Istoria uitată din Oppède Le Vieux, Satul Fără Oameni
/Oppède Le Vieux este unul dintre acele villages perchés, sate cocoţate la înălţime, caracteristice zonei Luberon din Provence. Ce îl face totuşi diferit de majoritatea satelor medievale din regiune este faptul că a fost abandonat de locuitorii săi în urmă cu câteva secole şi este în momentul de faţă un sătuc provensal în ruine, care totuşi îşi păstrează farmecul şi misterul pentru vizitatorii rătăciţi.
Înainte de a continua este nevoie să menţionez că sunt două sate sub acest nume: Oppède, care se află în vale şi este satul mai nou, şi Oppède Le Vieux, care se află cocoţat pe un deal stâncos, acesta fiind locul unde trebuie să ajungi.
Ciudata soartă a satului Oppède Le Vieux
În primul rând, să încercăm să descifrăm numele acestui loc. Oppède se pare că vine din latinescul „oppidum” şi înseamnă un fel de localitate de provincie, însă apărată de ziduri şi fortificaţii. Aceste localităţi la înălţime erau specifice culturii celte din Franţa de astăzi, fiind aşezări fortificate pe care romanii le-au cucerit în lupta împotriva galilor, înainte de a începe procesul de romanizare.
Le Vieux înseamnă simplu „cel vechi” şi vine desigur din franceza de azi. Este important atunci când vizitezi acest loc şi te apropii cu maşina să faci diferenţa dintre romanticele ruine spre care te îndrepţi şi satul Oppède, din câmpia de mai jos, care există de numai câteva secole.
După cum indică şi numele său, Oppède Le Vieux este un loc în care istoria ţi se aşează la picioare şi poţi vedea uşor efectele timpului asupra străduţelor, caselor, bisericilor şi asupra fortăreţei care te aşteaptă în vârful dealului, multe dintre ele neputând fi vizitate din motive de securitate.
Motivul pentru care cea mai mare parte a acestui sat medieval a rămas la stadiul de ruină se datorează faptului că locuitorii săi au ales să-l părăsească începând cu secolul 19. La începutul secolului 20 acest loc era total abandonat, vechii locuitori aflându-se în Oppède, satul din vale.
Cu toate astea, Oppède Le Vieux este redescoperit după Al Doilea Război Mondial şi se formează mai multe asociaţii care încearcă să readucă acest loc la viaţă.
Vizita în Oppède Le Vieux
Pentru a ajunge în acest loc ai nevoie de o maşină. Cum te apropii, vei vedea semne care te vor trimite spre parcarea special amenajată. Eu am fost în octombrie şi nu era nimeni acolo să-mi ia bani pentru parcare. Era de asemenea singura maşină din parcare. După ce laşi maşina acolo, urmezi semnele către centrul satului.
Este uşor să te orientezi printre ruine. Fie că o iei prin stânga sau prin dreapta, amândouă căile te duc sus, în vârful dealului. Îţi recomand să cobori folosind cealaltă cărare, pentru a vedea mai multe case.
Din ce am putut vedea, eforturile de restaurare ale asociaţiilor care încearcă să aducă la viaţa acest loc au efecte. Se poate vedea cu ochiul liber cum au fost refăcute străduţele şi potecile, şi au fost puse lumini pentru a crea un efect interesant la venirea serii, o parte dintre ruinele caselor au fost întărite şi se pot vedea „peticele” care au fost operate de curând.
În afară de aceste mici schimbări, imediat ce urmezi străduţele satului şi ajungi în vârful dealului, observi nu doar o frumoasă panoramă a Luberonului, dar şi biserica refăcută de sus, plus vechea fortăreaţă medievală la care se lucrează. Din păcate în ruinele fortăreţei nu se poate intra din motive de siguranţă, iar biserica părea să fie închisă. Compensează totuşi din plin peisajul de la înălţime, loc de unde se poate vedea Oppède din vale.
De ce m-aş întoarce oricând în Oppède Le Vieux?
Pentru că a fost cu adevărat singurul loc în care nu am văzut absolut niciun alt vizitator, iar la intrarea în sat, unde sunt totuşi câteva case locuite, abia dacă am văzut câţiva localnici. Aparent, datorită faptului că este atât de liniştit, mai mulţi artişti s-au stabilit aici. În plus, chiar în centrul satului, înainte de a merge spre marea parte dominată de ruine, se află un mic restaurant cochet care în fiecare zi are un alt meniu, care este scris de mână şi afişat afară.
Şi pentru că vreau să păstrez acest loc pentru mine, nu-ţi voi spune cum să ajungi aici.
Sunt totuşi destul de sigur că Google Maps mă va trăda, imediat ce îl vei căuta.
Noroc că am apucat să văd ultimul rând, că eram pe punctul de a mă oftica de egoismul tău. 😀
De când am vizitat Groznjan în Croația am rămas fascinată de genul ăsta de locuri. Și deși cred că locul de care vorbesc eu e ceva mai frumos decât acest Oppede Le Vieux (poți să vezi dacă vrei aici: http://goo.gl/1fr20g), mă bucur să-l descopăr. Mai știi și altele?
Salut! In general incerc sa gasesc locuri sau experiente mai putin cunoscute care au ceva de transmis. Uneori sunt locuri populare, cum este Venetia sau Parisul, dar pe care nu le poti rata, doar pentru ca sunt si altii acolo. Sambata urmatoare voi prezenta o experienta culinara si o intalnire cu un bucatar faimos din Provence, Maurice, care apare in cartea lui Peter Mayle, Un An in Provence, carte scrisa acum 25 de ani. Important este ca cel care citeste sa ramana cu ceva la sfarsit. 🙂