O zi in Dubrovnik

Dubrovnik 1023

In Dubrovnik sunt atatea de vazut incat eu zic ca este locul perfect pentru a petrece un sfarsit de saptamana, sau cel putin 3 zile in care sa ratacesti pur si simplu pe strazile lui.

Orasul se numea Ragusa in Evul Mediu si a devenit singurul oras-stat din Marea Adriatica care rivaliza cu Venetia, in primul rand datorita comertului maritim.

De-a lungul istoriei sale, a trebuit sa balanseze cu abilitate intre puternicul Imperiu Otoman si Venetia, timp in care a reusit cu succes sa-si pastreze independenta. La baza succesului sau au stat intotdeauna o diplomatie abila si o flota imensa de nave comerciale, ce o impunea ca unul dintre cele mai bogate orase ale Europei.

Daca ai plecat sa vizitezi Muntenegru, Dubrovnik poate fi un bonus. Poti vedea orasul intr-o singura zi, dar e de preferat sa te intorci alta data si sa stai mai mult. Eu am fost in Muntenegru in august 2009, Dubrovnik fiind lasat pentru ultima zi inainte de plecare si am fost uimit de cat de multi turisti erau in Dubrovnik in comparatie cu Muntenegru.

Mai trebuie mentionat un lucru daca ai de gand sa vizitezi Dubrovnik (Croatia) plecand din Muntenegru. Trebuie sa stii ca Dubrovnik a fost bombardat in 1991 de fortele sarbo-muntenegrene si din aceasta cauza este bine sa fii putin atent in discutiile cu muntenegrenii sau cu croatii pe acest subiect. Tot din aceasta cauza, vei observa (cand te vei plimba pe zidurile din Dubrovnik) ca o parte din tiglele de pe acoperisuri au o culoare putin diferita de celelalte, care par mai vechi. Asta tot din cauza acelui bombardament care a durat cateva luni.

Dupa terminarea razboiului dintre sarbi si croati, orasul a fost refacut pentru ca o mare dintre cladiri fusesera lovite de artilerie.

Inapoi la Dubrovnik, iti poti incepe vizita cu o plimbare pe zidurile orasului. Astfel vei avea o perspectiva completa si iti vei face o idee asupra zonelor pe care le poti vedea dupa aceea. Aceste ziduri inconjoara orasul de la un cap la altul si poti vedea de sus cam tot ce e in el.

Montenegro 1118Montenegro 1119

Montenegro 1093

Montenegro 1104

Daca te duci vara si e foarte cald, nu uita sa-ti iei un fel de umbreluta pentru cap (am vazut la japonezi) si apa cu tine fiindca e ceva de mers pe zidurile alea, mai ales daca te si opresti tot timpul pentru poze cum am facut eu. Eu nu am avut nici apa la mine, nici umbreluta, decat aparatul foto si m-a terminat soarele. Pe ziduri sunt niste turnulete in care au facut un fel de cafenele, dar unde apa si sucul de portocale sunt scumpe rau.

Montenegro 995

Dupa ce iti faci o parere asupra orasului de la inaltime, poti sa mergi pe strada principala (Stradun) si sa vezi ce mai e pe acolo, biserici, muzee si terase. Aici e simplu, te tii dupa ceilalti turisti. Eu unul iti recomand sa nu tii cont de nicio recomandare, ci pur si simplu sa te pierzi pe strazile orasului. Nu-ti face griji, nu vei epuiza orasul intr-o zi, e mare rau.

In rest, casca gura, opreste-te la cafenele, mananca o pizza si relaxeaza-te, e cel mai bun lucru pe care-l poti face daca ai doar o singura zi la dispozitie.

Montenegro 992

Montenegro 993

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.