24 de Lucruri pe care Obişnuiam să le Fac în Khanom

Khanom Jam Bay

La începutul anului 2015 am locuit pentru aproximativ 4 luni în Khanom, o localitate aflată în sudul Thailandei despre care am şi scris câteva articole, cel mai important dintre ele fiind o comparaţie între acest loc şi legendara Vamă Veche din România, cea care a fost în trecut, nu cea care este în prezent.

Dar mi s-a spus de mai multe ori că nu am scris un articol clar asupra atracţiilor locale şi asupra lucrurilor pe care le poţi face în Khanom. Iar unii mai răutăcioşi mi-au zis că nu poţi compara Khanom cu superbele insule din sud, unde se găseşte cu adevărat Paradisul.

Dar hai să clarificăm un lucru: De ce trebuie să facem comparaţii?

Poate nu ar fi o idee rea dacă am încerca să realizăm că fiecare loc este unic în felul său şi că anumite locuri sau lucruri nu sunt de vânzare şi nu trebuie să placă tuturor.

Acestea sunt 24 de lucruri pe care obişnuiam să le fac in Khanom şi care iţi pot umple şi ţie timpul dacă te gândeşti să vizitezi acest loc.

 

24 de Motive pentru a Veni în Khanom

 

1. Redescoperă Vama Veche

Vama Veche din Khanom

Sigur te-ai întrebat cum arăta celebra Vamă Veche pe vremuri, când puţini auziseră de ea şi mai puţini ştiau unde se află. Ei bine, acesta este principalul motiv pentru care mi-a plăcut foarte mult acest loc. Aşa că vino aici să te bucuri de o plajă întinsă şi pustie şi să te relaxezi la „Stuful” din Khanom – barul Jam Bay -, unde mi-am petrecut atâtea zile.

2. Sâmbătă seara la Jam Bay Bar

Jam Bay Bar

Vino aici să bei o bere cu oamenii care trăiesc sau stau pe termen lung în Thailanda.

Jam Bay Bar este locul în care vin numeroşi expaţi în fiecare sâmbătă seara, mai ales profesorii de engleză din orăşelele din jur, Nakhon Si Thammarat şi Surat Thani.

Este o atmosferă foarte plăcută, toată lumea cântă, dansează şi se bucură de minunata vreme thailandeză. Când petrecerea se termină după 1 sau 2 noaptea, mulţi se culcă la Jam Bay sau pe plajă, în cort. Unii adormeau pe lângă căsuţa mea, fiind la 20 de metri de plajă.

3. Delfinii roz din Khanom

Delfinii roz din Khanom

Am vorbit despre experienţa de a întâlni delfinii roz şi a te plimba pentru câteva ore în largul coastei thailandeze. A fost probabil cea mai frumoasă plimbare făcută în Thailanda şi cea mai bună ocazie de a înţelege de ce este Thailanda atât de faimoasă.

4. Nuca de Cocos

Cocos

Ok, ştiu că sună ciudat. De ce doar nuci de cocos, vei spune. Păi, pentru că nu avem aşa ceva în România şi chiar dacă avem ceva, nu se compară cu „the real thing” pe care îl poţi găsi în Thailanda. Pentru nuci de cocos, să faci rost de un satâr pentru că sunt tari rău şi după ce bei sucul, nu uita să foloseşti o lingură pentru a răzui miezul interior.

La câte plantaţii de cocotieri sunt în Khanom, eu le găseam în piaţă la aproape 20 THB, adică 2 lei şi ceva. Am înţeles că mă ţepuiau oamenii, dar cum să te superi când eşti sub soarele Thailandei?

5. Mâncarea thailandeză

Mâncare thailandeză

Unul dintre locurile noastre dragi din Khanom era Delfinul, cum îi spuneam noi, o terasă aflată în partea de sud, unde încep munţii şi unde drumul se opreşte după scurtă vreme. În afară de mâncare, cafeaua cu lapte şi gheaţă era preferata noastră.

6. Du-te în junglă!

Jungla din Khanom

Asta e simplu de făcut, te sui pe scuter şi mergi spre interiorul continentului sau o iei la nimereală pe străzile din Khanom. Jungla este întotdeauna aproape şi în aerul fierbinte de afară este plăcut să te răcoreşti mergând rapid cu scuterul. Unde nu e junglă, te vei plimba printre plantaţiile întinse de cocotieri, palmieri şi arbori de cauciuc care înconjoară casele izolate ale thailandezilor.

7. Complexul de temple buddhiste Wat Kradang Nga

Wat Kradang Nga

De câte ori mergeam spre centrul oraşului Khanom şi o luam prin „orezărie” – un câmp întins pe câţiva km în toate direcţiile, unde se cultivă diverse şi vezi câteva vaci rătăcite -, treceam pe lângă complexul de temple Wat Kradang Nga. Am intrat de mai multe ori, iar o dată am prins şi o festivitate.

8. Târgul de sâmbătă seara

Acest târg se ţine undeva în centrul oraşului Khanom şi seamănă cu un „bâlci de provincie” de la noi, aşa cum poţi vedea uneori vara în „oraşele-sat” din România, cum ar fi Găeşti sau Urziceni. E drăguţ la târg pentru că poţi testa multe feluri de mâncare şi poţi vedea mulţi oameni.

9. Vino să te simţi ca în lunile de vară

plaja din Khanom

Ştii acel sentiment de vacanţă pe care ţi-l dă atmosfera de la mare în timpul verii? Dacă în România nu durează decât 2 luni pe an, aici acea atmosferă de căldură şi relaxare durează aproape tot anul.

Însă trebuie să te avertizez: o să-ţi placă atât de mult încât o să începi să te gândeşti la sensul vieţii tale şi la viaţa pe care o ai în România.

10. O pizza la Ciao Bella

Ciao Bella Khanom

Cum să nu-i iubeşti pe italieni? Până şi în acest colţ de lume poţi găsi un bucătar italian adevărat pregătit să te servească cu cele mai bune bucate, cum ar fi pizza, fructe de mare şi cele mai demenţiale sandwich-uri pe care le-am testat până acum. Este locul în care mă voi opri imediat ce ajung înapoi în Khanom pentru a-l saluta pe Umberto.

11. Satul de pescari din Khanom

sat pescari Khanom

Khanom nu este doar un oraş, o staţiune turistică sau un sat întins. Acolo unde râul Khun Nom taie Khanomul la nord, poţi vedea un sat de pescari care încă îşi aruncă năvoadele în râu şi mare, sau când au posibilitatea plimbă turiştii către celebrii delfini roz din apropiere.

12. Khanom Espresso

Khanom Espresso

Aceasta este cea mai bună cafenea din Khanom. Se află în centrul oraşului şi este un fel de mini-Starbucks thailandez. Dacă vrei, îţi poţi cumpăra cafea de la ei pentru a-ţi face acasă, mai ales că au cafea adevărată, produsă în Thailanda.

13. Du-te să vezi o peşteră

13. khanom

Zona aceasta ascunde câteva peşteri interesante, dacă te îndrepţi spre interiorul continentului, dar care însă nu sunt uşor de localizat, chiar şi cu Google Maps. Deşi este foarte posibil să te rătăceşti căutând peşterile respective, nu vei regreta. Nu este un lucru negativ să te rătăceşti în Thailanda.

14. Răsăritul din mare, dar şi apusul peste munţi

Aşa arată un răsărit din mare în Khanom.

Rasarit Khanom

Şi aşa arată un apus de soare.

Apus Khanom

Punct.

15. Piaţa de miercuri dimineaţă… foarte de dimineaţă!

Surprinde-i pe thailandezi! Du-te la 5 sau 6 dimineaţa în piaţă şi să vezi cum se uită la tine. Nu pentru că nu au mai văzut albi, ci pentru că ei cred că toţi albii sunt bogaţi şi aroganţi, şi nu se trezesc la o asemenea oră. Dacă te mai şi pui pe lângă ei să mănânci la grămadă, îi dai pe spate.

16. Învaţă să mergi pe scuter. Pe partea stângă a drumului.

drumul din khanom

Khanom este un loc întins şi aerisit şi este locul potrivit pentru a învăţa să mergi pe scuter în Thailanda. Mai ales că se merge pe partea stângă a drumului. Încearcă să nu mergi prin nisip, pentru că vei cădea. De asemenea, dacă nu ai mai mers pe scuter, nu te arunca în depăşiri şi nu depăşi 40 km/oră.

Şi dacă tot suntem la capitolul ăsta, nu uita să-ţi faci asigurare medicală înainte de a pleca din ţară.

17. Cascada Samet Chun

Samet Chun

Am scris aici despre această cascadă şi îmi pare rău că nu am prins-o cu tot cu apă. Probabil că în lunile iunie-noiembrie, când vine sezonul ploios, lucrurile stau diferit. Du-te să o vezi şi pune nişte poze pe Facebook, că sunt tare curios cum arată cascada atunci când vin ploile.

18. Înoată noaptea în mare alături de plancton

plancton

source

Vrei să dai foc mării?

O poţi face în timpul nopţii, atunci când planctonul se apropie de mal şi orice mişcare în apă aprinde totul în jurul tău. Este într-adevăr un fenomen destul de rar, care se petrece mai ales la începutul anului, dar noi am avut marele noroc de a-l prinde câteva nopţi în luna aprilie. Din păcate, fenomenul nu a fost atât de puternic încât să-l prind într-o imagine proprie.

19. O furtună tropicală în miez de noapte

furtuna in khanom

Când ai văzut ultima dată o furtună tropicală pe cerul nopţii, deasupra mării?

Aici o poţi face foarte uşor, pentru că atunci când musonii vin şi pleacă, aceştia antrenează numeroase forţe ale naturii care se luptă pe cerul nopţii. Atunci când furtunile se pornesc, fulgerele luminează cerul nopţii, iar tu stai pe plaja din Khanom, alături de o bere, si admiri acest spectacol al naturii.

20. Thailandezii din Khanom

Thailandezii

Sunt cei mai zâmbitori şi săritori oameni pe care i-am întâlnit până acum. Probabil că atunci când Khanom va deveni Ko Samui sau Phuket, oamenilor de aici li se va lua de turişti şi nu vor mai fi atât de drăguţi. Dar pentru moment acele timpuri sunt la ani distanţă şi plaja din Khanom este încă pustie. Iar oameni precum Umberto, Joe sau Saifon încă sunt acolo pentru a te distra şi ajuta atunci când ai nevoie.

21. Aleargă dimineaţa pe plajă.

21. Alearga

Plaja este pustie, mai ales de luni până vineri, aşa că dacă vreodată te-ai imaginat un personaj de film care aleargă pe o plajă pustie, aici o poţi face. Iar când nu mai poţi, te poţi arunca liniştit în marea mereu caldă.

22. Înoată în Golful Thailandei

22. Golful Thailandei

Dacă plajă e liberă, este evident că şi marea este la fel. Aşa că ia-ţi echipamentul de snorkelling and have fun!

23. Mergi până la capătul drumului

23. Capatul drumului

Uneori, în viaţă drumul pe care mergem ajunge la final şi de acolo nu putem decât să revenim de unde am plecat şi să încercăm alt drum. Asta se întâmplă şi în Khanom, atunci când mergi pe drumul aflat aproape de plajă şi te îndrepţi spre munţii din sud. După aproximativ 10 kilometri de mers prin junglă pe drumuri din ce în ce mai abrupte, ajungi la o pensiune-restaurant şi o plajă destul de întinsă, unde poţi pierde o zi cu uşurinţă.

De obicei locul este pustiu, la fel ca restul plajei din Khanom.

24. Relax man, relax!

final

Deşi am ajuns la numărul 24, presupun că acesta este în final cel mai important lucru pe care îl poţi face în Khanom: relaxează-te! Ia cu tine o carte şi du-te la Jam Bay Bar, pe plajă sau la umbra unui palmier şi uită de toate prostiile care îţi trec prin minte. Nu te face că nu înţelegi, cu toţii avem tâmpenii în cap şi nu ştim cum să scăpăm de ele. Ei bine, asta este cea mai bună soluţie pe care am găsit-o eu.

Relax man, relax!

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.