Vasile in muzeele din Londra
Sa luam doar cateva muzee si sa vedem ce l-a impresionat pe prietenul Vasile.
La Natural History Museum a fost impresionat de dinozauri si de faptul ca laptele de balena are mult mai multa grasime decat cel uman sau cel de vaca.
La Science Museum a mers pentru a vedea modulul de comanda al misiunii Apollo 10.
Fiind pasionat de spatiu si de filmele SF, Vasile a visat de mic sa se faca astronaut. De aceea, el stia povestea de mai jos.
Modulul Apollo 10 a fost lansat in Mai 1969 intr-o misiune de a orbita Luna si de a testa procedurile de aterizare pentru misiunea urmatoare. In timpul misiunii, modulul Apollo 10 s-a apropiat la 14 km de suprafata Lunii, stabilind la intoarcere recordul pentru cea mai mare viteza atinsa de un vehicul manevrat de om, 39,897 km/h, intrand astfel in Cartea Recordurilor.
Dupa 2 luni, Neil Armstrong cu misiunea Apollo 11 aterizeaza pe Luna si intra in istorie.
Desi poate parea nedrept pentru membrii misiunii Apollo 10, trebuie sa mentionam ca Eugene Cernat, unul dintre cei trei membrii ai misiunii, aterizeaza pe Luna in Decembrie 1972 cu misiunea Apollo 17 si ramane pana in acest moment, ultimul om care a mers pe Luna.
Dupa aceasta incursiune in spatiu, Vasile s-a grabit sa ajunga la British Museum pentru a vedea un obiect foarte important, atat pentru istorie cat si pentru lingvistica, si anume Piatra din Rosetta.
Ce este aceasta piatra?
Piatra din Rosetta este o stela egipteana din timpul domniei lui Ptolemeu al V-lea, gasita in oraselul egiptean Rosetta in 1799 de catre trupele franceze conduse de Napoleon in invazia Egiptului, colonie britanica la acea data. Dupa infrangerea francezilor, piatra a fost predata trupelor britanice si transferata la British Museum, unde ramane obiectul cel mai vizitat din impresionantul muzeu, Vasile fiind unul dintre acei vizitatori.
De ce este importanta aceasta piatra?
Pe Piatra din Rosetta a fost scris acelasi text in 3 limbi diferite: greaca veche, demotica si hieroglifica. Folosind piatra din Rosetta, Jean-François Champollion a reusit, dupa 20 de ani, sa descifreze hieroglifele, scrierea vechilor egipteni care apare pe toate monumentele importante din Egiptul Antic.
Dupa cum se observa, istoria este slabiciunea lui Vasile, de aceea acesta a continuat cu Churchill War Rooms. Camerele astea nu sunt altceva decat niste bunkere din al 2-lea razboi mondial, in care se adaposteau membrii guvernului britanic si desigur faimosul prim-ministru, Winston Churchill.
Practic, oamenii au incercat sa recreeze atmosfera din timpul razboiului, aceste incaperi servind atat ca loc de odihna, cat si ca loc in care se putea lucra. Gasim harti, telefoane, manechine si mese de lucru, dar mai ales dormitoare, in unele dintre ele fiind lasate oalele de noapte sub paturi, probabil de dragul adevarului istoric.
Concluziile lui Vasile:
Dupa ce a vizitat atatea obiective marete din Londra care subliniaza puterea politica (Buckingham Palace), religioasa (St Paul’s Cathedral) si culturala (British Museum) a englezilor, Vasile s-a trezit deodata sub pamant, in niste incaperi claustrofobe, spatii in care englezii s-au ascuns de frica lui Hitler si a zambit pentru ca a inteles ca si englezii sunt tot oameni.
Ce ar fi facut oare englezii astia daca Stalin s-ar fi aflat langa insulita lor? A ajuns la concluzia ca englezii nu sunt peste noi si a plecat acasa satisfacut de vizita lui in Londra.