde pe o singură stradă de aproximativ 6 kilometri şi de-a lungul ei poţi găsi câteva bănci şi ATM-uri, pieţe, magazine 7/11, un magazin de mobilă (i se spunem Mobexpert) şi altul similar (i se zice Ikea).

După o vreme, începi să îţi dai seama când se ţin pieţele şi ce poţi găsi în ele, ce îţi poţi lua de la 7/11 şi că atunci când scoţi bani de la un ATM, plăteşti un comision de 180 baht pe tranzacţie (aproape 22.5 ron), aşa că nu uita să scoţi mai mulţi bani o dată. In ceea ce priveşte conversia, e relativ uşor să calculezi: 100 baht = 12.5 Ron, aproximativ.

 

Khanom este o staţiune turistică (fără turişti)

Paralelă cu strada principală a oraşului, la o distanţă de aproape 2 km, se află o altă stradă care merge pe lângă plajă. Această zonă de plajă – care se întinde pe aproape 10 kilometri – este partea care poate fi considerată zona adresată turismului, însă unde nu prea sunt turişti, şi de luni până vineri ai plaja doar pentru tine.

Partea frumoasă este că majoritatea locurilor de cazare au avut până acum grijă să nu construiască hoteluri prea înalte, prin urmare plaja nu pare a fi afectată de construcţii, ceea ce îţi dă impresia unui loc pustiu. Şi ăsta este cel mai mare avantaj al acestui loc.

 Turiştii thailandezi

Pe plajă apar oameni abia în weekend, îmbrăcaţi până în gât şi acoperiţi total şi nu prea se omoară să intre în apă. Exact, sunt turiştii thailandezi care vin cu toată familia, se aşează undeva la umbră, îşi aşează mâncarea pe o pătură şi stau acolo cu orele. Cel mult intră 2 sau 3 metri în apă şi atât. Având grijă desigur să fie îmbrăcaţi. Apoi se întorc la păturică şi continuă să mănânce. Din ce am putut observa, de la depărtare desigur, conversaţia aprinsă (sau de orice fel) nu pare a fi sport naţional, ca la unele popoare.

De-a lungul plajei sunt destul de multe hoteluri unde te poţi caza, de la bungalow-uri simple, unde o noapte costă între 400 – 800 baht până la cazări de lux, unde o noapte începe de la 100 euro pe noapte.

Pentru mai multe opţiuni de cazare în Khanom, îţi recomand acest articol.

 

Khanom este o întinsă zonă rurală

Khanom Thailanda rurala

Khanom este şi un fel de sat întins în toate părţile pe mai mult de 10 km.

Între orăşel şi zona adresată turismului se află o întinsă zonă rurală, unde poţi găsi plantaţii de palmieri, nuci de cocos şi arbori de cauciuc. Plus foarte multe orezării, sau cel puţin asta credem noi că sunt. Din ce am putut observa, oamenii se ocupă atât de agricultură, cât şi de creşterea animalelor, ca să nu mai zic de nenumăratele plantaţii de nuci de cocos.

 Este Khanom o regiune săracă?

Pentru cineva care doreşte să viziteze această zonă, acesta poate fi un lucru important de ştiut.

Aşa că o să-ţi zic direct că din punctul meu de vedere, regiunea Khanom nu pare a fi o zonă săracă a Thailandei.

Dacă mergi aiurea pe străzi şi chiar dacă te îndepărtezi de mare şi de zona turistică, poţi observa case mari şi frumoase, şi majoritatea oamenilor de aici par a avea maşini mari, gen pick-up, care arată destul de noi.

Şi astfel ajungem la altă întrebare importantă:

Cum conduc thailandezii?

Răspunsul este următorul: Thailandezii conduc groaznic, ceea ce nu-i opreşte să se suie la volan.

Dar dacă ai condus în România şi mai ales în Bucureşti (cum am condus eu în ultimii 10 ani), te vei adapta aici de minune. Cât timp mergi pe dreapta liniştit, nu ai probleme. Ah scuze, aici se conduce pe stânga şi da, e puţin ciudat, dar nefiind un trafic foarte mare, ai timp să te adaptezi la stilul de condus local.

Cel mai simplu în această zonă este să-ţi închiriezi un scuter şi să baţi străzile. Se poate închiria foarte uşor chiar de la localnici. De obicei, în această zonă, cineva ştie pe cineva care te poate ajuta.

 

Ce este de văzut şi făcut în Khanom?

Sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face în Khanom şi sigur îţi poţi petrece o vacanţă de 2 sau 4 săptămâni în această zonă fără a te plictisi.

Dar pentru că voi aborda pe larg atracţiile şi experienţele pe care le poţi încerca în această zonă într-un articol separat, voi prezenta pentru moment câteva lucruri importante pentru care merită să vii aici:

 

1. Vino să regăseşti Vama Veche la Barul Jam Bay

Khanom Thailanda jam bay bar 2

Am vizitat pentru prima dată Vama Veche la sfârşitul anilor ’90 şi ţin şi acum minte că a fost prima şi ultima vară în care am putut să-mi cumpăr mâncare la un preţ foarte mic. Următoarea vară preţurile au explodat şi construcţiile au început să apară. Era începutul finalului pentru Vama Veche şi l-am prins.

Plaja din Khanom este acea pierdută Vamă Veche, pe care atât de mulţi români o regretă şi o caută.

Ştiu ce gândiţi: Păi bine, dar Vama Veche are un Stuf.

Ei bine, şi Khanomul are un loc asemănător, Stuful din Khanom este Jam Bay Bar şi este probabil cel mai interesant loc de aici. Se află la mijlocul plajei şi dacă vrei să te plimbi, o poţi lua în orice direcţie. Este un raggae bar, iar Bob Marley se află la loc de cinste şi din ce am văzut până acum, thailandezii de acolo se consideră un fel de jamaicani. Adevărul este că şi seamănă puţin.

Jam Bay Bar este considerată şi capitala puţinilor expaţi din zonă, iar în weekend şi mai ales sâmbătă searaprofesorii de engleză din Surat Thani şi Nakhon si Thamarat vin aici.

Motivul este unul destul de simplu, sâmbătă seara are loc principala petrecere de la Jam Bay Bar, timp în care poţi vedea cântând chiar o parte dintre profesorii care vin aici. De cele mai multe ori, aceştia demonstrează un talent muzical remarcabil.

Pentru că mica mea căsuţă se află la 2 paşi de Jam Bay Bar, îţi pot spune că este locul cel mai animat din Khanom şi aici poţi vedea foarte mulţi oameni interesanţi. Cel mai important lucru este că în aer se simte atmosfera hippie şi toţi îţi zâmbesc când apari în zonă, ceea ce nu este un lucru rău dacă vii din România.

 

2. Vino să ai o plajă şi o mare doar pentru tine

După cum spuneam, şi sigur mă voi repeta, plaja de aproximativ 9 km şi marea sunt pustii.

Vrei să alergi dimineaţa pe plajă?

Aici o poţi face, nu este nimeni care să se uite la tine. Cel mult un moşulică care pescuieşti pentru familia lui.

Vrei să faci baie în mare singur?

Şi asta se poate rezolva. Chiar şi în weekend, când apar vizitatorii thailandezi, aceştia rămân îmbrăcaţi şi nu intră în mare decât puţin.

Khanom Thailanda plaja 2

 

3. Vino să vezi un răsărit din mare şi un apus peste munţi

Dacă te trezeşti la 6:30 şi mergi pe plajă, poţi vedea cum soarele iese din Golful Thailandei înroşind cerul. Din  nou, se subînţelege că vei fi singur pe acolo, cel mult să mai apară un pescar sau cineva care se plimbă pe plajă, dar de obicei nu e nimeni.

Dacă îl ratezi, cum mi se întâmplă mie adeseori, poţi vedea seara cum soarele apune peste munţii din vest, care mărginesc Khanomul. Nu este o imagine rea.

Khanom Thailanda Apus

 

4. Vino să înveţi cum se merge pe scuter. Şi să conduci pe partea stângă.

În Khanom nu există transport în comun şi având în vedere distanţele mari din această zonă, eşti obligat să închiriezi o maşină sau un scuter. Majoritatea oamenilor închiriază scuter pentru că este mai uşor de utilizat şi consumă foarte puţin. Chiria pe o lună costă până între 3.500 si 5000 baht şi faci un plin cu 100 baht. Eu de exemplu merg aproape in fiecare zi si nu cred ca dau mai mult de 300 baht pe lună.

Nu este deloc greu să conduci aşa ceva, e chiar simplu pentru că nu are viteze şi doar accelerezi şi frânezi. Dacă în schimb îţi iei un saleng sau un motor mai puternic, acela e probabil să aibă nişte viteze, dar nu e ceva de speriat. Şi consumă puţin mai mult.

O experienţă interesantă, dacă eşti obişnuit să conduci de câţiva ani buni în România, este faptul că aici se merge pe stânga. Nu este cu adevărat greu să te adaptezi, pentru că traficul aici e foarte scăzut, însă la intersecţii şi unde mai apare o curbă, e adevărat că stai puţin pe gânduri ca să-ţi dai seama cine are prioritate. După cum am menţionat mai sus, thailandezii nu sunt cei mai buni şoferi din lume.

Khanom Thailanda scuter 2

 

5. Vino să testezi celebra mâncare thailandeză

Sunt câteva locuri în care poţi testa această mâncare, dar ca să nu te zăpăcesc, o să recomand doar 2 locuri în care merg de obicei şi unul în care merită să mergi măcar o dată pentru frumoasa privelişte asupra coastei din Khanom.

  • The Dolphin House, care se afla în partea de sud (cum încep munţii) şi o masă pentru 2 persoane te poate duce acolo undeva între 200 şi 300 baht. Pentru această zonă, este un preţ foarte bun. Plus că fac un coffee latte de vis.
  • Ciao Bella este un loc în care te duci să mănânci în primul rând mâncare italiană foarte bună, adică pizza, paste şi mai ales tonul în crusta de cimbru, pe care Umberto ţi-l face perfect. Chestia este că acest loc face şi mâncare thailandeză, adică soţia lui Umberto se ocupă de aşa ceva. Noi de exemplu, ultima dată, am comandat o pizza şi un pad thai, ceea ce este o combinaţie ciudată, dar de asta eşti aici, ca să încerci lucruri noi. Partea bună este că Umberto îţi poate explica ce mănânci şi cum este făcută acea mâncare, un lucru important având în vedere că thailandezii nu prea o rup pe engleză.
  • Seafood Khanom, este un loc care se află tot în partea de sud, mai departe de The Dolphin House, unde se termină strada principală. Aici te poţi duce o dată pentru priveliştea superbă asupra plajei din Khanom. Preţurile sunt mari, enough said.

 

Concluzie

Mai sunt multe lucruri pe care le poţi face în această zonă, lucruri pe care nici măcar eu nu am apucat să le fac, după aproape 2 luni de stat aici.

De exemplu, în această zonă pot fi văzuţi celebrii delfini roz, care sunt principalul atu al acestei zone şi este acel ceva unic care se găseşte doar aici în Thailanda.

Voi merge în curând să îi văd, prin urmare rămân dator cu mai multe detalii asupra acestei atracţii, cât şi asupra altor experienţe pe care le poţi încerca în acest colţ al Thailandei.

Khanom Thailanda Seafood 2

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.