Paris fără Turişti (4). Village Saint-Paul, un colţ necunoscut din Marais

Village Saint-Paul

Am ales să petrecem o zi în Marais, unul dintre puţinele cartiere ale Parisului care şi-a păstrat aspectul medieval până în prezent, fiind ocolit de modificările masive operate în secolul 19 de către baronul Haussmann.

Din această cauză, Marais este important de văzut de orice vizitator care îşi doreşte să aibă o idee asupra vechiului Paris, mult mai intim şi mai primitor decât actualul oraş al luminilor, creat special pentru a fi un centru al lumii civilizate.

Desigur că cei care ştiu ceva mai multă istorie ar putea obiecta spunând că motivul principal al lui Napoleon pentru schimbarea feţei Parisului şi apariţia marilor bulevarde a fost acela de a permite armatei să intervină cu uşurinţă în caz de revolte şi de a oferi oamenilor un simţ al măreţiei arhitectonice în contrast evident cu efemerul fiinţei umane.

Dar acestea sunt detalii nesemnificative pentru cei mai mulţi turişti care aleg să meargă direct pe Rue des Rosiers, pentru a-şi lua cel mai bun falafel din tot Parisul. După cum se poate vedea, nu vei fi niciodată singur la o plimbare prin mijlocul cartierului Marais.

Prin urmare, cum facem să găsim un loc doar al nostru în Marais? Unde ne putem plimba fără a fi în pericol să murim înghesuiţi pe străzi şi mai ales, unde putem să ne plimbăm fără a avea alături soldaţi înarmaţi pentru război?

Ei bine, dacă la un moment dat ne vom îndrepta spre Sena, am putea ajunge la Rue de Rivoli, un boulevard ce străbate partea de sud a acestui cartier.

De acolo putem merge spre Rue Saint-Paul, locul de unde putem pătrunde prin mai multe locuri în Village Saint-Paul.

În timp ce ne îndreptăm spre Village Saint-Paul, nu trebuie să uităm că Marais este de asemenea vechiul cartier evreiesc ce a suferit în timpul celui de-al doilea război mondial când Parisul s-a aflat sub ocupaţie nazistă. Din acest motiv, este posibil să vezi pe străduţele sale, atunci când ajungi la o şcoală, câte o placă memorială care să amintească de crimele regimului de ocupaţie sau să vezi case în care s-au aflat familii de evrei ce au luat drumul taberelor de concentrare.

Village Saint-Paul

Am ajuns în Village Saint-Paul şi faţă de nebunia din mijlocul cartierului, aici lucrurile erau puţin diferite. Ne-am trezit dintr-o dată într-un loc cu arcade medievale şi pasaje secrete ce te invită la explorare, iar micile magazine din zonă ce vând antichităţi şi nimicuri uimitoare te fac să te gândeşti că acesta este locul unde se aprovizionează buchiniştii de pe Sena.

Village Saint-Paul a fost amenajat la începutul anilor ’80, când mai multe locaţii comerciale au fost create cu scopul de a anima viaţa în zonă şi a dezvolta activitatea turistică. În acest scop, organizatorii s-au orientat spre magazine de antichităţi şi galerii de artă.

Din păcate, în ziua respectivă, multe dintre magazine erau închise şi nu am putut să intrăm în foarte multe locuri, însă ne-am bucurat din plin de liniştea găsită în acest loc şi de faptul că nu ne-am simţit sufocaţi de turişti.

Village Saint-Paul 2

Atât de aproape de Sena şi totuşi atât de pustiu acest loc definit şi delimitat de străzile Saint-Paul, Ave Maria, Charlemagne şi grădinile Saint-Paul.

După ce am ieşit din micul sătuc urban, am luat-o pe Rue Charlemagne – Rue de Jouy pentru a ne opri la intersecţia cu Francois Miron.

Iar aici s-a terminat ziua noastră în cartierul Marais, la o terasă. Pentru că ce poţi face în Paris dacă nu să priveşti oamenii care trec prin faţa ta, fiecare cu gândurile şi propriul lui univers.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.