Oameni si pesti
Pescuitul in lunile de iarna era cel mai important eveniment din insule, pana de curand fiind principala activitate a oamenilor de acolo. Din ianuarie pana in aprilie insulele Lofoten sunt invadate de pescari din toata Norvegia, care vin aici pentru a prinde cod arctic. Acesta vine dinspre Marea Barents catre Lofoten, unde temperatura e mai blanda, pentru a se inmulti. Cu aceasta ocazie insulele Lofoten sufera cateva schimbari…
In primul rand, apele care inconjoara insulele sunt pline de vase de pescuit, mai mari sau mai mici, ce pescuiesc aproape non-stop. Am inteles ca in zilele noastre se traseaza pe mare niste zone clar delimitate in care fiecare vas poate pescui. Pe vremuri (chiar pana acum 50 de ani) aceste zone nu erau foarte clare si incidentele intre pescari apareau destul de usor.
In al doilea rand, imediat ce te apropii de insulele Lofoten, simti cum mirosul de peste este prezent peste tot si iti ia cateva zile sa te obisnuiesti cu el. Asta din cauza ca peste tot vezi cod intins la uscat. Pestele este agatat la uscat fara cap. Capetele sunt agatate separat. Din ce am inteles, din capete se face faina pentru Africa. Acest peste intins peste tot este pus la uscat pentru ca insulele sunt batute aproape permanent de vanturi. Temperatura este si ea importanta pentru ca nu coboara prea mult sub 0 grade Celsius, nici macar noaptea. Cum spuneam la inceput, nu pozitia geografica este importanta aici, cat influenta majora a Curentului Golfului (Gulf Stream) care incalzeste practic Insulele Lofoten. Astfel, temperatura ramane destul de constanta, undeva intre 0 si 5 grade Celsius, fara prea mari variatii si acest lucru ajuta la conservarea carnii si pastrarea calitatilor nutritive. Pestele pus la uscat nu este sarat, acesta fiind numit stockfish. Se pare ca acest stockfish este foarte popular in tari precum Italia, Spania si Portugalia.
Cand am vizitat satucul Å, am avut un ghid care ne-a explicat care era viata pescarilor din Lofoten pana acum aproximativ 50 de ani. Nu era usoara deloc. La inceputul secolului 20, cateva sute de pescari s-au indreptat spre mare in barcile lor amarate si au fost prinsi in larg de o furtuna teribila. S-au intors aproximativ 30 de oameni.
Dupa care, prin anii ’70 au descoperit norvegienii petrol in Marea Norvegiei si ca sa il citez pe ghid : „Now we have oil, people forgot how difficult was living in Lofoten”. Ce m-a uimit la ghid a fost tristetea cu care a spus-o. Nici acum nu imi pot explica lucrul asta.
Am luat si noi cativa pesti uscati si am incercam sa-i gatim. Din ce am inteles, pestele asta uscat se tine in apa cel putin 48 de ore pentru a-si recapata umiditatea pierduta si apoi este gatit. Eu unul nu am reusit sa gust. Mirosul mi s-a parut pur si simplu prea puternic.
Acum, daca ma intorc la ghidul din Å, imi aduc aminte ca l-am intrebat la un moment dat, de ce pescarusii si celelalte pasari (si sunt foarte multe pasari in Lofoten) nu se apropie de pestele pus la agatat peste tot si care nu este supravegheat de nimeni. Raspunsul ghidului a fost ca pasarile nu se apropie de peste pentru ca este foarte multa hrana pentru ei in mare si prefera pestele proaspat.
Satele pescaresti
Nusfjord, Reine, Å, Sund, Tind, Ballstad, Kabelvåg, acestea sunt cateva dintre cele mai frumoase satucuri pescaresti ce pot fi intalnite in Insulele Lofoten.
Pescuitul codului in lunile de iarna era la fel de important si in trecut, astfel incat la 1100 regele Øystein Magnusson a construit aceste cabane pentru pescari numite rorbuer. Pe vremuri aceste cabanute erau atat de aglomerate incat, intr-un astfel de rorbuer, dormeau si cate 2 (sau 3) pescari intr-un pat, iar paturile erau de multe ori asezate unul deasupra celuilalt pe aproape fiecare perete. In interior se foloseau lumanari pentru a avea lumina, abia spre sfarsitul secolului 19 incepand sa aiba ferestre de sticla.
In ultimele decenii, datorita interesului crescut al turistilor, foarte multe cabane au fost refacute. Daca doresti sa intri cu adevarat in atmosfera unor vremuri de mult trecute, este recomandat sa te cazezi intr-un rorbuer. In afara de aspectul rustic si decoratiunile tipice pescarilor pe care le vei intalni in interiorul cabanei, vei avea toate conditiile moderne la dispozitie.
Mare parte a acestor satucuri se afla in sudul insulelor Lofoten, Reine fiind unul dintre cele mai faimoase. Acesta a fost votat la sfarsitul anilor ’70 „cel mai frumos loc din Norvegia”.
Tind, unde ne-am cazat, se afla la aproximativ 5 km de Reine (25 min de Moskenes, daca mergi pe jos sau la 10 min daca mergi cu masina). Locul a fost perfect, este penultimul satuc din sudul insulelor, ultimul fiind Å. Practic este vorba de un sat pescaresc de pe vremuri care a fost refacut pentru a caza turistii in timpul verii, dar se poate veni oricand pentru ca multe dintre cabane (rorbuer) ofera caldura si maximum de confort. In plus, acestea au fost refacute in stilul pescaresc original si reusesc sa te duca in atmosfera unor timpuri de mult apuse.
Related Posts
-
Cum sa ajungi in Insulele Lofoten
by Aurelian 18 apr. 2013
-
Maelstrom – Vartejul de la capatul lumii
by Aurelian 26 mai 2013
-
Despre alcool in Norvegia
by Aurelian 1 iun. 2013
-
Ferma din Lofoten
by Aurelian 5 mai 2013