Michelangelo in arhitectura

Domul lui Michelangelo

Bazilica Sfântul Petru din Vatican este centrul crestinismului, iar opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Bazilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, deasupra unui cimitir in care erau ingropati atat pagani cat si primii crestini si unde se crede ca a fost crucificat si ingropat Petru, unul dintre apostolii lui Iisus, considerat si primul Papa.

Cladirea in sine este impresionanta, fiind cea mai mare biserica din lume, cu un naos lung de 218 metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat cu lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt Pieta de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova.

Roma_2011_01_04_1411

Domul Bazilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este unul dintre cele mai mari domuri din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri.

Roma_2011_01_04_1341

In 1506, Papa Iulian al II-lea a pus piatra de temelie a unei noi bazilici ce urma sa fie cea mai mare din lume. Papa Iulian al II-lea l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect sef al noii Bazilici. In 1546, Michelangelo a fost numit arhitect sef al Bazilicii San Pietro si a ajutat la proiectarea domului. Au existat temeri ca acesta va muri inainte de a fi domul terminat, ceea ce s-a si intamplat, insa constructia era deja destul de avansata si a putut fi finalizata si fara ajutorul lui Michelangelo.

Roma_2011_01_04_1335

Biserica se poate vizita gratuit. Se poate vizita de asemenea si domul, unde intrarea nu mai este gratuita dar costul acesteia merita din plin. Exista doua optiuni: un lift sau scari. Liftul duce turistii la baza domului de unde o scara in spirala te duce pana in varf. De acolo poate fi admirata o priveliste superba a Romei si a pietei San Pietro, celebra piata ce a fost proiectata de Bernini.

Roma_2011_01_04_1401 Roma_2011_01_04_1353

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.