O zi pe Via Appia Antica – Traseu (I)

Via Appia

Recomandarea mea pentru cei care nu au mult timp la dispozitie, dar vor totusi sa vada Roma antica, este ca acestia sa plece din Roma.

Suna prea dur? Doar in aparenta. Pentru ca de fapt plimbarea pe Via Appia Antica te va duce inapoi in Roma, atat in timp, cat si in spatiu, ajungand in final pe Dealul Palatin, langa Colosseum, acolo unde civilizatia romana s-a nascut.

Cum ajung pe Via Appia?

Prima parte a aventurii noastre presupune parasirea centrului istoric si turistic al Romei.

Prin urmare, ia metroul pana la statia Arco di Travertino.

Ca o mica paranteza, fa traseul asta in timpul zilei. Cartierul unde te lasa metroul este plin de imigranti si nu pare extrem de primitor noaptea. Cand asteptam autobuzul, de cealalta parte a drumului era o masina arsa.

Roma_2011_01_02_0487

Apoi, imediat ce cobori din metrou, ia un autobuz care sa te duca pe Via dell’Almone pana la Via Appia Antica (de unde vei incepe traseul inapoi spre Roma).

Vezi harta mai jos:

Ar fi bine sa-ti iei un bilet de autobuz din timp, prin zona pe acolo nu am gasit un loc unde sa cumpar bilete, desi cand am urcat in autobuz fara bilet, soferul a zis ca e in regula. Pana la Via Appia Antica, cred ca nu a mai fost nimeni in autobuz si am ajuns dupa 2 sau 3 statii, in nici 10 minute.

Traseul pe Via Appia

Via Appia era unul dintre cele mai importante drumuri romane din punct de vedere strategic. Rolul acestui drum era acela de a conecta Roma cu Brindisi, regiunea Apulia din sudul Italiei. Din Brindisi vasele plecau spre Egipt, Grecia sau nordul Africii.

In zilele noastre, drumul incepe de la Poarta San Sebastiano, dar pe vremuri acesta incepea de langa Circus Maximus, care se afla in apropierea Colosseum-ului.

Traseul propus de mine acopera aproximativ 10 km si e nevoie de o conditie fizica decenta avand in vedere ca te plimbi prin Circul lui Maxentiu (al 2-lea dupa Circus Maximus), apoi te mai invarti si prin catacombe. De asemenea, acest traseu se face in sens invers, adica se merge spre Roma pentru a ajunge pe Dealul Palatin, cea mai importanta colina dintre cele 7. Ca o mica paranteza, vreau sa adaug ca am vazut multi oameni pe biciclete, drumul fiind pe o mica parte frecventat de masini, deci este si asta o varianta, chiar foarte placuta. Ca sa fie clar in ce perioada am fost acolo, am facut acest drum la inceputul lunii ianuarie.

Vezi traseul mai jos:

Principalele obiective de pe acest drum sunt Mormantul-mausoleu al Ceciliei Metella, Circul lui Maxentiu si impresionantele catacombe, in care crestinii se ascundeau de persecutii, tineau slujbe religioase si desigur, isi inmormantau mortii. Mergand in continuare spre Roma, ajungi la Termele lui Caracalla si in final pe Dealul Palatin, acolo unde s-a nascut civilizatia romana si de unde poti admira atat Colosseum-ul, cat si Forumul Roman.

Roma_2011_01_02_0536

Aici poti vedea pe scurt principalele obiective de pe traseu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.