Perast

Perast 785

Perast seara

Acest loc era pana acum cativa ani foarte putin vizitat de turisti. Chiar si azi, putini sunt cei care merg in Muntenegru si stiu de el. Si parca am stat cateva momente sa ma gandesc daca sa scriu despre el sau nu.

Pentru mine, Perast este unul dintre acele locuri magice care iti raman in suflet toata viata si unde ti-ai dori sa traiesti sau cel putin sa te intorci intr-o buna zi, pentru a avea din nou acel sentiment ca vezi frumusetea in fata ochilor.

Montenegro 748 Montenegro 565

Venind in Perast, vei observa initial 2 insule – biserici cochete aflate in mijlocul golfului: Biserica Sfantul Gheorghe si Biserica Gospa od Skrpjela (in traducere ar fi ceva de genul „Maica Domnului de pe Stanci”). Prima este facuta de D-zeu, a doua este facuta de om.

Montenegro 590-2

Una dintre legende spune ca Gospa od Skrpjela a luat nastere in urma unui vechi obicei marinaresc. Cel care se intorcea teafar dintr-o calatorie pe mare, trebuia sa arunce o piatra in golf. In zilele noastre, la 22 iulie, exista o festivitate numita fasinada,in timpul careia localnicii se duc cu mai multe pietre pe care le arunca pe langa insula pentru a intari fundatia si a-i proteja malurile.

Si totusi, ce este deosebit la acest loc care la prima vedere pare a fi un satuc incantator aflat in Golful Kotor?

Ca sa raspundem la aceasta intrebare, e nevoie sa aruncam o privire inapoi in timp.

Perast a apartinut Venetiei intre 1420 si 1797, timp in care s-au construit in jur de 16 palate si peste 15 biserici. A cunoscut cea mai buna perioada in secolul 18 cand avea 4 santiere navale, o flota de aproximativ 100 de nave si peste 1500 de oameni locuiau in Perast. In prezent, populatia a scazut la 360 de oameni.

Montenegro 587

Atasamentul fata de Venetia a fost atat de puternic incat atunci cand aceasta a cazut la 12 mai 1797 in fata lui Napoleon, Perast a fost ultimul oras care a coborat steagul venetian la 22 august 1797.

Cunoscand istoria acestui loc, te vei simti altfel atunci cand vei rataci pe stradutele sale intr-o dupa-amiaza tarzie de vara, stradute care uneori se opresc in curtea unui om.

Montenegro 717 Montenegro 741
La venirea serii pescarii se strang pe maluri, luminile se aprind treptat in satucurile care inconjoara golful si totul este dintr-o data magic.

Montenegro 814 Montenegro 755

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.