Japonezul din Èze
/Înainte de a pleca spre Provence, toată lumea mi-a spus să nu ratez Èze Village, un popular sătuc medieval aflat la 2 paşi de Nisa, pe Coasta de Azur. Aşa că am avut grijă să fie primul loc către care m-am îndreptat.
Ce putem învăţa dintr-o călătorie într-un loc foarte popular?
Nu mare lucru, în afară de lucrurile pe care le aşteptam sau le ştiam deja. Vedem străduţe medievale perfect refăcute, magazine de suveniruri, cafenele şi restaurante la preţuri mari şi un peisaj pe care deja îl mai văzusem în atâtea alte poze şi pe care îl şi aşteptam. Atunci când mergi într-un loc cu aşteptări foarte mari, rişti să fii dezamăgit pentru că se pierde sentimentul de noutate şi descoperire. Chiar mai rău, dacă locul respectiv nu se ridică la faima lui, te întorci dezamăgit. Ai mai dat şi o grămadă de bani.
De ce să te duci în Èze
Păi, în primul rând pentru priveliştea superbă pe care o ai din vârful satului Èze, care se află la 450 metri înălţime deasupra nivelului mării. Privelişte pentru care vei plăti. Adică, după ce te învârţi vreo jumătate de oră sau o oră pe toate străduţele din Eze, având grijă să ocoleşti masele de turişti din toată lumea şi de toate vârstele, te vei îndrepta către Jardin Exotique, aflată la înălţime, acesta fiind şi locul de unde se fac celebrele imagini care te-au făcut şi pe tine să vii în acest loc. Ca să intri în Jardin Exotique, plăteşti o taxa de 6 euro de om. Superb şi exagerat în acelaşi timp. Dar ce poţi face? Dai banul şi intri. Imaginile făcute aici pot înnebuni orice pasionat de fotografie, iar cactuşii şi celelalte plante din jurul tău sunt cu adevărat interesante. Chiar dacă nu se uită nimeni la ele.
Străduţele din Èze
După ce începi să cobori de la înălţimea Grădinii Exotice şi ştii că ai bifat cel mai important lucru de văzut în Èze, vei observa că şi străduţele medievale ale satului sunt foarte interesante. Asta dacă vei reuşi să găseşti o străduţă pe care să te afli singur. Îmi este frică să mă gândesc ce este vara în Èze, când acum în luna octombrie sunt atât de mulţi turişti în acest loc.
Mai departe, ce mai e de făcut în acest loc? Ca în orice loc civilizat din Europa, sunt cafenele, restaurante şi magazine de suveniruri pentru turişti ce la poţi vizita. Subliniez cuvântul „vizită” în cazul sătucului Èze.
De ce să nu te duci în Èze
Èze este un loc turistic, preţurile sunt mari (5 sau 6 euro magnetul, o masă la restaurant în jur de 50-60 de euro de om), ca să ajungi sus la înălţime trebuie să plăteşti un preţ exagerat şi jumătate din Asia este în vizită acolo. Permanent. Dacă vrei să faci poze de la înălţime, ai atâtea dealuri şi atâţia munţi în jurul tău. Dacă vrei sătucuri medievale cocoţate la înălţime, sunt multe altele în jur unde nu vezi picior de „japonez” aruncându-se pe jos ca să facă poze cu nişte DSLR-uri imense. Pentru mine Èze este un sătuc medieval superb, cu o locaţie la înălţime din care poţi face nişte poze foarte drăguţe asupra ţărmului Mării Mediterane, dar este de asemenea şi locul unde te vei întâlni cu „Japonezul din Èze„.
Cine este „Japonezul din Èze”?
Japonezul din Èze este doar o denumire generală pentru turistul de masă, care urmează orbeşte un ghid, sau se mulţumeşte să bifeze pe o listă locurile pe care şi le-a propus să le vadă înainte de a pleca de acasă. Şi asta îl face fericit. Recunosc că am avut şi eu momente în care am fost un astfel de turist. Nimeni nu scapă de această etapă pentru că industria turistică, mai ales în Vestul Europei, este atât de bine pusă la punct şi atât de bine gândită, încât de multe ori te trezeşti într-un autobuz, într-un tren sau într-un grup, alături de alţi turişti, mergând în aceeaşi direcţie, cu aceleaşi obiective şi speranţe.
Care este diferenţa dintre tine şi „Japonezul din Èze”?
Sunt turişti şi turişti pe lumea asta. În ceea ce îi priveşte pe turiştii „japonezi” din Èze, ca să includem aici o categorie mai mare de turişti asiatici, trebuie să menţionăm câteva lucruri care merită notate şi pe care le putem învăţa:
1. Japonezul din Èze are un DSLR full-frame de câteva mii de euro. Doar body-ul. Obiectul a costat şi ăla 1000. Tu ţi-ai luat un DSLR second-hand, vechi de vreo 3 ani şi un obiectiv tot second hand, de la un preten. Ai dat pe tot 20 de milioane şi consideri că ai rupt banca.
2. Ca să ajungi în Èze, să plăteşti avionul low cost de la bluer, intrarea de 6 euro din vârful dealului în Èze şi sandwich-ul din buzunar, ai strâns bani juma de an. Japonezul din Èze ca să ajungă acolo a plătit un bilet de avion scump, plus croaziera cu care a sosit, cazări la hoteluri pentru vreo 3 săptămâni şi mănâncă la restaurantele din Èze fără emoţii.
3. Tu mergi timid pe străzi cu ochii la obiectiv şi la aparatul foto, să nu-l zgârii sau mai rău, şi încerci să nu deranjezi pe cineva. Speri de asemenea să-ţi iasă o poză fără 20 de “japonezi” în ea. El se aruncă pe jos, se rostogoleşte – dacă nu eşti atent, îl calci pe cap – şi îţi aruncă o privire supărată dacă ai îndrăznit să intri în cadru. El nu are frică că poate zgârie aparatul.
4. Ei sunt mulţi şi acoperă toate vârstele posibile, de la bătrâni la copii. Tu ai noroc dacă ajungi şi singur acolo.
5. El e gălăgios şi vesel, sătucul sau cetatea care are norocul să fie vizitată de el este conştientă de prezenţa lui. Tu eşti liniştit şi trist. Te gândeşti cum o să plăteşti pentru vacanţă.
6. El ŞTIE că totul o să fie bine, nu îi este frică de monştrii care te sperie pe tine noaptea, adică cazări scumpe, suveniruri scumpe, mese scumpe şi intrări scumpe. Tu speri că măcar pozele or să-ţi iasă bine, barem cu atâta să rămâi şi să te lauzi la preteni. El ESTE pe val şi nimic nu îl opreşte. Tu eşti sub val şi ţi se pare normal să fii acolo.
Cum ajung în Èze?
Pentru că cel mai probabil nu am reuşit să te conving şi vrei să vezi Èze, îţi recomand să închiriezi o maşină pentru a ajunge acolo. Dacă nu ai maşină, poţi lua autobuzul 82 din Nisa, ai aici programul.
Ai mai jos o hartă care îţi arată cum ajungi din Nisa în Èze Village. Punctul de pornire este de asemenea una dintre staţiile autobuzului 82 (staţia Max Barel), cel care te duce direct acolo, dacă nu ai maşină. Nu uita să arunci o privire pe programul de mai sus pentru că vine cam la o oră şi ceva autobuzul.
Cine nu are un „japonez”, să-şi cumpere!