Best of Provence: Les Baux de Provence

Les Baux de Provence

În Evul Mediu, puternicii lorzi din Les Baux de Provence au controlat cu mână de fier ţinutul din jur şi s-au făcut remarcaţi prin agresivitatea şi mândria de care au dat dovadă. Din cauza naturii lor războinice, aceşti lorzi au provocat adeseori îngrijorare vecinilor şi mai ales regatului Franţei, cea care a inclus regiunea în teritoriul său în secolul 15.

Pentru ca inamicii să nu se poată folosi de fortăreaţa din Les Baux, sau poate pentru a nu cădea în mâinile celor care nu doreau controlul Franţei în zonă, Louis XI a ordonat în 1483 ca aceasta să fie distrusă.

Mai târziu, în 1631, cetatea – care a fost refăcută între timp – a devenit un centru al Protestantismului şi s-a ridicat din nou împotriva Franţei (catolice). Forţele rebele s-au adăpostit în Les Baux, unde însuşi Cardinalul Richelieu a condus armata franceză care a ocupat şi distrus pentru a doua oară puternicele ziduri.

 

Ce pot vedea  în Les Baux de Provence?

Les Baux de Provence2

Vizita începe cu o plimbare uşoară pe străduţele satului medieval de jos, perfect refăcut, plin de turişti şi atracţii turistice. Pe străzi poţi vedea magazine care vând obiecte specifice regiunii Provence, restaurante, terase, locuri ce servesc mâncare fast-food şi cofetării care te înnebunesc prin strălucirea şi etalarea produselor.

Ai grijă la tentaţii!

O mică paranteză, am observat în toate cetăţile şi satele medievale din Provence aceste magazine ce vând o varietate impresionantă de biscuiţi şi dulciuri, sub toate formele şi aromele posibile. Dacă intri într-un asemenea magazin, nu mai ieşi curând, mai ales că şi primeşti de multe ori să guşti diverse dulciuri.

 

Provence vazută din Les Baux de Provence

Les Baux de Provence 3

La un moment dat, vei ajunge la intrarea şi locul unde se vând bilete pentru a vizita ruinele vechii fortăreţe distruse în urmă cu câteva secole. În afara sezonului, adică între septembrie – martie, costă 8 euro. Eu atât am plătit. În timpul sezonului, adică celelalte luni, se pare că e 10 euro. Ştiu, costă mult, mai ales că şi parcarea din apropiere costă alţi 5 euro.

Cu toate astea, îţi pot spune că merită banii.

Din punctul meu de vedere Les Baux de Provence este locul cel mai bun în care să vezi Provence de la înălţime şi peisajul care îţi apare în faţa ochilor este incredibil. În afară de platoul de o mărime comparabilă cu jumătatea unui teren de fotbal, unde poţi vedea de asemenea refăcute nişte catapulte, poţi după aceea să continui vizita prin căţărarea pe (şi prin) ruinele vechiului castel, de unde vei avea din nou ocazia să admiri Provence.

Acestea sunt cele mai frumoase imagini ale regiunii Provence, surprinse de pe platou şi de pe ruinele castelului.

Les Baux de Provence 4 Les Baux de Provence 5 Les Baux de Provence 6 Les Baux de Provence 7

Imediat ce ajungi la ruinele vechiului castel şi ajungi la înălţime, observi de asemenea că poţi vedea şi vechiul sat medieval, de unde ai venit mai devreme.

Les Baux de Provence 8

În afară de frumuseţea satului medieval şi cel mai frumos peisaj pe care îl poţi vedea în Provence, Les Baux de Provence este un loc distractiv, şi asta pentru că ruinele vechiului castel are scări instalate şi te invită să urci peste tot. La un moment dat nu mai ştii dacă te afli într-un loc plin de istorie sau într-un parc de distracţii!

Les Baux de Provence 9Les Baux de Provence 10

Deşi este un loc destul de turistic, chiar şi în afara sezonului, spre surprinderea mea, o dată ce ajungi pe platou şi la ruinele castelului, observi că nu sunt foarte mulţi vizitatori şi ai tot platoul la dispoziţie pentru tine.

Les Baux de Provence 11 Les Baux de Provence 12 Les Baux de Provence 13

Începând cu secolul 19, Les Baux a fost abandonat şi abia după al Doilea Război Mondial, acest loc a revenit în atenţia autorităţilor franceze care l-au refăcut pentru scopuri turistice şi culturale.

În prezent Les Baux de Provence este unul dintre cele mai frumoase sate medievale din Franţa, iar faimoasele sale ruine şi platoul din vârful dealului sunt martorii celui mai frumos peisaj pe care îl poţi întâlni în Provence.

Du-te în Les Baux de Provence pentru a aprecia frumuseţea regiunii Provence şi pentru a învăţa istorie, dar mai ales du-te să te distrezi şi să te amuzi pe scările instalate pe ruinele vechiului castel.

Les Baux de Provence 14

Cum ajung în Les Baux de Provence?

Pentru a ajunge în acest loc ai nevoie de o maşină. Vezi mai jos locaţia:

Ai grijă să nu-ţi rupi gâtul printre ruinele alea!

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.