Povestea Satului Gherdeal, Locul în care Natura a Luat Locul Saşilor

Gherdeal Transilvania 2

Gherdeal este un sat părăsit de saşi, unde majoritatea caselor se află în ruină, dar care îşi păstrează poveştile ascunse în farmecul unic al Transilvaniei. Am venit în acest loc din interes pentru cultura şi istoria acestei populaţii de origine germanică, care a trăit în acest colţ de ţară din secolul 12 până spre sfârşitul secolului 20.

 

Ce este Gherdeal

IMG_1157

Gherdeal sau Gürteln este un sat aproape pustiu din judeţul Sibiu, părăsit de ultimii saşi la începutul anilor ’90, unde majoritatea caselor se află în ruină şi natura a recâştigat o mare parte din teritoriul pierdut în faţa oamenilor. Şi nu vorbesc doar de satul propriu-zis – unde vegetaţia s-a insinuat printre case şi curţi – mă refer şi la pădurile care au coborât de pe dealurile din jur, revenind la viaţă pentru a lua înapoi spaţiul ocupat anterior de om.

După prima vizită în Gherdeal, am fost tentat să fac o comparaţie în mintea mea cu Oppède-le-Vieux – un sat la fel de părăsit din Provence – pe care l-am vizitat în toamna anului trecut.

Însă, între cele două locuri există o diferenţă imensă. În Oppède, oamenii au ales să părăsească zona muntoasă şi rece, fără a se afla într-un pericol imediat, pentru a trăi în câmpia aflată câţiva kilometri mai jos, de unde puteau reveni oricând.

Pe de altă parte, în cazul Gherdeal-ului sau Transilvaniei în general, saşii au ales să plece din cauza vremurilor dificile care au trecut peste aceste locuri, fie că vorbim de războaie sau de regimul comunist care i-a deportat în Rusia şi i-a vândut mai târziu către Germania.

 

Istoria satului Gherdeal

Gherdeal Transilvania 3

Aparent, numele satului este legat de o femeie – Ghertruda – care a întemeiat această aşezare în 1332, de aici şi numele de Valea Ghertrude. Ghertruda era o femeie din satul Cârţa – sat aflat atât de aproape de Transfăgărăşan – unde se pot vizita ruinele unei foste mănăstiri cisterciene. In mod interesant, mănăstirea care poate fi vizitată astăzi în satul Cârţa se află la originea plecării oamenilor din sat către Gherdeal.

Povestea spune că măsurile luate de cistercieni au creat o stare de conflict în comunitate şi i-au îndemnat pe o parte dintre oameni să părăsească satul. Prin urmare, oamenii care s-au revoltat împotriva măsurilor luate de călugări s-au adunat în jurul Gertrudei şi s-au îndreptat spre valea în care se află Gherdeal astăzi.

Pe de altă parte, Gürteln înseamnă „centură” în germană şi se poate referi la centura de dealuri împădurite care înconjoară satul şi îl face invizibil pentru vizitatorul care vine aici pentru prima oară. Deci avem două variante în care ne putem încrede.

 

O plimbare prin Gherdeal

IMG_1143

Nu au fost niciodată prea mulţi locuitori – maxim 500 – aşa că nu e de mirare că o plimbare prin sat nu îţi ia foarte mult. Desigur, asta dacă te-ai plimba prin jur fără să te uiţi prea mult în stânga sau în dreapta la ruinele vechilor case.

Şi este interesant că nu toate casele au aparţinut saşilor, aşa cum am avea tendinţa să credem. În sat, existau şi multe familii de români, care foloseau împreună cu saşii turnurile bisericii evanghelice pentru a adăposti carnea de-a lungul anului. Aşa este la sat, unele lucruri sunt la comun.

Cum mergi pe strada principală şi priveşti casele, îţi poţi da seama care au aparţinut românilor şi care au aparţinut saşilor. Casele românilor au pe faţadă o cruce, pe când casele saşilor au spicul de grâu.

Încă de atunci, noi eram cu Dumnezeu, ei cu Munca.

 

Cum ajungi în Gherdeal

Gherdeal Transilvania 5

Gherdeal se află între Făgăraş şi Sibiu.

Pentru a ajunge în acest loc, ai 2 variante: poţi veni pe varianta Voila – Cincu, sau poţi veni pe varianta Cârţa (sau Arpaşu de Jos) – Nou Român – Şomartin – Bruiu. Satul Gherdeal ţine de comuna din Bruiu şi este locul în care merg cei câţiva locuitori din sat pentru a cumpăra diverse lucruri, având în vedere că în Gherdeal nu există niciun magazin.

Eu de fiecare dată am venit pe Voila şi de fiecare dată mi-am promis că mă voi opri într-o zi să văd şi impunătoarea biserica fortificată din Cincu, aflată pe un deal de unde supraveghează localitatea.

După ce treci de Cincu, mai ai de mers pe un drum relativ bun (oricum mai bun decât cel aflat între Rupea şi Viscri) aproape 15 kilometri până în Gherdeal. În acest timp, nu vei mai vedea altă localitate şi vei străbate dealuri, păduri şi păşuni pentru animale.

După o perioadă, drumul face stânga în faţa unui pod cam şubred şi se îndreaptă spre Gherdeal, dar nu înainte de a trece printr-o pădure, unde mergi pe un drum forestier destul de bun (desigur in timpul verii). Imediat ce ieşi din pădure, nu mai mergi mult şi în depărtare îţi apar Munţii Făgăraş.

Gherdeal Transilvania

Dar unde este Gherdeal?

Dacă ţineţi minte ce spuneam mai sus, Gherdeal se află într-o vale, aşa că dacă vei arunca o privire în jos, vei observa turla bisericii fortificate cum încă se înalţă spre cer. Ai găsit satul Gherdeal.

Următorul articol despre Gherdeal va conţine prezentarea prietenilor noştri – Dan şi Cami – care au lăsat în spate viaţa din Bucureşti şi s-au decis să trăiască înconjuraţi de natură şi de poveştile vechilor saşi.

2 Comments
  1. vio

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.