Columna lui Traian din Roma
/Columna lui Traian este singurul monument bine pastrat în Forul lui Traian, în mijlocul unui câmp de ruine. Avand o înaltime de aproximativ 30 de metri, este formata din 18 blocuri masive de marmura de Carrara, fiecare cântarind câte 40 de tone.
Columna nu este numai o cronica figurata pentru imortalizarea razboaielor dintre Romani si Daci (între 101-102 si 105-106 e.n.), este de asemenea si mormântul împaratului.
Dupa moartea lui Traian în 117 e.n., cenusa acestuia a fost pusa într-o urna de aur la baza monumentului (de unde, insa, a disparut).
Initial columna avea in varf statuia imparatului Traian, insa statuia a disparut inca din Antichitate, iar intre 1589-1590 a fost pusa, din ordinul Papei, statuia Sfantului Petru, ce poate fi vazuta si astazi.
In anul 1896, dupa o calatorie de 45 de zile de mers pe jos, Badea Cartan (1849-1911), un cioban cu carte din Cartisoara (Sibiu), ajunge la Roma pentru a vedea Columna lui Traian. Obosit de drumul lung, acesta adoarme langa Columna si este gasit a 2-a zi de locuitorii Romei.
Presa locala scrie : „Un dac a coborât de pe Columna…”.
In ziua de 31 decembrie 2010, la ora 16:00 am aterizat in Roma. La ora 17:00 m-am cazat la hotel. La ora 18:00 ma aflam in fata Columnei lui Traian.
Dupa ce in urma cu aproximativ 10 ani vizitam cetatile dace din Muntii Orastiei si simteam ca imi lipsesc multe informatii legate de identitatea dacilor, in fata Columnei lui Traian tabloul parea ceva mai complet.
Este desigur evident ca monumentul are un scop propagandistic si ii prezinta pe daci ca fiind infranti in toate bataliile, (omorati, decapitati, etc) iar pe romani invingatori in fiecare lupta si fiecare confruntare. Insa, cu toate astea, ramane un element important pentru istoria si identitatea noastra nationala.
Am avut grija sa revad Columna si in timpul zilei.