O zi pe Via Appia Antica – Obiective (II)

Roma_2011_01_02_0722

Asa cum spuneam in articolul precedent, principalele obiective de pe Via Appia sunt Mormantul-mausoleu al Ceciliei Metella, Circul lui Maxentiu si impresionantele catacombe, in care crestinii se ascundeau de persecutii si isi inmormantau mortii.

Dupa care, mergand in continuare spre centrul Romei, ajungi la Termele lui Caracalla si in final pe Dealul Palatin, acolo unde s-a nascut civilizatia romana si unde vei putea admira atat Colosseum-ul, cat si Forumul Roman.

Mormantul-mausoleu

Din cauza faptului ca era interzisa ingroparea mortilor in interiorul orasului, multi cetateni importanti ai Romei au fost ingropati de-a lungul drumului care ducea in afara orasului. Oamenii puternici din acele timpuri si-au construit cavouri pentru ei sau pentru intreaga lor familie. Uneori aceste cavouri erau foarte mari, avand diverse forme. Multe dintre aceste monumente pot fi vazute si azi. Cel mai impresionant monument de acest fel este cavoul sotiei unuia dintre generalii lui Iulius Cesar, Cecilia Metella, care arata ca o fortareata.

Mausoleu pe Via Appia Roma_2011_01_02_0514

Circul lui Maxentiu

Circul lui Maxentiu a fost construit intre 306 si 312 e.n. si este o mare arena unde s-au desfasurat jocuri doar la inaugurare, din cauza mortii lui Maxentiu din 312.

Aproape de circ se afla un palat construit de Imparatul Maxentiu. Acesta este acel imparat pe care Constantin cel Mare l-a confruntat in batalia de la Podul Milvius, langa Roma, si care a murit inecat in apele raului Tibru.

Circul era al doilea ca marime dupa Circus Maximus (care se afla langa Dealul Capitoliului) si este cel mai bine pastrat circ roman. Ruinele acestui circ se afla intre catacombele San Sebastiano si mormantul-fortareata al Ceciliei Metella.

Roma_2011_01_02_0597 Roma_2011_01_02_0572 Roma_2011_01_02_0573

Catacombele

Dintre catacombele deschise publicului, putem enumera:

Cand am fost eu pe acolo in luna ianuarie, am gasit deschise doar catacombele San Sebastiano.

Pe scurt, iti iei un bilet si te alaturi unui grup insotit de un ghid, care vorbeste engleza, italiana, spaniola sau alte limbi mai populare. In catacombe nu poti face poze si nu vei vedea aproape deloc oseminte ramase pe acolo, acestea fiind mutate din motive de sanatate in alta parte.

Ce este cu adevarat interesant la tur este plimbarea prin acele catacombe care coboara foarte mult sub pamant si mai ales povestile spuse de ghid. Eu am nimerit un ghid de origine filipineza (Filipine e tara catolica) care a fost nu doar extrem de practic cu informatiile oferite, dar si foarte amuzant in felul de a prezenta detalii istorice.

De multe ori se juca cu noi si ne punea diverse intrebari istorice sau religioase pentru a ne tine atentia treaza. Una dintre intrebarile sale era legata de posibila locuire permanenta a catacombelor. Aproape toti am zis ca da, acele catacombe sigur erau locuite permanent. Daca ajungeti pe acolo si vi se va pune aceeasi intrebare, sa stiti ca raspunsul e altul. Nu se putea sta permanent in catacombe din cauza solului de origine vulcanica si a gazelor toxice pe care acesta le emite.

Roma_2011_01_02_0605

Termele lui Caracalla

Termele lui Caracalla erau printre cele mai bogate edificii termale ale Imperiului Roman, iar astazi sunt unele dintre cele mai impresionante atractii turistice pe care le poti vedea in Roma.

Incepute in timpul domniei lui Septimius Severus, acestea au fost inaugurate sub domnia lui Caracalla în anul 216 e.n.

Baile erau deschise pentru toate clasele sociale si intrarea era gratuita. Complexul de cladiri includea de asemenea o biblioteca publica si o zona comerciala.

Roma_2011_01_02_0724 Roma_2011_01_02_0732 Roma_2011_01_02_0693

Dealul Palatin – Forumul Roman – Colosseum

Dealul Palatin este una dintre cele mai importante coline ale Romei. De la o inaltime de 40 de metri priveste spre Forumul Roman pe de o parte, si pe cealalta parte catre Circus Maximus.

Legenda spune ca Dealul Palatin este locul unde s-au nascut Romulus si Remus, cei care au intemeiat Roma.

Mai tarziu, devine un loc favorit pentru aristocratii si imparatii Romei care isi construiesc locuinte si palate pe inaltimile acestuia.

Pe langa ruinele diverselor palate de pe deal, ai o perspectiva asupra Forumului Roman, pe care il poti admira de la inaltime, inainte de a-l vizita la pas.

Roma_2011_01_03_1010 Roma_2011_01_03_1007 Roma_2011_01_03_1009

Iar la finalul zilei, te poti odihni langa Colosseum, obiectivul turistic cel mai cunoscut al Romei si al Italiei. Nu voi intra in detalii despre Colosseum pentru ca sigur poti gasi destule informatii in alta parte.

O sa iti spun totusi ca pentru a-l vizita, e bine sa iti cumperi biletul online, sa il printezi si astfel sa scapi de cozile interminabile. Acelasi bilet este de asemenea valabil pentru Forumul Roman si pentru Dealul Palatin.

Pentru mai multe detalii, vezi aici:

http://www.the-colosseum.net/around/visit.htm

Roma_2011_01_02_0804

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.