Un weekend în George Town, Penang, Malaezia (August 2015)

arta stradala in George Town, Penang, Malaezia

Oraşul George Town se află în partea de nord-est a insulei Penang, Malaezia, şi este cel mai „colorat” loc pe care l-am văzut până acum.

Ce vreau să spun prin „colorat”? Ei bine, acest loc ce adăposteşte peste 500.000 de oameni este în primul rând un amestec de limbi, culturi, religii şi etnii.

 

Oamenii şi Religiile lor

strazile din George Town, Penang, Malaezia

  • Malaezienii. Sunt musulmani şi ţin să-ţi aducă aminte acest lucru de câteva ori pe zi. Strigătul muezinului către credincioşi începe la 6 dimineaţa şi continuă până seara folosind un sistem de sunet foarte puternic, ceea ce produce un efect la fel de „puternic”. Dacă stai mai mult de câteva zile, e posibil să le dai cu boxa-n cap.
  • Chinezii. Sunt în general buddhişti şi au venit aici imediat după stabilirea Penang-ului în 1786. Formează cel mai mare grup etnic din Insula Penang. Poţi vedea câteva temple interesante precum Templul Ancestral Han Jiang, care este centrul comunităţii de chinezi Teochew şi care a fost de curând refăcut. Legat de moştenirea chinezească a insulei, un loc drăguţ şi care îţi ia puţin timp să-l vezi este Water Village, un număr de case cocoţate pe piloni, la malul mării.
  • Indienii. Sunt hinduşi, reprezintă cam 10% din populaţia insulei şi au micul lor cartier, Little India, în George Town. Te poţi plimba printre case şi prin magazine, dacă doreşti să-ţi cumperi haine tradiţionale. Preţurile par a fi destul de mici. Eu m-am plimbat în timpul zilei, când era foarte cald şi băieţii băgau muzică la maxim pe unde puteau (un fel de manele), aşa că am renunţat să stau prea mult prin zonă. M-am dus totuşi într-o bodegă să iau ceva de mâncare, pe bază de curry desigur.

 

Ce poţi vedea în George Town?

George Town, Penang, Malaezia

Templul Han Jiang

Eu am ales să văd în primul rând urmele principalei etnii din acest loc şi anume chinezii. De aceea m-am dus către templul Han Jiang, care este centrul cultural şi social al chinezilor Teochew din Penang. Templul a fost refăcut acum câţiva ani şi este plăcut să pierzi puţin timp pe acolo, mai ales dacă vrei să te ascunzi de căldura de afară.

Water Village – Chew Jetty

Aceste aşezări pe apă au fost construite în secolul 19 de primii colonişti chinezi din Penang. Chew Jetty este cea mai întinsă aşezare pe apă din George Town şi aparţinea clanului Chew, unul dintre clanurile principale de chinezi de pe insulă.

Un jetty de acest fel reprezintă practic o comunitate de pescari, care au ales să-şi construiască casele deasupra apei.

În timp ce te plimbi pe pilonii din lemn şi te afli atât de aproape de căsuţe, îţi poţi uşor închipui atmosfera de secol 19 şi agitaţia care o însoţea.

Deşi locuitorii din aceste sate pescăreşti au cam dispărut, rămâne constrastul puternic pe care îl poţi simţi dintre modernul Penang şi aceste locuri unice, care fac acum parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este ca şi cum trecutul continuă să existe alături de prezent şi poţi observa cum a evoluat acest oraş.

Străzile, oamenii, culorile

Mie mi-a plăcut să merg pe străzi şi să descopăr câte un loc sau o cafenea în care să mă retrag. Deşi străzile sunt destul de aglomerate şi pline de activităţi, este plăcut să te plimbi prin George Town, să mergi spre malul mării sau să treci dintr-un cartier în altul şi să vezi o adevărată diversitate culturală. Te plimbi pe lângă moscheile malaeziene, vizitezi un sat chinezesc suspendat pe piloni la malul mării şi te duci apoi în cartierul indian pentru a lua masa.

La venirea serii, când ne intorceam la hotel, am dat peste cafeneaua Mugshot, unde am mâncat nişte prăjituri foarte bune (ciocolata şi morcovul fiind elementele de bază) şi am băut nişte smoothies. Au desigur tot felul de cafele şi un cuptor unde fac mâncare. Nu arată rău deloc locul şi merită o vizită.

Ce poţi mânca în George Town?

Orice. Vrei indian food? Ai peste tot. Vrei Chinese? Ai din nou o grămadă de opţiuni. Vrei să stai la masă cu musulmanii? Şi asta se poate. Eu am căutat mâncare indiană pentru că îmi place foarte mult, deşi nu pot spune că am găsit ceva ce pot recomanda mai departe.

 

9 motive pentru a ocoli George Town

2015-04-03 14.42.55

Dar cum nu există locuri perfecte pe Pământ, George Town are şi părţile sale negative şi nu are niciun sens să îţi ascund acest lucru. Hai să vedem care sunt acestea:

  1. În jur de 6 dimineaţa începe să se audă din boxele montate peste tot chemarea sau rugăciunea muezinului de la moscheea din apropiere. E nasol.
  2. George Town este prea amestecat, prea colorat, prea, prea. În nici 100 de metri vei întâlni două moschei, o biserică creştină şi vreo două temple budiste. Iar alţii se roagă direct în stradă. Toate astea lângă cartierul indian, iar ăia sunt hinduşi…Mda.
  3. La venirea serii, pe aceiaşi 100 de metri vei întâlni fetele ieşite la agăţat lângă moscheile de care ziceam mai sus. Nimeni nu pare să fie afectat de acest lucru.
  4. Atunci când mergi pe străzi, nu prea e loc şi pentru pietoni şi trebuie să ai grijă tot timpul să nu te lovească vreo maşină sau vreun scuter.
  5. Din acelaşi motiv, nu prea ai unde să te ascunzi de soare, dacă faci greşeala să te plimbi între 11 şi 3 după amiaza.
  6. Legat tot de străzi, nu ai pe unde traversa. Nu vezi treceri de pietoni sau se află la o distanţă destul de mare una de alta. Prin urmare, nu ai de ales decât să te arunci printre maşini pentru a traversa.
  7. Locul pare murdar şi tot timpul trebuie să ai grijă ce atingi sau pe unde calci.
  8. Tot spaţiul acesta pare a fi frecventat de backpackeri, care se mulţumesc să petreacă cu bani puţini şi apoi să plece mai departe.
  9. Din cauza acestui amestec de oameni şi religii este dificil să găseşti un punct de sprijin, o caracteristică comună care leagă acest oraş. Prea pare fiecare în lumea lui, prin urmare nu poţi detecta o identitate comună.

2015-04-03 15.21.37

Concluzie

Pot spune în final că sunt 2 lucruri foarte pozitive prin care Penang iese în evidenţă şi pentru care merită apreciat:

  1. Acest loc este un model de convieţuire şi toleranţă pentru alte locuri turbulente de pe pământ. Să vezi atâţia oameni diferiţi şi atâtea religii laolaltă, fără a exista vreo problemă este un lucru de admirat.
  2. Este un loc foarte bun pentru gurmanzi. Ai aici bucătăria indiană, chineză, malaeziană şi chiar europeană în directă competiţie una cu cealaltă, ceea ce aduce mari avantaje pentru vizitator în privinţa calităţii şi a preţului scăzut.

arta stradala George Town, Penang, Malaezia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.