Bazilica San Clemente: 3 Biserici, 3 Culte Diferite, 1 Singur Loc

San Clemente

Exista in lume biserici si manastiri care exercita o atractie speciala, un fel de magie asupra celui care se afla in prezenta lor.

De aceea, am cautat cu interes aceste locatii de cult fiind interesat de oamenii care au construit acel loc, de povestile lor si de locatia in care au ales sa construiasca.

Un exemplu in acest sens este Manastirea Ostrog din Muntenegru care a fost construita la 2000 metri altitudine si despre care am povestit aici.

Sunt locuri care s-au pastrat aproape nemodificate de-a lungul vremii si viata si-a continuat cursul fara interventii din exterior, in anumite cazuri fiind vorba de sute sau mii de ani. Prin urmare, sunt adevarate capsule ale timpului iar pentru mine, importanta lor istorica si culturala o depaseste pe cea religioasa, desi de cele mai multe ori aceste elemente se impletesc si nu pot fi separate.

Bazilica San Clemente este una dintre cele mai interesante locatii de cult vazute pana acum. Nu imi inchipuiam ca pot exista una sub alta, in ordine cronologica, 3 biserici din timpuri diferite care sa se fi pastrat atat de bine si care sa ilustreze intr-un mod evident evolutia religioasa a societatii intr-o anumita zona geografica.

Biserica actuala, catolica desigur, este din secolul XII, cea de sub ea este cladita la inceputurile crestinismului in secolul IV, iar la ultimul nivel gasim cladirile destinate cultului mithraic.

Imediat ce intri in locatie, observi o biserica catolica tipica, fara ceva special la prima vedere. Insa, imediat ce cobori dai cu ochii de o incapere larga cu un altar tipic crestin, de la inceputurile acestei religii. Mai mare imi este uimirea sa vad ca nu este doar o incapere si atat, mai sunt si altele prin care te poti plimba in voie.

Vizita nu se termina aici, urmeaza sa mai coboram inca o data in adancurile pamantului pentru a vedea si cel mai vechi loc de credinta, care a apartinut celor care credeau in cultul lui Mithra. Acesta este numele zeitatii din religia zoroastriana din Persia (Iran in zilele noastre). Conform acestei religii, zeul Mithra s-a luptat cu soarele si a capturat taurul divin, din al carui sange au aparut animalele si plantele folositoare omului. Fiind un cult exclusiv pentru barbati, soldatii latini sunt cei care au adus aceasta religie in Imperiul Roman in jurul anului 100 e.n.

Mergand pe culoarele intunecate auzi in jurul tau zgomotul unui rau subteran care te inconjoara si nu stii de unde curge acea apa, dar te gandesti instinctiv ca este un loc bun in care sa te ascunzi in caz de pericol.

Dintr-o data, imaginatia iti joaca feste si ii vezi pe vechii crestini ai Romei, haituiti si chinuiti de autoritatile locale, cum se plimba dintr-o parte intr-alta cu lumanari in maini, in timpul unei slujbe ce ar semana uimitor de mult cu ce putem vedea in zilele noastre in bisericile ortodoxe.

Cu fiecare pas pe care il faci, intelegi ca au existat oameni care au trait acolo si ochii incep sa vada cum, in acelasi timp, toate spatiile devin pline de viata. Soldatii romani aduc ofrande zeului Mithra, crestinii de la nivelul imediat urmator isi tin slujba de seara, iar mirosul de tamaie iti umple narile si intelegi ce inseamna a crede.

Alergi si nu stii daca esti unul dintre soldatii romani ce aduc ofrande zeului Mithra sau un crestin ce se ascunde de represiunea soldatilor romani. Raspunsul nu conteaza, religia ta e vie, la fel ca tine si nu exista decat prezentul.

Si un vis de o zi intr-o Roma de mult disparuta.

Roma_2011_01_02_0635

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.