Cum să Obţii Viza de Turist pentru Thailanda în Bucureşti
A obţine Viza de Turist pentru Thailanda, la Ambasada din Bucureşti, poate părea un lucru dificil pentru mulţi oameni. De aceea, m-am gândit să împărtăşesc experienţa mea, care sper să ajute.
De la început voi clarifica 3 lucruri:
- Am luat Viza de Turist pentru Thailanda în februarie 2015, pentru a fi clar în ce perioadă erau valabile recomandările de mai jos; deşi presupun că şi acum sunt valabile unele dintre aceste puncte.
- Nu e vorba aici de Viza la Sosire, care se obţine atunci când ajungi în Thailanda şi se dă pentru 15 zile.
- Aici este vorba de Viza de Turist, care se dă pentru o perioadă de 60 zile şi care poate fi prelungită în Thailanda cu încă 30 de zile. Adică în total 90 de zile.
Viza de Turist pentru Thailanda în 9 Paşi
Bun, să încercăm să luăm lucrurile în ordine şi să vedem ce trebuie să faci pentru a obţine acest tip de viză. Şi pentru a fi mai uşor de urmărit, voi pune o imagine cu cerinţele necesare, imagine făcută în ambasada Thailandei din Bucureşti (scuze pentru calitate, dar nu ai voie cu telefonul pornit în ambasadă, aşa că a fost făcută în grabă).
Hai să le luăm pe rând:
1. Paşaportul să nu aibă mai puţin de 6 luni valabilitate şi copie xerox după prima pagină
Copia xerox să fie desigur după pagina principală a paşaportului, nu ştiu dacă e chiar prima. Cea care conţine poza cu faţa ta şi are 15.000 de elemente de siguranţă.
2. Formularul prin care ceri viza de turist pentru Thailanda
Îl poţi găsi la ambasadă sau îl poţi lua de aici.
Sus în dreapta, la Numărul de Intrări, dacă vrei să pui 2 sau mai multe intrări, doamna de la ambasadă e posibil să-ţi ceară şi pentru acea intrare în plus bilet avion de ieşire/intrare din/în Thailanda. Adică în afară de zborul principal, trebuie să mai ai încă un zbor, care să fie plătit, şi biletul printat.
Comentariu: Aici, doamna de la ambasadă s-a contrazis. Deşi eu nu voiam decât o singură intrare în Thailanda, ea a insistat să trecem 2, că nu e nicio problemă. Când am venit în ianuarie să luăm viza, a uitat ce a zis în trecut şi a cerut zbor adiţional pentru a 2-a intrare. Nu i-am mai zis nimic şi ne-am mulţumit cu 1 singură intrare, cum voiam de la început. 🙂
O intrare pentru o persoană costă 30 euro. Dacă eşti cu nevasta, înseamnă 60 euro. Vezi să ai suma fixă. Euro, nu Lei!
3. Fotografii tip paşaport
Dacă nu ştii unde să le faci, du-te în Piaţa Romană. La Coloane.
E vorba de fotografii tip paşaport normale, nu din alea pentru SUA. Şi dacă tot te pozezi, fă mai multe că nu se ştie pe unde mai ai nevoie.
4. Biletul de avion, care indică perioada de stat în Thailanda
Dacă tot am mentionat zborul mai sus, trebuie spus că perioada de stat în Thailanda, pe care o dovedeşti cu copia după biletul de zbor, nu poate depăşi 60 zile. Primul meu bilet de zbor indică o perioadă de stat în Thailanda de 4 luni. Când a fost văzut de doamna de la ambasadă, un nor cumplit a întunecat acea zi şi tunete şi fulgere s-au dezlănţuit! Imediat ce am modificat biletul de zbor pentru a fi sub 60 de zile, soarele a revenit deasupra Ambasadei Thailandei.
Important: Vezi să fie plătit biletul şi să aduci copie după e-ticket, care să indice clar numărul biletului. Deci nu aduce vreo confirmare de zbor, să fie E-Ticket!
5. Rezervare la hotel pentru perioada de stat în Thailanda
Chiar dacă stai 2 sau 3 luni, e de ajuns să arăţi o rezervare pentru o lună de zile. Aici te poate ajuta Booking. Cei care sunteţi familiarizaţi cu el, ştiţi că Booking e un site foarte bun, folositor şi flexibil.
6. Adeverinţă de salariu, cu salariul trecut pe adeverinţă ŞI extras bancar
Ei vor să vadă că ai bani să te întreţii acolo pentru perioada respectivă. De aceea, în afară de adeverinţa de salariu, mai adu şi un extras bancar care să arate că ai bani mulţi puşi deoparte. Eu am adus şi copii după contractul de PFA şi după ultimele facturi, să fie acolo, dar mi le-a dat înapoi.
7. Dovadă că ai bani
20.000 Baht de om înseamnă cam 2200 sau 2300 ron (calculează online). Se rezolvă prin acel extras bancar de mai sus. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine.
8. Doamna de la ambasadă poate cere şi alte acte
Nu a fost cazul la mine, dar presupun că dacă te vede mai dubios, mai nesigur, mai fără acte, poate cere chestii în plus. La mine s-a uitat puţin ciudat când a văzut că am salariu minim, iar restul de bani pe PFA şi a început să zică că aia nu sunt banii mei şi că trebuie să dovedesc că mi-am plătit impozitele la Anaf, etc, etc. Asta a fost iniţial când tatonam să văd care e treaba. Când am mers hotărât să iau viza, nu a mai zis nimic, dar am avut grijă să arăt un extras de cont cu peste 10.000 ron, care poate a liniştit lucrurile.
9. Durează 5 zile lucrătoare până iei paşaportul cu viza pe el.
De exemplu, duci actele luni şi dacă le acceptă, repet, Dacă Le Acceptă, vei primi paşaportul cu viza pe el înapoi peste o săptămână, tot luni. De aceea e bine să te duci cu cel puţin o lună înainte, să iniţiezi first contact cu doamna şi să vezi ce se întâmplă la faţa locului. Până la urmă, ea este cea care îţi spune exact ce şi cum.
Valabilitatea Vizei
Valabilitatea vizei începe să scadă din momentul în care ai intrat efectiv în Thailanda, adică după ce ai aterizat şi ţi s-a trecut în paşaport data de intrare în ţară. Din acel moment, tu ai la dispoziţie 2 luni (60 de zile) de stat în Thailanda. La terminarea celor 2 luni, poţi să mai prelungeşti cu încă 1 lună.
Elemente generale de respectat
- Telefonul trebuie închis înainte de a intra în ambasadă.
- Doamna de la ambasadă este evident antrenată şi pregătită să facă faţa oricărui asalt. Fii drăguţ, amabil, elegant şi pune o cămaşă pe tine. Dacă eşti cu femeia, las-o pe ea să vorbească cu doamna. Nu te enerva.
- Din ce am văzut şi simţit, doamna de la ambasadă o poate lua pe lângă foarte uşor şi conflictul nu ajută. Este în schimb mult mai receptivă când eşti drăguţ şi binevoitor, deci ascultă cu atenţie ce are nevoie de la tine.
Sper că nu mi-a scăpat ceva. Eu chiar aş fi avut nevoie de un asemenea articol înainte să trec prin toată aventura obţinerii vizei şi nu l-am găsit.
Sper să-ţi fie de folos.
Multumesc!
Cu plăcere!
Buna, merci mult de informatii! Oare daca am planificat 3 sapt in thailanda , trebuie sa ii arat cazarea pe toata perioada ? sau e oare de ajuns o saptamana , aproximativ ce ziceai tu. As vrea sa nu imi aranjez chiar asa in detaliu calatoria , m-ar incurca cazarea asta.
Salut,
Da, trebuie sa arati cazare pentru toata perioada. Dupa cum spuneam, site-ul booking.com este destul de flexibil si anumite locuri de cazare permit anularea rezervarii chiar cu o zi inainte de sosire.
Dacă mă duc la o fata care are casa ei . Mai este nevoie de booking la un hotel ?
Da.
Eu chiar nu pricep de ce sunt necesare atâtea plecăciuni și rugăminți pentru ca un funcționar al unei ambasade să-și facă treaba. Pentru că, hai să-i spunem pe nume, este departe de-a fi o doamnă, iar în multe cazuri este de-a dreptul nesimțită.
Am ajuns în Thailanda la finele lui 2013 și am preferat să îmi iau visa-on-arrival, după câteva interacțiuni cu „doamna” în care îmi venea s-o iau la palme. Și nu, nu am avut o atitudine nepotrivită, am avut și eu un job care presupunea lucrul cu oamenii, job care m-a învățat cum să mă comport, indiferent dacă sunt clientul sau cel ce oferă serviciul clientului. Pe parcusul anului 2014 și 2015 am avut diferiți prieteni/cunoștințe care au vizitat Thailanda. Absolut toți mi-au povestit despre atitudinea dezagreabilă a „doamnei”, ba anumite persoane de sex feminin au fost chiar jignite când li s-a aruncat un „de unde știu eu că nu mergi acolo la produs?”. De altfel, sfatul tău conform căruia dacă este vorba despre un cuplu să lase partea feminină să vorbească n-a funcționat în cazul prietenilor mei: „doamna” s-a arătat aproape isterică in interacțiunea cu prietena mea, în timp ce cu soțul ei s-a dovedit a fi ceva mai maleabilă.
Un simplu search pe google cu numele de Nina Mihai ca funcționar al Ambasadei Thailandei la București dezvăluie o serie de alți oameni nemulțumiți. Femeia asta este de o nesimțire crasă și un tupeu cum rar mi-a fost dat să văd. Este evident că nu are că căuta într-o asemenea poziție și este o greșeală ca noi, cei care avem nevoie de serviciile ei, să ne comportăm cu docilitate și să „jucăm frumos”. Atâta vreme cât eu am o atitudine civilizată, nu văd niciun motiv pentru care aș accepta și trece cu vederea isterii și lipsă de bun simț.
La polul opus sunt reprezentanții Ambasadei României din Bangkok. Am avut nevoie de serviciile consulatului pentru o traducere legalizată și nu am decât cuvinte de laudă pentru doamna Jacotă, care a avut chiar o atitudine de doamnă. Soțul ei, care este ambasadorul României în Thailanda, s-a dovedit la fel de deschis și de profesionist atunci când am avut alte întrebări și solicitări. Deci se poate! Doar că doamna Nina Mihai nu vrea.
Salut!
Ştiu ce spui, şi eu am căutat pe net mai multe informaţii despre doamna Nina şi sunt multe comentarii negative, mai ales pe reţelele de socializare. E adevărat, pe de altă parte, că cei care au luat viza fără probleme, nu s-au obosit să scrie „de bine”, au considerat că e un lucru normal care nu merită comentat.
Din ce am citit la alţii, am înţeles că doamna este angajată de guvernul Thailandei şi că noi nu prea avem ce face în privinţa asta, ca români.
Legat de Ambasada României din Bangkok, am avut nevoie şi eu de nişte acte în luna martie (sau aprilie) şi mi-au zis că aveau închis toată luna respectivă. Nu era ceva important şi nu m-a afectat cu nimic, doar că m-a făcut să-mi doresc să muncesc la stat din nou. 🙂
Foarte adevarat ce ai scris mai sus. Am avut exact aceleasi probleme, aproape ca mi-a smuls foile din mana cand am incercat sa ii arat extrasul bancar, mai pe scurt s-a comportat dezagreabil. O mizerie de femeie. Chiar ma intreb cum o tara intreaga e dependent de o asemenea tata ordinara! Pana la urma am ales sa facem viza in aeroport.
Buna ziua, imi puteti spune daca se mai poate obtine visa on arrival la cateva zile diferenta? Adica vreau sa petrec 3 zile in Bangkok, apoi sa plec pentru 5 zile in Cambodgia iar apoi sa revin pentru 7 zile in Thailanda. Multumesc.
Salut! Scuze de intarzierea cu care raspund. Eu nu am folosit aceasta viza pana acum si nu pot sa iti raspund cu exactitate. Din ce am citit pe forumuri si pe diverse pagini de Facebook dedicate Thailandei, unii spun ca se poate treaba asta, altii au anumite rezerve. Ce iti pot spune sigur este faptul ca atat pentru Visa on Arrival (VOA), cat si pentru Viza Turistica (2+1 luni), trebuie sa demonstrezi ca vei parasi Thailanda (dupa perioada respectiva) cu un bilet de avion (desi unii zic ca se poate si cu un bilet de tren sau autobuz, eu nu m-as risca si as lua un bilet de avion). Acum, daca tu vrei sa faci treaba asta in felul descris de tine, iti poti lua un bilet de avion Bangkok – Cambodgia (vezi low-cost, cauta pe momondo) din tara (inainte sa aterizezi in Bangkok) pentru a-l arata cand obtii VOA, apoi la intoarcere, cand aplici la intrare pentru o noua VOA, le poti arata biletul de intoarcere in tara, Bangkok – Romania. Ca regula generala, la obtinerea vizelor pentru Thailanda, oamenii sunt interesati sa vada de la tine o dovada a faptului ca vei parasi tara la sfarsitul perioadei respective.
buna! eu vreau sa plec in thailanda pe 9 ianuarie si mi-am luat bilet din Franta ca acum locuiesc aici dar am cetatenia romana; de unde trb sa -mi procur viza pt thailanda obligatoriu din Romania sau pot si din Franta,
Salut,
Poti incerca sa o obtii in Franta. Sunt unii „rautaciosi” care spun ca se obtine mai usor in afara Romaniei decat in Bucuresti. In orice caz, fie ca vrei sa o iei din Bucuresti sau din alt oras european, contacteaza-i pe oameni din timp si intreaba-i direct. Eu prefer ca de fiecare data cand plec sa fac o vizita pe la ambasada sa mai vad care e atmosfera, ce se mai cere, etc. 🙂
Buna! Vreau si eu sa aplic pentru viza de turist la ambasada si am o intrebare – Am facut pe booking rezervarea pe numele prietenului meu si din cate vad nu pot trece doua nume pe rezervare. Este ok asa, sau ar fi bine sa imi mai fac o rezervare pe numele meu pe care sa o anulez ulterior?
Multumesc 🙂
Salut! Eu intotdeauna am facut rezervarea pe un singur nume si am avut grija doar sa fie pentru o camera dubla. Ms!
Buna! Imi poti spune te rog daca adeverinta de salariat trebuie sa fie in engleza sau poate fi si in limba romana? multumesc!
Salut! Depinde la ce ambasada te duci. Daca este in Romania, cred ca trebuie sa fie in romana. Daca o iei din alta tara, probabil ca trebuie sa fie in limba tarii respective.
buna, am ajuns si eu la “duamna” nina. am avut totul pus la punct si bine pregatit si toata energia pozitiva, dar cum am intrat pe usa am inteles despre ce este vorba. am incercat si am raspuns frumos si cand a vazut ca eu lucrez in insulele cayman mi-a aruncat foile si a inceput sa tipe ca eu nu am ce cauta in Romania , sa merg de unde am venit sa aplic . cu biletele de avion cumparate si retreatul de yoga platit. ma voi duce sa aplic in uk. noroc ca mai am o luna sa incerc sa rezolv.
Buna Adina! Imi pare rau sa aud acest lucru. Chiar acum ma pregatesc sa public un articol despre cum se poate obtine viza turistica pentru Thailanda la Consulatul Thai din Penang, Malaezia. Nu stiu daca te ajuta cu ceva. Practic, in Penang, totul se rezolva prin niste agenti care se duc in locul tau la consulat si te ajuta cu sfaturi si alte detalii.
Salut,
Pot aplica pt viza si pt sotia mea fara ca ea sa fie prezenta?
Sotia mea este din Rusia dar cu permis de sedere in romania, presupun ca nu este o problema.
Sper ca nu deranjez cu intrebarile, nu sunt sigur ca ai experienta in caul in care ma aflu eu dar am zis sa intreb.
merci
Salut! Nu sunt 100% sigur, insa cred ca in general fiecare persoana care aplica trebuie sa fie prezenta. Nu cred ca poti aplica pentru altcineva, cel putin in Bucuresti, unde doamna Nina este destul de intransigenta. 🙂
Ok, merci
Buna,in legatura cu adeverenta de salariu daca nu esti salariat,nu poti lua viza ? ( Sunt studenta)
Salut! Dacă nu lucrezi şi prin urmare nu ai adeverinţă de salariu, adu un extras de cont bancar prin care să arăţi că ai suma necesară (20,000 Thai Baht= 2.345 RON) pentru perioada în care vei călători acolo. Dacă te duci în Thailanda pentru cel mult 15 zile, nu-ţi bate capul cu Viza Turistică, poţi lua Viză la Sosire pe aeroport.
Buna Aurelian, o sa ajung in Thailanda printr-o croaziera.. o sa am 2 opriri deci va trebui sa aplic pentru viza cu multiple intrari. Dupa ce ai coompletat formular, ai mers direct la Ambasada fara programare? Merci
Buna Monica! Ca sa nu pierzi vremea, du-te intai la ambasada si vorbeste acolo ca sa vezi ce si cum. Eu cred ca daca tu ai deja dovada ca prin aceasta croaziera ajungi de 2 ori in Thailanda, nu ar trebui sa ai probleme in a primi viza cu multiple intrari pe 6 luni. In mod normal, viza asta de 6 luni se da destul de greu. Pe de alta parte, daca nu ai avut de-a face cu Thailanda in ultima vreme si nu ai pasaportul plin de stampile, ar trebui sa poti primi Viza la Sosire de 2 ori. And finally, nu ar trebui sa vorbesti intai cu cei care ti-au vandut biletele pentru croaziera? Ma gandesc ca nu esti singura persoana de pe vasul ala care ajunge de 2 ori in Thailanda in timpul aceleiasi calatorii. De obicei, daca sunteti mai multi care ati luat bilete printr-o agentie de turism, tot ei se ocupa si de astfel de formalitati. Multumesc
Multumesc frumos pentru raspuns, Aurelian. Agentia de turism m’a indreptat catre Ambasada deoarece nici ei nu au primit un raspuns clar de la linia de croaziera.
Salut! As vrea sa vizitez Thailanda pentru doua luni in viitorul apropiat. Nu am rezervat nimic, inca tatonez terenul sa vad cat de plauzibil e sa merg acolo. Ideea e ca sunt intre job-uri, as vrea sa fac „2 luni sabatice”, deci nu se pune problema de adeverinta de salariat sau venituri constante. Dar banii nu sunt o problema. Exista un risc de a nu primi viza daca nu sunt salariata? In extrasul de cont cati bani ar trebui sa apara pentru cele doua luni de sedere?
Buna Simona! Scuze de intarzierea cu care raspund, acum am vazut comentariul. Daca nu ai adeverinta de salariat, incearca sa aduci un extras bancar cu cat mai multe fonduri, macar 10.000 ron, sa fie acolo. Eu unul nu ma mai incurc cu ambasada din Bucuresti in ultima vreme, imi iau viza turistica din Penang, Malaezia.
salut, in decembrie plec cu sotia si copiii in Thailanda pentru 14 zile, in aceasi perioada am luat bilete si pentru o vizita de 3 zile in Malaezia, pentru a reintra am nevoie de viza de turist sau este ok si VOA?
Cred ca este ok VOA.