Cum am petrecut Anul Nou Chinezesc în Penang, Malaezia
/Se spune că nu ai simţit Anul Nou Chinezesc până nu l-ai trăit în Penang.
Anul Nou Chinezesc (sau Chinese New Year – CNY) este sărbătorit nu doar în China, cât şi în ţări ce adapostesc comunităţi însemnate de chinezi. În Malaezia, chinezii reprezintă aprox 23% din populaţie. În Penang, aceştia sunt cam 50%, însă erau mai mulţi în trecut.
Anul acesta, Anul Nou Chinezesc a început pe 16 februarie şi a ţinut timp de 15 zile. Diferă de la an la an şi este legat de zodiacul chinezesc. Anul trecut a fost Anul Cocoşului, anul acesta va fi Anul Câinelui.
Ca fapt divers, dacă ai avut cumva norocul să te fi născut în anul câinelui, anul acesta (2018) nu va fi unul prea bun pentru tine şi este recomandat să ai grijă în tot ceea ce faci, mai ales în afaceri.
Anul Nou Chinezesc este destul de interesant de urmărit de către cineva interesat de valorile chinezilor pentru că această sărbătoare pune accentul şi scoate în evidenţă lucrurile cu adevărat importante pentru aceştia:
- prosperitatea (cuvinte cheie: bogăţie, bani, avere, lux, afaceri)
- familia (cuvinte cheie: părinţi, copii, a fi împreună, întoarcerea acasă)
- Dumnezeu (cuvinte cheie: norocul vine din atenţia oferită zeilor, respectul pentru morţi, superstiţii, tradiţii)
Anul Nou Chinezesc în Penang, Malaezia
Mitul monstrului Nian
De ce oare aruncă oamenii cu artificii, pocnitori, se deghizează în costume de lei şi decorează totul cu roşu?
Ei bine, în spatele acestor obiceiuri stă următorul mit:
În trecut, la începutul fiecărui An Nou Chinezesc, un monstru teribil numit Nian obişnuia să vină în sate şi să mănânce toate proviziile sătenilor şi pe copiii ce îi apăreau în cale.
Aşa că într-o zi, un zeu s-a deghizat într-un bătrân înţelept şi i-a învăţat pe săteni ce anume îl înspăimântă pe monstru, şi anume culoarea roşie, sunetele puternice şi creaturile ciudate.
De aceea, din acel moment, oamenii preferă să decoreze şi să se îmbrace în roşu cu ocazia anului nou, aruncă cu artificii şi pocnitori şi se îmbracă în costume de leu pentru a dansa pe străzi.
Acesta este foarte pe scurt mitul ce stă la baza tradiţiei.
Ang Pow
Un obicei interesant este Ang Pow. Conform obiceiului, oamenii căsătoriţi sau mai în vârstă pun bani într-un plic şi îl dau celor tineri sau necăsătoriţi.
Cu cât este gradul de rudenie mai mare şi vârsta celui ce primeşte mai scăzută, cu atât se dau mai mulţi bani. Obiceiul este destul de bine împământenit, astfel încât în perioada asta angajaţii primesc ang pow de la şefi şi aşa mai departe. Până şi eu am primit ang pow la muncă.
Nu banii sunt importanţi, cât gestul ce ţine de ideea de prosperitate pentru noul an. Prin urmare, gestul contează, însă cu cât mai mulţi bani cu atât mai bine. 🙂
Anul Nou Chinezesc Hokkien
În insula Penang au existat de-a lungul timpului mai multe clanuri sau populaţii de chinezi ce au venit aici din colţuri diferite ale Chinei şi la intervale destul de mari de timp.
Important este de reţinut că în Penang, chinezii Hokkien sunt majoritari între restul de chinezi şi noaptea de 23 spre 24 a fost mult mai spectaculoasă decât noaptea de 16 februarie când a fost de fapt Anul Nou Chinezesc oficial, ca să-i spunem aşa.
De ce sărbătoresc chinezii Hokkien în cea de-a 9-a zi a Noului An Chinezesc?
Avem aici din nou o poveste. Se pare că în trecut, Hokkienii s-au aflat în mare pericol şi erau pe cale de a fi distruşi de către o armată nemiloasă. În timpul masacrului, aceştia s-au ascuns într-o plantaţie de trestie de zahăr şi au scăpat cu viaţă.
Întâmplător, ziua respectivă a coincis cu ziua de naştere a Împăratului de Jad, ceea ce i-a făcut pe Hokkieni să creadă că au fost protejaţi de acesta.
De aceea, chinezii Hokkien sărbătoresc atât Anul Nou cât şi ziua de naştere a Împăratului ce i-a salvat în a 9-a zi a noului an.
Familia este cel mai important lucru
Lăsând tradiţiile, miturile şi poveştile la o parte, cea mai importantă chestie în această perioadă este familia şi mai ales ideea de întoarcere acasă.
Din această cauză, se întâmplă ca marile oraşe, inclusiv Penang, să se golească de o mare parte a populaţiei deoarece toţi chinezii trebuie să revină la familiile lor şi în locurile în care au crescut.
(Toată luna februarie am văzut reclame care mai de care mai sfâşietoare cu părinţi bătrâni care îşi petrec Anul Nou singuri şi care la sfârşit au totuşi bucuria să-şi vadă copii revenind acasă. Înnebuneşti.)
În linii mari, cele câteva zile dedicate anului nou se petrec în felul următor:
- se mănâncă destul de mult în familie, masa trebuind să fie cât mai plină de mâncare. Mâncarea nu trebuie terminată din farfurie pentru a indica faptul că eşti bogat. Doar săracii mănâncă tot şi tu nu vrei să fii sărac în noul an.
- oamenii se duc în vizită unii la alţii şi mai ales la rude. Se dă ang pow celor tineri care abia aşteaptă să primească bani.
- peste tot prin oraş vezi trupe de dansatori în costume tradiţional făcând dansul leului.
- în seara de Anul Nou, ne-am plimbat pe străduţele mai puţin turistice din George Town şi am văzut cum oamenii îşi scoteau mesele afară pentru a lua masa cu toţii.
Lucruri interzise în perioada Anului Nou Chinezesc
În timpul Anului Nou Chinezesc sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci:
- Să nu iei pastile dacă vrei să rămâi sănătos tot anul.
- Să nu faci curăţenie (şi să nu duci gunoiul) pentru a nu mătura de asemenea bogăţia sau norocul.
- Să nu mănânci porridge (orez fiert) la micul dejun. Numai săracii mănâncă aşa ceva şi tu nu vrei să fii sărac.
- Să nu mănânci carne dacă vrei să atragi simpatia zeilor budişti.
- Să nu speli haine (sau părul) pentru a nu „spăla” norocul de asemenea.
- Să nu coşi nimic pentru a nu rămâne fără avere.
Până şi Anul Nou Chinezesc trebuie să se termine
Acesta a fost Anul Nou Chinezesc petrecut în Penang şi mă bucur că în sfârşit s-a terminat pentru că a fost tare obositor.
Este totuşi o experienţă uimitoare şi ne bucurăm că am putut să vedem un întreg oraş trăind la maxim cele 15 zile dedicate acestui eveniment.
În încheiere, las câteva imagini de la complexul de temple Kek Lok Si care au fost special decorate pentru această ocazie şi care merită o plimbare târzie pentru a vedea luminiţele ce transformă totul într-un decor de poveste.
Gong Xi Fa Cai!