Rătăcit în Chianti. Printre Oraşe Medievale şi Sate Pustii.

Siena_8

Drumul de la Firenze către Siena trece prin Chianti, o zonă faimoasă a Toscanei, plină de livezi de măsline şi vii, cu crame unde poţi degusta vinul celebru produs aici.

Drumul prin Chianti m-a izbit la început prin faptul că mi-a adus aminte de Transilvania şi mai ales de zona ce înconjoară satul Viscri. De asemenea mi-a adus aminte şi de culoarul Rucăr-Bran, însă ei au mai mult dealuri înalte, noi avem munţi, ei au vii şi măslini, noi avem brazi.

Montefioralle

Pentru a ajunge în acest loc, o bijuterie aflată în mijlocul regiunii Chianti, la mijlocul drumului între Florenţa şi Siena, trebuie să te îndrepţi spre Greve in Chianti. Când am vizitat acest sătuc tipic toscan în luna noiembrie, am fost singurii vizitatori pe acolo. În singura cafenea deschisă, femeia care servea a spus că a mai văzut turişti în urmă cu 3 săptămâni.

Pe scurt, ca să clarificăm: Locul e pustiu.

Acest mic sătuc nu are decât 2 străduţe şi în nici 20 de minute l-ai epuizat. Zona din jur este absolut magnifică având în vedere că acest mic cătun este de fapt o fostă fortăreaţă aflată la aproximativ 800 metri înălţime faţă de terenul din jur.

După cum spuneam, când am fost eu în acest loc, nu erau nici turişti şi nici localnici. Doamna de la cafenea ne-a povestit cu tristeţe cum tinerii se îndreaptă spre oraşele mari lăsând în urmă frumoasa zonă rurală.

Siena

Pe drumul spre sud, poţi să te opreşti în multe alte locuri dacă doreşti şi sunt sigur că fiecare om care trece prin această regiune îşi poate scrie propria poveste, care va fi de fiecare dată diferită de a celorlalţi. Dar dacă vei continua drumul fără a mai face alte opriri, vei ajunge desigur în Sienacel mai mare oraş medieval rămas intact până în zilele noastre.

De-a lungul timpului, Siena a fost rivalul tradiţional al Florenţei pentru supremaţie politică în Toscana. Poate părea ironic, însă tocmai faptul că a pierdut această bătălie împotriva Florenţei l-a protejat de modernizarea inevitabilă prin care trec toate oraşele mari.

Mergând pe străzile sale, vei începe să vezi din ce în ce mai multe semne cu Piazza del Campo, du-te în acea direcţie. Imediat ce ajungi în acest loc, vei observa desigur marele turn din Siena, faimosul Torre Del Mangia. Şi desigur vei urca în el. Pentru că din acest loc, poţi vedea până departe Siena şi Toscana. Si toate dealurile ei.

Monteriggioni

La venirea serii, după o zi întreagă de alergătură, am ales să ne oprim într-un mic sătuc medieval, Monteriggioni, aflat aproape de autostradă.

Este un loc încântător în care îţi poţi încărca bateriile, după o zi întreagă de vizitat. Locul este atât de mic încât îl poţi vedea pe tot chiar de la intrare.

După o zi de alergat prin cetăţi medievale, turnuri la înălţime şi ziduri de piatră, e bine să te retragi intr-un mic sat liniştit din inima Toscanei, să mănânci o pizza şi sa bei un pahar de Chianti.

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.