Fiordurile din Golful Kotor

Montenegro 408-1

Acesta este cel mai frumos golf din Lumea lui neagu.

Golful Kotor sau cum este numit local Boka Kotorska, este unul dintre putinele locuri din Europa unde poti vedea fiorduri in afara Norvegiei. Daca vrei sa vezi alte fiorduri la fel de frumoase, va trebui sa te duci in Norvegia.

Portul Kotor apare in istorie inca din vremea romanilor si s-a aflat mai tarziu sub conducerea directa a Republicii Venetiene din 1420 pana in 1797 (aproape fara intrerupere). Astfel, arhitectura orasului Kotor a fost influentata in mare masura de venetieni iar in zilele noastre se fac eforturi pentru a restaura strazile si cladirile din interiorul cetatii.

Desi sunt sigur ca ai mai vazut orasele si cetati medievale superbe, ce este aici unic este aceasta combinatie de cetate medievala micuta si cocheta, cu fortificatiile ce urca pe muntele din spatele cetatii si privelistea ametitoare a fiordurilor din Golful Kotor, mai ales cand sunt vazute de sus, din Fortăreaţa Sf. Ivan.

Montenegro 436-1 Montenegro 438 Montenegro 414 Montenegro 430

Totul pare a fi un decor pregatit pentru o piesa de teatru, dar pentru a completa acest spectacol absolut, o sa te rog sa vizitezi Kotor-ul si seara (sau noaptea) cand fortificatiile de deasupra orasului sunt luminate. Vei avea impresia ca aici timpul s-a oprit in loc, ca orasul se numeste Cattaro, iar Venetia inca este stapana Marii Mediterane si a acestui port de la Marea Adriatica.

Montenegro 910 Montenegro 836-1

Dupa aceea, intoarce-te spre golf si uita-te la satucurile de pe maluri cum sunt luminate iar lumina reflectata de apele golfului iti inseala ochiul si ai impresia ca te afli intr-un spatiu de poveste unde totul este posibil.

Montenegro 930 Montenegro 907

Cum se poate ajunge in Boka Kotorska?

Ca sa ajungi in Boka Kotorska, ai mai multe optiuni.

Eu iti recomand urmatorul traseu:

Presupunand ca vii dinspre Serbia, intri pe la Bijelo Polje si ajungi la Podgorica, cand ajungi la Cetinje, „fa dreapta” si traverseaza muntii Lovcen, nu te duce spre Budva cum fac toti turistii. Inainte de a cobori direct in Golful Kotor va trebui sa faci fata la o serie de serpentine si curbe de aproape 180 de grade. Daca nu ai frane bune si nu ai experienta, nu o lua pe drumul asta.

Desi drumul e mai complicat decat cel clasic (Podgorica – Cetinje – Budva – Kotor) si ceva mai dificil, te asigur ca nu vei regreta atunci cand vei incepe sa cobori si in fata ochilor iti va aparea Golful Kotor impreuna cu fiordurile sale.

Montenegro 817

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.