O Zi în Nordul Toscanei. Oamenii din Lucca sau Scena din Montecatini Terme.

Lucca1

Lucca este unul dintre cele mai vechi oraşe din Toscana. A fost fondat de etrusci şi a devenit o colonie romană mai târziu. În timpul secolelor 10 şi 11 Lucca a devenit centrul administrativ al Toscanei. De-a lungul Evului Mediu şi apoi în perioada Renaşterii, Lucca şi-a menţinut într-o oarecare măsură independenţa faţă de puternicele state din jur. Ca şi alte oraşe state din nordul Italiei, Lucca a fost cucerit de Napoleon în 1805 ca mai târziu să se alăture statului italian.

Ce este de văzut în Lucca

În primul rând, Lucca este probabil singurul orăşel medieval din Toscana pe care l-am vizitat şi care nu se află într-o zonă de deal sau de munte, deci aici nu vii pentru perspectiva asupra naturii. Oraşul Lucca are alte atracţii.

1. Zidurile care înconjoară oraşul au rămas intacte şi din acest motiv, poţi începe vizita prin a merge pe zidurile cetăţii şi a admira oraşul de la o înălţime relativă. Trebuie să menţionăm că zidurile cetăţii sunt largi, zici că mergi pe bulevard, şi o mulţime de oameni merg pe ele, unii aleargă, alţii merg pe biciclete, etc.

Lucca

2. Bisericile din Lucca sunt printre cele mai impresionante pe care le-am văzut în Toscana. Biserici precum San Michele în Foro, Catedrala din Lucca sau Bazilica di San Frediano sunt printre cele mai interesante.

3. Străduţele sale pline de oameni, magazine, restaurante şi muzee. Faţă de celelalte orăşele din Toscana, aici ai impresia că deşi sunt foarte mulţi oameni, majoritatea sunt localnici şi nu turişti, cum vezi în Siena.

Montecatini Alto, un micuţ sat medieval la înălţime

Montecatini Alto este ceea ce se poate numi un sătuc medieval tipic Toscanei, aflat la înălţime, la nici 30 de km de Lucca, şi care priveşte spre Valdinievole, frumoasa regiune aflată la poalele muntelui.

Montecattini Alto

Se poate ajunge la el cu maşina, pe jos sau cu funicularul. În afara sezonului gasesti parcare chiar înainte să intri în el. Este un sat mic care nu îţi poate ocupa mai mult de 1 oră sau 2 cu străduţele sale şi e mai degrabă locul potrivit în care să mănânci la unul dintre frumoasele terase sau restaurante care te aşteaptă în centrul său.

Când am vizitat eu acest loc în luna noiembrie, nu era niciun turist pe acolo. După ce urci cu maşina până la el, poţi să începi să faci câteva poze spre frumoasa vale Valdinievole, poze pe care le vei face oricum şi la întoarcerea la maşină.

Concluzie

Cele 2 locaţii sunt total diferite una de cealaltă. Dacă Lucca este un oraş la câmpie, destul de puţin specific pentru Toscana, Montecatini Terme este acel sat tipic toscan pe care te aştepţi să-l întâlneşti când vii în această regiune celebră. Cu toate astea, în Lucca simţi că pulsează viaţa şi vezi oamenii văzându-şi de treburile lor, pe când în Montecatini Terme ai impresia că totul a fost pregătit pentru turiştii care trebuie doar să apară, să intre în scenă pentru că spectacolul să se desfăşoare.

Dacă ar fi să fac o comparaţie cu alte locuri similare, gândul mă duce la cele 2 sate medievale din Provence, Gordes şi Lourmarin, care mi-au atras atenţia într-un fel asemănător. Se pare că locurile la înălţime sunt din ce în ce mai bine păstrate şi valorificate pentru turişti, pe când aşezările ce oferă o privelişte mai puţin impresionantă, cum sunt cele aşezate la câmpie, păstrează mai bine oamenii locali şi viaţa de zi cu zi în interiorul lor.

Lucca2

One Response

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.