Michelangelo in pictura

Michelangelo - Capela Sixtina

Michelangelo Buonarotti este unul dintre marile simboluri ale Renasterii. Acesta s-a afirmat atat in sculptura, pictura, cat si in arhitectura. Inca din timpul vietii, Michelangelo era considerat ca fiind cel mai mare artist al epocii, iar operele sale au ramas la fel de faimoase pana in zilele noastre. Pentru a-l intelege pe Michelangelo, trebuie sa ii vedem opera si pentru asta este nevoie sa mergem in primul rand la Roma, acolo unde s-a afirmat in principal.

Inainte de a vorbi despre contributia in pictura a lui Michelangelo si mai ales despre Capela Sixtina si Judecata de Apoi, este nevoie sa vedem cum ajungem la Muzeele Vaticanului, acolo unde acestea se afla.

Cum ajung la Muzeele Vaticanului?

Cel mai simplu este sa ajungi cu metroul si sunt 2 statii unde poti cobori: Ottaviano „San Pietro” si Cipro „Musei Vaticani”. Dupa ce cobori din metrou, de la oricare statie, faci cam 10 minute pana la intrare. Trebuie mentionat ca accesul se face prin Viale Vaticano, deci nu prin Piata Sfantul Petru, asa cum s-ar putea crede.

Vezi harta mai jos:

Pentru a intra in interiorul muzeelor nu este totusi atat de simplu. Nu trebuie sa uitam ca Muzeele Vaticanului sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din Europa. Prin urmare, sunt putine sanse sa nu gasesti o coada imensa la intrare, coada care de multe ori serpuieste pana in Piata Sfantul Petru. De aceea, cel mai simplu mod de a intra la Muzee (si la Colosseum) este sa cumperi biletul online, sa il printezi si la ora stabilita sa te prezinti cu el in fata intrarii.

Acceseaza aceasta locatie pentru a cumpara biletul. Cand vei vedea cum la ora stabilita, cineva vine sa te ia din fata intrarii, iar la coada imensa stau sute de oameni, crede-ma ca vei fi mai mult decat fericit ca ai procedat in felul acesta.

Capela Sixtina

Munca depusa de Michelangelo la Capela Sixtina a durat 4 ani, aceasta fiind realizata intre 1508 – 1512. Acesta trebuia initial sa picteze cei 12 apostoli, dar a venit cu o schema mai complexa reprezentand Creatia, Caderea din Paradis si Promisiunea salvarii prin profetii din Biblie. Lucrarea este parte a unei scheme mai largi de decoratiuni din interiorul capelei si reprezinta o mare parte a doctrinei Bisericii Catolice. Printre cele mai faimoase scene regasim Crearea lui Adam, Adam si Eva in Gradina Raiului si Marele Potop.

Roma_2011_01_04_1306

Judecata de Apoi

Michelangelo revine in Capela Sixtina dupa mai mult de 20 de ani, intre 1535 si 1541, pentru a continua munca la Judecata de Apoi, ce este pictata pe zidul din spatele altarului Capelei Sixtine. Aceasta lucrare descrie a doua venire a lui Hristos si Apocalipsa, in care sufletele oamenilor sunt judecate de Iisus.

La terminarea lucrarii, prezentarea lui Iisus si a Fecioarei Maria dezbracati a starnit un scandal in interiorul bisericii, iar dupa moartea lui Michelangelo s-a decis ca organele genitale ale celor prezentati in lucrare sa fie acoperite. Dupa renovarea lucrarii din 1993, o parte a picturilor au fost lasate acoperite in continuare pentru a ilustra modificarile istorice ce au avut loc asupra acestei fresce imediat dupa moartea lui Michelangelo.

Roma_2011_01_04_1247 Roma_2011_01_04_1248

Michelangelo in reprezentarea lui Rafael

Rafael a lucrat la faimoasele sale fresce in aceeasi timp cu Michelangelo, care lucra la Capela Sixtina.

Una dintre camere se numeste Sala lui Constantin si prezinta viziunea imparatului Constantin inaintea bataliei cu Maxentiu, batalie prin care urma sa se decida imparatul partii de vest a Imperiului Roman. Este desigur viziunea crucii aparuta pe cer, semn prin care Constantin este asigurat de sprijinul divin. in aceeasi sala putem observa si batalia castigata de acesta, ce simbolizeaza victoria crestinismului asupra lumii pagane si inceputul ascensiunii acestei religii in Imperiul Roman.

Roma_2011_01_04_1281 Roma_2011_01_04_1280

O alta camera ne prezinta Scoala din Atena, probabil cea mai faimoasa lucrare a lui Rafael care sarbatoreste adevarul castigat prin ratiune de marii ganditori antici, avandu-i in centru pe Platon si Aristotel.

Roma_2011_01_04_1289 Roma_2011_01_04_1292

Fresca prezentand Scoala din Atena ne atrage atentia si pentru ca figura din stanga se spune ca ar fi a lui Michelangelo, adaugata dupa ce Rafael a vazut pe furis tavanul Capelei Sixtine.

Daca ne uitam putin asupra acestei fresce, observam cu usurinta diferenta dintre hainele purtate de cel ce pare a fi Michelangelo, imbracat in haine medievale, si celelalte personaje, imbracate in haine tipice pentru Grecia Antica.

Roma_2011_01_04_1290

In acest articol poti vedea cum se pot face poze in interiorul Capelei Sixtine, una dintre putinele locatii din Muzeele Vaticanului in care nu ai voie sa faci poze.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.