Jocul Din Saint-Paul De Vence

Saint-Paul de Vince

Saint-Paul de Vence este unul dintre cele mai frumoase orăşele fortificate de pe Coasta de Azur, alături de Èze. Istoria sa începe în 1388, atunci când Nisa este cedată Savoiei (Italia) şi Saint-Paul devine localitate de graniţă şi este fortificată. Mai târziu, în secolul 20, Saint-Paul de Vence devine un magnet pentru staruri de cinema şi artişti. Marc Chagall este unul dintre artiştii celebri care au locuit aici timp de 20 de ani. În prezent, această populară localitate este recunoscută ca un important centru al artelor şi culturii.

Pentru mine, acest vechi orăşel provensal, este o combinaţie între Èze şi Mougins. Străduţe pline de vizitatori, numeroase magazine scumpe şi restaurante adresate turiştilor stau alături de galerii de artă, muzee şi fundaţii culturale. Dacă vrei să vezi un orăşel medieval perfect refăcut, cu străduţe şi case parcă desenate întâi de un pictor şi apoi construite, Saint-Paul de Vence este un loc bun în care poţi vedea aceste lucruri.

SP-Vence_6387_8_9SP-Vence_6390_1_2 SP-Vence_6393_4_5 SP-Vence_6433_4_5 SP-Vence_6476_7_8 SP-Vence_6305_6_7 SP-Vence_6333_4_5 SP-Vence_6369_70_71

Faţă de Èze, este ceva mai relaxat şi reuşeşti să mai vezi şi străduţe unde nu sunt turişti, şi deşi nu are o perspectivă asupra Mării Mediterane, priveşte totuşi de la înălţime asupra văii de jos, unde vezi numai case superbe, locuite evident de oameni cu posibilităţi financiare. Nu trebuie uitat că ne aflăm între Nisa şi Cannes, la nici 15 minute de Marea Mediterană, aşa cum se menţionează pe site-ul oficial.

Faţă de Mougins, este totuşi mult mai mare şi mai întins, dar şi mai agitat şi plin de magazine cu obiecte „artizanale”, capcane evidente pentru turişti. Lăsând la o parte atracţia exercitată asupra vizitatorilor, care probabil nu au loc pe străduţe vara, în afara sezonului este un loc care merită vizitat, măcar pentru priveliştea superbă asupra văii de jos.

SP-Vence_500_501 SP-Vence_6338 SP-Vence_6345 copy SP-Vence_6450_1_2 SP-Vence_6505_6_7

Jocul de Pétanque

Pétanque este o formă de Boules, unde se folosesc bile din metal pentru a le arunca cât mai aproape de o mică bilă din lemn numită cochonnet (purcica), în timp ce se stă cu amândouă picioarele lipite. Jocul se desfăşoară în mod normal pe pământ tare, pietriş, iarbă sau nisip. Numele francez de pétanque vine din petanca sau „pes tancats„, care în dialectul provensal al limbii Occitane înseamnă aproximativ „picioarele pe pământ”.

Petanque3

Jocul cu bile vine din antichitatea greco-romană, iar forma actuală de „pétanque” s-a născut în Provence la începutul secolului 20, bilele de lemn folosite fiind înlocuite ceva mai târziu cu bile din metal.

Pentru cei care vor să fie martori la un asemenea joc, o pot face foarte uşor în Saint-Paul de Vence.

Petanque6 Petanque1 Petanque2 Petanque5

Mai mult decât orice, jocul de Pétanque reflectă spiritul şi felul de a trăi al oamenilor din Provence. 

Deşi iniţial acest sport era practicat numai de bărbaţi, în prezent şi femeile se pot alătura. Nu este nevoie de echipament special, poţi să joci oricând acest joc, mai ales în leneşele şi lungile zile de vară, poţi să bei un pahar de pastis în timp ce îl joci şi îţi ocupă o mare parte din timp, care oricum nu ar putea fi ocupat cu alte activităţi.

Petanque10 Petanque13 Petanque16 Petanque7 Petanque8

Cum ajung în Saint-Paul de Vence?

Vezi locaţia mai jos şi drumul de la aeroportul din Nisa, de unde poţi închiria o maşină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.