Parisul intr-un picior

IMG_9028

Ca sa vezi ce are de oferit Parisul ai nevoie de cel putin 2 saptamani. Daca te duci insa ca omul normal, adica un weekend prelungit, 5 zile sau o saptamana, nu vei avea alta optiune decat sa alergi de la un obiectiv la altul. Parisul este locul potrivit pentru plimbarile lungi pe bulevarde, de-a lungul Senei sau prin cartiere faimoase, precum Montmartre, Marais sau Cartierul Latin.

Paris este locul in care petreci o zi intreaga la muzeul Luvru, o zi intreaga la Versailles si o alta zi la coada la Turnul Eiffel. Si nu iti pare rau.

Dar ce poti face daca ai probleme fizice sau o rezistenta fizica redusa?

Si aici ma gandesc la oamenii in varsta si la cei cu probleme medicale care nu pot alerga prin Paris o saptamana intreaga. Pentru ei m-am gandit sa scriu ultima mea aventura legata de acest oras.

Cu 2 saptamani inainte de plecarea spre Paris, mi-am rupt piciorul la fotbal.

IMG_6060

Ar fi trebuit sa stau cu el in ghips 5 saptamani, sa nu fac miscare si sa fac injectii in stomac. Pentru ca uneori sunt putin inconstient, dupa 2 saptamani am mers la spital, am facut o radiografie si desi am vazut ca osul piciorului nu era inca sudat, m-am hotarat sa scot ghipsul. Prin urmare, am mers acasa, am bagat piciorul in apa calda, am taiat ghipsul si a 2-a zi am plecat la Paris. Primele 5 zile au fost foarte dificile pentru ca aveam mare grija cum pun piciorul, astfel incat sa nu folosesc acea parte a lui ce nu era inca sudata si incercam sa ma sprijin cat mai mult in celalalt picior.

Nu sfatuiesc pe nimeni sa isi scoata ghipsul dupa 2 saptamani (e o mare prostie), incerc doar sa ma folosesc de experienta mea si de ce am simtit la fata locului pentru a oferi cateva sfaturi celor care au probleme fizice sau o rezistenta fizica redusa.

10 pasi pentru un Paris intr-un picior

  1. Mergi pe partea dreapta pe strada (sau cand vizitezi) pentru a lasa oamenii sa te depaseasca.
  2. Nu te speria ca ritmul vietii devine mai lent si tu esti ok cu asta. Este o buna experienta pentru ce vei simti mai tarziu la batranete.
  3. Stai jos la o cafea si priveste oamenii care trec. In momente ca astea apreciezi cat de mult inseamna sa ai 2 picioare sanatoase care te pot duce oriunde.
  4. Incearca sa te retragi la venirea serii catre hotelul tau. Desi nu este cel mai periculos oras din lume, Parisul este totusi cel mai vizitat si sunt multi oameni care incearca sa profite de turisti. Daca stai in Montmartre, cu atat mai mult. Cand am ajuns la hotel in prima seara, la 2 pasi de statia de metrou Pigalle, erau pe strada vreo 3 bordeluri deschise si dubiosi peste tot.
  5. Ai grija sa iei pauze, in general la o ora sau chiar jumatate de ora. Degeaba alergi 3 sau 4 ore prin muzee, daca dupa aia nu mai esti bun de nimic. Intre orele de vizitare, adauga la intervale regulate pauze de cafea si pauze pentru masa.
  6. Gaseste un hotel cu statia de metrou aproape. La venirea serii, cand te retragi spre hotel, vei fi mai mult decat fericit ca de la metrou nu mai ai mult de mers pana la patul care te asteapta.
  7. Incearca sa pui cap la cap obiectivele pe care le vizitezi cu statiile de metrou. Si la venire si mai ales la plecare. Coboara la statia de metrou cea mai apropiata de obiectivul tau si ai grija ca ultimul obiectiv vizitat sa aiba de asemenea un metrou aproape, pentru a ajunge rapid la hotel.
  8. Alege ce este mai important de vazut intr-o zona sau intr-un cartier. In Montmartre de exemplu, avand in vedere ca urci un deal, mergi direct spre Bazilica Sacre Coeur. Daca mai ai dupa asta energie, abordeaza si alte zone sau strazi pe care vrei sa le vezi. La fel si in cartierul Marais, daca nu ai foarte multa energie, du-te sa vezi Atelierul lui Brancusi si apoi mergi direct spre Place des Vosges. Dupa ce te-ai odihnit cel putin o ora pe iarba alaturi de multi alti turisti, poti sa ataci din nou strazile.
  9. Alege activitati care nu presupun deplasarea ta fizica foarte mult. De exemplu poti face un tur al orasului cu un autobuz turistic, poti inchiria o bicicleta sa parcurgi mai usor strazile, poti face o plimbare pe Sena cu vaporasul (in loc sa mergi pe jos), la Versailles poti sa folosesti trenuletele pentru a te deplasa sau poti sa inchiriezi o bicicleta pentru a vedea gradinile parcului.
  10. Profita de pauzele lungi pentru a testa bucataria franceza. Cu atat de multe restaurante si bistro-uri la dispozitie, vei avea de unde alege.

Daca ai alte recomandari pentru cei cu probleme fizice sau o rezistenta fizica redusa, te rog sa le impartasesti.

IMG_6340

P.S.: Nu juca fotbal inainte sa pleci la Paris!

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.