Michelangelo in sculptura

La Pietà Bazilica Sf. Petru

Pieta lui Michelangelo

Michelangelo are 24 de ani cand finalizeaza La Pietà, una dintre capodoperele Renasterii in care Fecioara Maria este reprezentata tinand in brate corpul lui Iisus, dupa ce acesta a fost coborat de pe cruce, aceasta scena fiind o tema recurenta in arta crestina de-a lungul timpului. Este de asemenea una dintre primele opere executate dupa sosirea la Roma si poate din aceasta cauza este si singura opera pe care acesta isi adauga semnatura.

Aceasta celebra sculptura ne fascineaza si prin observarea celor doua „erori” intentionate ale lui Michelangelo.

Fecioara Maria apare ca o adolescenta, ca atunci cand l-a nascut pe Iisus si nu la vremea cand acesta avea 33 de ani. Explicatia cea mai probabila este ca sculptorul a vrut sa reprezinte frumusetea interioara a fecioarei si legatura stransa pe care aceasta o are cu divinitatea, prin urmare frumusetea ei spirituala fiind eterna.

Iar cea de-a doua „eroare” este ca nu observam la Iisus ranile corespunzatoare crucificarii. In acest caz, explicatia cea mai probabila este ca Michelangelo nu a vrut sa arate doar moartea fizica si trecatoare a lui Iisus, ci mai degraba suferinta si sacrificiul acestuia pentru oameni.

Desi comandata initial de un obscur cardinal francez, datorita nivelului inalt de maiestrie artistica, Pieta este adusa in interiorul bazilicii Sfântul Petru din Roma.

Figura lui Moise – Biserica San Pietro in Vincoli

Roma_2011_01_02_0815

Dupa ce Michelangelo termina sculptura lui David in Florenta, aceasta fiind una dintre cele mai mari lucrari ale sale, Papa Iulius al II-lea aude de aceasta realizare si ii cere artistului sa vina la Roma.

Prima lucrare pe care acesta i-o incredinteaza lui Michelangelo este chiar mormantul sau. Planul initial realizat de Michelangelo este insa mult prea ambitios si acesta nu are timp sa termine lucrarea, in final realizand o versiune redusa a mormantului lui Papa Iulius al II-lea.

Aceasta versiune redusa, terminata dupa o munca de 40 de ani, in care piesa centrala este figura lui Moise, poate fi admirata in zilele noastre in biserica San Pietro in Vincoli din Roma, la doi pasi de Colosseum.

Roma_2011_01_02_0820

Moise apare ca o figura impunatoare, puternica si cu o privire intensa si furioasa, ca si cum ar privi spre cel care intra sa viziteze aceasta biserica. Sub brate observam tablele legii primite de la Dumnezeu pe Muntele Sinai, ce contin cele 10 porunci.

Roma_2011_01_02_0814

Ca sa ne dam seama exact de episodul la care face referire Michelangelo, trebuie sa ne aducem aminte de povestea din Vechiul Testament, in care Moise urca Muntele Sinai pentru a primi de la Dumnezeu tablele legii. Dupa ce primeste tablele legii, la intoarcere, Moise ii gaseste pe israeliti rugandu-se la vechii lor idoli pagani. Cand Moise ii vede pe acestia, dupa ce tocmai ii scosese din sclavia Egiptului cu ajutorul lui Dumnezeu, arunca jos tablele legii si le distruge.

Revenind la sculptura in sine, una dintre curiozitatile ei este reprezentata de cele 2 coarne de pe capul lui Moise. Desi exista mai multe teorii care incearca sa explice acest lucru, una fiind ca aceasta sculptura ar fi trebuit sa se afle la inaltime, deasupra vizitatorului si ar fi creat impresia unor raze de lumina ce il inconjurau pe Moise, cea mai probabila explicatie consta intr-o traducere gresita a Bibliei din acea perioada, unde razele de lumina ce ies din Moise in urma vederii lui Dumnezeu sunt traduse ca fiind coarne.

Roma_2011_01_02_0818

In orice caz, sensul acestor coarne sau raze de lumina ne indica faptul ca acesta este exaltat si plin de inspiratie divina, aflandu-se intr-o stare supraumana datorita intalnirii cu Dumnezeu, in niciun caz nu indica un lucru negativ despre Moise.

Hristos inviat – Bazilica Santa Maria sopra Minerva

Roma_2011_01_03_1116

De afara nu ai spune ca te apropii de o biserica si ai crede ca este doar una din cladirile de pe strada.

In orice caz, fatada acestei biserici nu se poate compara cu impunatoarele fatade ale celorlalte biserici baroce din Roma, ce parca sunt facute sa te impresioneze si sa iti arate maretia lui Dumnezeu.

Cu toate astea, intrand in aceasta biserica, ce se afla la doi pasi de Pantheon, chiar in centrul turistic al Romei, putem gasi o alta opera de-a lui Michelangelo Buonarroti.

Hristos inviat este o opera mai putin cunoscuta si poate fi gasita in singura biserica gotica din Roma, bazilica Santa Maria sopra Minerva, numita astfel din cauza ca a fost construita peste fundatiile unui templu de-al Minervei, zeita intelepciunii.

Roma_2011_01_01_0411

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.