Parisul lui Brancusi: Din Marais in Notre Dame

Notre_Dame_0366

Acest traseu porneste in centrul orasului, langa Centrul Georges Pompidou, cu Atelierul lui Constantin Brancusi si continua prin cartierul Marais spre Place des Vosges, trece prin (insulitele) Ile Saint Louis si Ile de la Cite si se termina la inaltime, in Catedrala Notre Dame de Paris.

 

Atelierul lui Constantin Brancusi

brancusi

Brancusi a venit in Franta la inceputul secolului 20 si a murit in 1957 la Paris, unde este si inmormantat.

Operele pe care le poti vedea in atelierul sau din centrul Parisului ascund o poveste interesanta. La inceputul anilor 1950, Brancusi – deja trecut de 70 de ani – a incercat sa-si doneze toata opera statului roman, tara in care dorea de asemenea sa fie ingropat. Autoritatile comuniste din Romania de la acea vreme au refuzat aceasta donatie pe motiv ca Brancusi era un exponent al burgheziei occidentale.

Prin urmare, Brancusi a lasat operele sale statului francez, cu conditia ca acestea sa ramana in ordinea avuta la el in atelier. Astfel a aparut Atelierul lui Brancusi, de langa Georges Pompidou. In atelier pot fi vazute diferite versiuni ale operelor sale celebre, precum: Pasare in spatiu, Muza adormita, Cocoşul mare, Cap de copil adormit, Principesa X, Sarutul sau diferite variante de sectiuni ale Coloanei Infinitului.

Dupa aceasta vizita, mergi prin frumosul cartier Marais spre Place des Vosges.

Cartierul Marais

IMG_9203

Cartierul Marais este recunoscut ca fiind cartierul evreiesc din Paris, fiind in acelasi timp un important centru al comunitatii homosexuale. Acest cartier aflat aproape de centrul Parisului poate fi vizitat intr-un mod foarte relaxat, in sensul ca ai cladiri construite de vechea aristocratie franceza aflate intr-o stare foarte buna, cum ar fi Hotel de Sens sau Hotel de Sully, galerii de arta si muzee precum Muzeul Picasso, unde vei vedea mai mult sculpturi decat picturi, si Muzeul Papusilor, un muzeu micut, dar foarte interesant care incearca sa ilustreze o evolutie a papusilor de-a lungul timpului.

Daca ti se face foame, iti recomand sa mergi pe strada Rue de Rosiers, unde vei gasi din 2 in 2 pasi arabi si nord-africani care vand saorma si falafel. Pentru ca m-am informat inainte de a pleca spre Paris asupra locurilor unde poti manca la un pret rezonabil, va pot recomanda L’As du Fallafel ca fiind locul ce nu trebuie ratat. Iar daca ai ales sa iti iei mancarea la pachet, atunci o poti manca linistit pe iarba din Place des Vosges, locul spre care te vei indrepta mai departe.

Marais_9190 Marais_9188

Place des Vosges

Se spune ca a vizita cartierul Marais fara a vedea Place des Vosges este ca si cum ai trece prin Paris fara a vedea Turnul Eiffel.

Place des Vosges este una dintre cele mai vechi si mai frumoase piete publice din Paris. A fost numita Place Royale din 1612 pana in 1800, cand Napoleon i-a dat numele actual, in semn de multumire fata de regiunea Vosges din nord-estul tarii, prima regiune care a platit taxe noului guvern impus dupa Revolutia Franceza de la 1789. In 1639 cardinalul Richelieu a ridicat o statuie a regelui Ludovic al XIII-lea in piata, statuie ce a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze. Statuia actuala ce il reprezinta pe Ludovic al XIII-lea a fost ridicata in 1825.

Vosges_7378 Vosges_7380

Vosges_7371

Continua spre (insula) Ile Saint-Louis, care este din punctul meu de vedere un loc mult mai incantator decat Ile de la Cite, insulita vecina unde se gaseste Catedrala Notre Dame de Paris.

IMG_8827

Dupa Ile Saint Louis, mergi pe cheiul Senei pana la Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris. De acolo, traverseaza Ile de la Cite si urca in Catedrala Notre Dame, un alt loc la inaltime de unde ai o priveliste unica asupra Parisului.

Notre_Dame_0384 Notre_Dame_0407 Notre_Dame_0409 Notre_Dame_0410

Acest traseu si Parisul la inaltime sunt cele 2 trasee prin Paris care mi s-au parut cele mai interesante, atat din punct de vedere al obiectivelor intalnite, cat si prin posibilitatea de a admira ce are Parisul mai frumos.

Experienta imi spune insa ca un loc poate fi vazut in mai multe feluri, in functie de ochii care il vad. Prin urmare, daca stii alte trasee interesante sau plimbari de o zi prin Paris, nu le tine doar pentru tine!

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.