Un ghid de vizitare pentru marele Versailles
/Ludovic al XIV-lea – regele Soare – este cel care a construit palatele si gradinile de la Versailles.
Viziunea sa asupra puterii umane de a modifica si recrea spatiul natural a fost transpusa in realizarea unui proiect gigantic. Acest proiect s-a intins pe o perioada de aproximativ 40 de ani si a implicat mii de oameni pentru a crea minunile de la Versailles.
André Le Nôtre a fost insarcinat cu crearea si amenajarea gradinilor si canalelor, iar Charles Le Brun – pictorul regelui – este cel care a realizat foarte multe desene pentru fantanile si sculpturile pe care le poti vedea peste tot.
Gradinile si palatele din Versailles au presupus o reamenajare totala a naturii, o opera de inginerie la o scara fara precedent. Versailles este modelul de la care au plecat alte familii imperiale pentru a-si crea propriile Versailles, cum ar fi Drottningholm in Stockholm sau Schönbrunn in Viena.
Vizita la Versailles
La Versailles ai nevoie de o zi intreaga pentru a vedea cu adevarat ceva. Si nici macar acea zi nu-ti va fi de ajuns. Desi am vizitat Versailles de fiecare data cand am mers in Paris, deci de 3 ori, am avut intotdeauna senzatia ca ceva mi-a scapat, ca mai exista o gradina, un palat sau o alee pe care trebuie neaparat sa o vad.
Vizita prin incaperile palatelor este foarte interesanta, dar sunt lucruri pe care sigur le-ai mai vazut intr-o forma sau alta in alte palate din Europa. Versailles inseamna in primul rand gradinile sale.
Cat costa sa vizitezi Versailles?
Ai 2 optiuni mari si late: platesti un bilet de 27 euro sau unul de 20 euro. Biletele le cumperi aici.
Daca alegi sa mergi atunci cand functioneaza fantanile sau este pornita muzica in gradinile din fata palatului, biletul costa 27 euro , fata de 20 euro cat costa in mod normal o vizita clasica, adica fara fantani sau muzica pe alei.
Pentru un om care nu stie ce se intampla, tentatia de a da 7 euro in plus este foarte mare si este absolut normal, pentru ca iti inchipui ca vei auzi muzica clasica pe fiecare alee si fantanile vor functiona toata ziua pentru tine. Fals.
Fantanile nu merg decat cateva minute la o ora si e vorba doar de fantanile din fata palatului (cum iesi din Sala Oglinzilor catre gradini) si doar pe acele alei vei auzi vag muzica clasica, tot asa, din cand in cand. In afara de asta, vei observa (asa cum am putut experimenta pe pielea mea) ca nu esti singurul inteligent care s-a gandit sa dea cei 7 euro in plus, si de la gara din Versailles pana la palatele si gradinile ce urmeaza a fi vizitate esti insotit de o mare de oameni, mai ceva ca la fotbal.
Eu iti recomand sa iti iei un bilet clasic, pentru ca Versailles este mult mai mare decat gradinile aflate in fata palatului principal si ai nevoie sa ajungi de asemenea la Micul si Marele Trianon si gradinile aferente, si la Domeniul Mariei Antoaneta, care iar iti va lua timp.
Cum si ce sa vizitezi in Versailles?
Din nou, ai cateva variante. Poti sa o iei la pas, dar e mult prea mult de mers, poti lua un trenulet care opreste la fiecare obiectiv (vizitezi obiectivul, apoi te sui inapoi in urmatorul trenulet si tot asa) sau poti inchiria o bicicleta.
Iti recomand sa inchiriezi o bicicleta. Te duci unde vrei tu, faci ce vrei tu si stai cat vrei tu.
Eu cred ca este cea mai buna si placuta varianta, pentru ca la trenulet se poate face coada la fiecare obiectiv, stai pana vine urmatorul si astepti dupa altii, etc. Nu trebuie sa uiti ca aceste gradini din Versailles au fost facute pentru a fi vazute calare sau din trasura.
Ai aici un o harta a Versailles-ului. Cel mai bine e sa o scoti la imprimanta si sa o ai cu tine. Gasesti si la fata locului, dar e mai bine sa stii din timp unde te vei duce si ce vei vedea.
Deci, imediat ce ai terminat cu incaperile palatului, du-te sa-ti iei bicicleta si indreapta-te spre gradinile principale, iar apoi catre Domeniul Mariei Antoaneta. Acest domeniu prezinta o viata rurala idilica si ideala, asa cum si-o inchipuia Maria Antoaneta.
Din pacate pentru ea, taranii si revolutionarii francezi nu au stiut sa aprecieze efortul ei si au condamnat-o la moarte alaturi de regele Ludovic al XVI-lea. Din fericire pentru tine, ai o locatie excelenta pentru a-ti demonstra abilitatile fotografice.
Update 2017: Este posibil acum să închiriezi şi o mică maşinuţă electrică pentru 4 persoane. Costă 34 Euro pe oră. De asemenea, au făcut tot posibilul să ascundă locurile de unde poţi închiria o bicicletă pentru a te obliga să iei maşinuţa aia scumpă. Bandiţi.
Sfaturi suplimentare
- Versailles este atat de intins incat nu poate fi acoperit intr-o singura zi. Va fi nevoie sa revii pentru a vedea mai mult.
- Daca esti la prima vizita si vrei sa ramai cu o amintire placuta, nu incerca sa bifezi toate obiectivele. Pe scurt, viziteaza gradinile principale si domeniul Mariei Antoaneta.
- Nu te duce in weekend pentru ca e plin de oameni si abia ai loc de ei in palate si in gradinile principale. Daca te duci totusi in weekend, stai linistit ca vei gasi locuri si gradini in Versailles in care te vei afla singur(a). Atat e de mare Versailles-ul.
- Cea mai placuta experienta in Versailles este sa te plimbi cu bicicleta pe langa canalele cu apa.
- Cumpara biletul online pentru a nu sta la cozile imense de la intrare.