Gordes Şi Lourmarin: Două Lumi Diferite

Gordes_1

Provence nu are o singură faţă şi măştile pe care ţi le aşează în faţă sunt dintre cele mai diverse. Este uşor să-ţi imaginezi că dacă ai văzut o cetate sau un sătuc medieval le cunoşti pe toate şi nu mai ai nimic de descoperit. Şi totuşi, diferenţe între locuri există şi uneori străduţele pe care te pierzi cu orele şi vezi piaţă după piaţă si piatră după piatră ajung să-ţi transmită sentimente neaşteptate şi înţelegi că fiecare casă are propria poveste.

Gordes

Gordes_3

Gordes este probabil cel mai frumos sat medieval din Provence. Şi din afară arată într-adevăr impresionant.

În afară de faptul că este cu adevărat spectaculos din exterior, atunci când intri pe străduţele sale, multe dintre ele te scot către un loc panoramic, de unde poţi privi Provence până departe.

Gordes_8 Gordes_5 Gordes_6

Ca să nu mai spun că sunt numeroase case care au o terasă de unde poţi vedea întreaga privelişte oferită de Provence.

Gordes_13 Gordes_12

Gordes este ca o femeie frumoasă. Şi poate de aceea, acest micuţ sat medieval, este atât de faimos şi atrage atât de mulţi vizitatori. Însă, atunci când l-am vizitat, undeva seara, totul era închis, nu mai era nimeni pe străzi, nici turişti şi nici localnici. La intrarea în cetate era un carusel ce funcţiona încă, dar nimeni în jur, niciun copil sau părinte şi toată maşinăria se învârtea fără niciun scop.

Gordes_10

Deşi în mod normal ador locurile liniştite, fără turişti, aici am avut un sentiment ciudat, ca şi cum aş fi venit la finalul petrecerii. Gordes este un loc răsfăţat de valurile de turişti din timpul verii si, ca orice loc obişnuit să fie la înălţime, nu ştie că există şi o cale de mijloc. Cand magia verii dispare, Gordes se prabuseste si redevine cel din trecut.

Cand asteptarile nu-ţi sunt confirmate, eşti obligat să te schimbi. Astfel înveţi că fiecare loc are propria personalitate.

 

Lourmarin

Lourmarin_2

Înainte de a pleca din Provence, numele acestei localităţi mi-a apărut de mai multe ori în faţa ochilor. Aşa că la plecarea din Provence am fost să-l văd. La început am fost puţin dezamăgit, pentru că nu se află într-o zonă de deal sau munte şi nu ai nicio perspectivă la înălţime.

Pe scurt: Lourmarin nu este Gordes.

Însă, după ce m-am rătăcit puţin pe străduţele sale medievale, în comparaţie cu Gordes, am observat că aici încă trăiesc localnici, încă este viaţă reală, şi astfel am început să fiu cucerit de Lourmarin.

Lourmarin_1 Lourmarin_3 Lourmarin_4
Lăsând la o parte instinctul meu, o să-ţi spun pe scurt de ce ar trebui să vizitezi Lourmarin.

În primul rând, ai foarte multe restaurante şi terase, şi pare locul potrivit în care să vii pentru a avea un prânz magnific. Şi doi, străduţele sale te invită la o plimbare lejeră după masă, fără a te obliga să sui şi să cobori, ca în multe alte cetăţi din Provence cocoţate la înălţime.

Lourmarin_7 Lourmarin_8 Lourmarin_6

Fiind ultimul loc văzut în Provence, după ce am trecut de şocul iniţial de a vedea că acest sat se află la câmpie, am fost mulţumit că după atâtea zile de alergătură, mă pot relaxa şi nu mai trebuie să ajung în cel mai înalt punct posibil, pentru a face poza perfectă.

Lourmarin_13 Lourmarin_14

Foloseşte harta de mai jos pentru a ajunge în cele 2 sate medievale.

Câteodată alergi la înălţime pentru a vedea mai bine, iar uneori vezi fără a alerga.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.