O Incursiune în Ragusa Ibla, Oraşul Baroc Renăscut din Cenuşă
/Mergând spre sud, poţi ajunge într-o zonă mai puţin cunoscută a Siciliei, aceasta este regiunea Val di Noto, unde se găsesc mai multe oraşe baroce din secolul 17. Cele mai frumoase sunt Ragusa, Comiso, Modica şi Noto.
Locuită iniţial de Sikels, populaţia băştinaşă care a şi dat numele insulei, zona de sud a fost întâi colonizată de greci şi apoi de romani. A intrat în declin în timpul ocupaţiei bizantine şi arabe, urmând a redeveni o locaţie importantă după cucerirea normandă din 1091.
Dintre cele 4 oraşe de mai sus, în loc să alerg dintr-un loc în altul o zi întreagă, am ales să merg în Ragusa pentru că părea locaţia cea mai spectaculoasă. Se pare că nu am greşit.
Ragusa Ibla este cea mai interesantă parte a Ragusei. Este partea veche a oraşului, acolo unde mergând la întâmplare pe străduţe, vei întâlni clădiri, biserici şi palate în stil baroc. Ragusa Ibla, Oraşul de Jos sau Oraşul Vechi, a fost distrus în 1693 de un cutremur puternic. A fost reconstruit şi multe din clădirile, palatele şi bisericile în stil baroc datează din acea perioadă.
Cea mai cunoscută biserică din Ragusa Ibla este superba Bazilică San Giorgio care domină Piazza del Duomo cu palmierii săi. Construită de Rosario Gagliardo în 1738, această bazilică este considerată cea mai frumoasă operă de artă barocă a lui Gagliardo, pe locul ei aflându-se anterior o biserică în stil gotic.
După cutremurul din 1693, mare parte a populaţiei a părăsit Ragusa Ibla pentru a construi, începând cu 1700, Oraşul de Sus sau Ragusa Superiore. Cele 2 oraşe au rămas separate până în 1926, când au fost unite, pentru ca Ragusa să devină capitala provinciei.
După ce urci foarte multe trepte, ajungi în Ragusa Superiore, un loc drăguţ, dar care totuşi nu se poate compara ca frumuseţe cu Ragusa Ibla, Oraşul de Jos. Totuşi, îţi pot recomanda să vizitezi Catedrala lui San Giovanni Battista, principalul monument al oraşului de sus, construită între 1718 şi 1778, cu o faţadă în stil Baroc Sicilian.
Coborând din Ragusa Superiore înapoi în Ragusa Ibla, ai grijă să vii pe o străduţă ce te conduce la biserica Santa Maria delle Scale, construită între secolele 15 şi 16. Este o biserică interesantă pentru că, după puternicul cutremur din 1693, jumătate din ea a fost refăcută în stil Baroc, în timp ce partea care a rămas neafectată de cutremur a fost păstrată în stilul Gotic original.
În timp ce cobori spre Ragusa Ibla te vei opri de multe ori pentru că, de pe această străduţă vei face cele mai bune fotografii ale acestui loc secret din Sicilia.
Sicilia are multe locuri superbe, dar pentru mine acesta este locul în care m-aş întoarce oricând. Şi nu doar pentru istorie şi arhitectură, cât mai ales pentru faptul că aici eşti singur.
Nu am văzut aproape deloc alţi turişti sau localnici şi ai impresia că toată scena a fost aşezată doar pentru tine.
Ragusa Ibla este unul dintre locurile mai puţin cunoscute ale Siciliei şi încă nu atrage foarte mulţi turişti. Deşi în ultimii ani din ce în ce mai mulţi vizitatori se îndreaptă spre oraşele baroce din sud, majoritatea se opresc la Noto, care se află cel mai aproape de Siracusa şi de autostradă. Nu te opri în Noto.
Notă finală!
Planul iniţial era să vizitez şi alte oraşe baroce din Val di Noto, dar pentru că am ales să părăsesc autostrada şi să ajung aici mergând prin sate, localităţi şi câmpuri arse de soare, am pierdut mult timp pe drum. Când am terminat de vizitat Ragusa, era deja seară şi a trebuit să mă întorc în Giardini Naxos, lângă Taormina. Poate că am pierdut ocazia de a vedea şi alte oraşe baroce, dar în acelaşi timp am ajuns în locuri unde nu erau maşini sau oameni, iar la un moment dat am ajuns din greşeală în mijlocul unei livezi de mandarine. (Da, au fost gustoase!)
Iar astea sunt locuri şi lucruri pe care nu le pot povesti.
Am ales Ragusa în faţa celorlalte oraşe din instinct şi nu mi-a părut rău. Uneori instinctul îţi poate scoate în cale oameni uimitori, lucruri necunoscute sau locuri interesante.
Iar astea sunt lucruri pe care le păstrezi doar pentru tine.