Paris fără Turişti (1). Micul Cartier de pe Butte Bergeyre

Montmartre seen from Butte Bergeyre

Sunt într-adevăr puține locuri în Paris unde te poți plimba liniștit pe străzi sau străduțe, pentru a admira în voie casele vechi care amintesc de atmosfera vechiului oraș. De cele mai multe ori, datorită publicității excesive, unele locuri devin atât de cunoscute încât până și acei turiști care nu știu de ce ar trebui să le viziteze vin acolo pentru a face măcar o poză.

Din cauza asta, tu, ca un biet vizitator care vrea să se plimbe liniștit pe străzi pentru a înțelege o fărâmă din misterul Parisului, te trezești înconjurat de hoarde de turiști hotărâte să îţi tulbure nevoia de relaxare.

Și atunci, unde găsim liniștea necesară pentru a ne plimba în voie în Paris, fără a ne întâlni cu alți turiști? Unde putem merge pentru a putea spune cu toată inima după aceea că acel loc a devenit „al nostru”?

Ei bine, după câteva căutări pe atoateștiutorul Internet, am aflat că nu sunt singurul care a întâmpinat astfel de dificultăţi şi că alţii de asemenea s-au aflat în această situaţie.

Începem mica serie Paris fără Turişti cu micul cartier de pe Butte Bergeyre.

Butte Bergeyre_1

Butte Bergeyre este unul dintre dealurile Parisului pe care se află un mic cartier unde vei găsi un număr de case încântătoare, niciun picior de turist şi linişte deplină. Cartierul adormit este localizat la doi paşi de Parcul Buttes-Chaumont, iar cuvântul „butte” în sine înseamnă „deal”. Tocmai din acest motiv, de aici poţi admira – în afară de drăguţele case – şi bazilica Sacré Coeur din Montmartre, ce se poate vedea în imaginea de mai sus.

Printre lucrurile neaşteptate descoperite pe acest deal am găsit o vie şi o grădină de legume, aflate una lângă cealaltă, dar la care însă nu am avut acces. Intrarea se află aproape de locul din care am putut admira bazilica Sacré Coeur.

Histoire

Până în secolul 19, Butte Bergeyre a fost acoperit de mori de vânt, iar cealaltă parte a dealului a fost la un moment dat ocupată de un parc de distracţii sub numele de Folles Buttes. Mai târziu, parcul de distracţii a fost dărâmat pentru a se construi o arenă pe care s-au şi desfăşurat câteva evenimente sportive în timpul Jocurilor Olimpice din Paris în 1924. În final, începând cu 1928, terenul a fost oferit dezvoltatorilor imobiliari pentru a se construi o parte dintre casele pe care le putem vedea astăzi.

Acest micuţ cartier de numai 3, 4 străzi poate fi parcurs rapid în mai puţin de 15 minute, însă ce rost are să cauţi relaxarea departe de nebunia centrului dacă nu te opreşti pentru a descoperi comori neaşteptate printre ferestre deschise şi parizieni care nu se aşteaptă să fie priviţi de nişte intruşi necunoscuţi?

Cum ajung pe Butte Bergeyre?

Pentru a ajunge aici, ia metroul până la staţia Colonel Fabien. De acolo porneşte pe avenue Mathurin Moreau şi după aproape 300 de metri ia-o la dreapta pe strada Georges Lardennois şi tadaaa….ai ajuns!

Strada aceasta acoperă aproape jumătate din cartier, iar după ce termini cu ea, o poţi lua uşor şi pe celelalte 4, după cum poţi vedea pe Google Maps.

Pozele au fost făcute cu telefonul Samsung Galaxy K Zoom.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.