De ce Insulele Lofoten?
„Questi di detti scogli sono uomini purissimi e di bello aspetto, e cosí le donne sue, e tanta è la loro semplicità che non curano di chiuder alcuna sua roba…” Pietro Querini
Norvegia m-a pasionat dintotdeauna. Chiar si acum, inca imi mai zboara gandul la ea, mai ales ca nu am vazut decat un mic colt din aceasta tara destul de mare. Aveam uneori momente noaptea in care stateam in pat si puneam pe o hartie imaginara tot planul meu de a vizita aceasta tara. Sunt sigur ca toti cei pasionati de calatorii ma inteleg. Este un fel de obsesie care ne impinge inainte si vrem sa descoperim cat mai mult posibil, avand impresia ca dupa fiecare colt se ascunde ceva nou si nemaipomenit.
Avand in vedere ca Insulele Lofoten indeplineau conditiile perfecte (pentru mine) si anume : munte, mare, insula (izolare), zona neturistica (cu exceptia lunilor iulie si august, dar nici atunci nu te calci pe picioare pe acolo) si salbaticie (relativa), mintea mea s-a agatat instinctiv de aceasta locatie si mi-am promis ca o voi vizita intr-o zi.
Am avut de ales in mintea mea daca sa merg in Lofoten in timpul verii, cand de fapt este sezonul turistic, adica in iulie – august, cand temperatura ajunge la 20 grade, sau in timpul iernii, cand nu sunt turisti si ai o sansa de a vedea aurora boreala. Am ales sa merg iarna ca sa prind aurora boreala si sa am insulele doar pentru mine. Dar ca sa stiti si voi, toata lumea recomanda sa va duceti acolo vara, ca sa mergeti cu bicicleta si sa va dati cu kayak-ul, Lofoten fiind una dintre cele mai bune zone din lume pentru aceste 2 activitati. Daca doriti sa vedeti balene pe mare, va puteti duce in luna noiembrie. Nu va duceti in decembrie pentru ca soarele nu rasare pana pe 7 ianuarie. Daca vreti sa vedeti doar soare, duceti-va in iunie si iulie, pana pe 17 iulie soarele nu apune.
Lasand la o parte aurora boreala si lipsa altor vizitatori (ceea ce ma atrage intotdeauna), eu am ales Lofoten si pentru fiord-urile sale, peisajele absolut dementiale si impresia de spatiu de poveste. Pana la urma, aceste elemente m-au atras intotdeauna la Norvegia: faptul ca e in nord, ca e frig si iarna lunga, ca sunt munti si ape si ca sunt putini oameni.
Probabil unii au intrat deja in panica cand au citit ca e frig pe acolo. De fapt, tocmai asta e partea frumoasa ca sa zic asa, nu e chiar atat de frig pentru simplu motiv ca insulele Lofoten sunt scaldate in apele Curentului Golfului (Gulf Stream), din cauza asta ele fiind un fel de anomalie, avand in vedere latitudinea la care se afla. Practic de-a lungul anului temperatura medie nu scade sub zero grade. Deci, daca te-ai afla la aceeasi latitudine in Alaska sau in Siberia, ar fi poate -20 grade sau mai frig. Asa ca este un loc unde te poti duce iarna sa stai cu ochii pe cer si sa astepti aurora boreala fara sa-ti inghete nasul pentru cateva ore. Ca sa fiu cat mai clar, in lunile de iarna (Noiembrie – Aprilie) temperatura oscileaza in jurul valorii de 0 grade, de obicei urcand ziua pana la aproape 5 grade.
Vor urma inca 10 articole care sper sa reflecte frumusetea acestui loc si sa va indemne sa-l vizitati.
Related Posts
-
Despre alcool in Norvegia
by Aurelian 1 iun. 2013
-
Cum sa prinzi aurora boreala
by Aurelian 18 mai 2013
-
Plecarea din Lofoten
by Aurelian 8 iun. 2013
-
Drumul catre Lofoten
by Aurelian 20 apr. 2013