7 Motive si 30 de Imagini Pentru a Vizita Sicilia
/Sicilia este probabil cel mai exotic loc din vestul civilizat al Europei în care poţi ajunge uşor din România cu unul dintre low-cost-urile consacrate. De fapt, este atât de exotic, încât o parte din sudul insulei se află sub cel mai înalt punct al Africii.
Această apropiere de Africa a avut consecinţele sale de-a lungul timpului, de la colonizările iniţiale pornite din Cartagina şi Fenicia până la ocuparea relativ vremelnică a arabilor de mai târziu.
Dar nu trebuie neapărat să cunoşti istoria acestei insule aflată la marginea Europei, la 2 paşi de Africa. Trebuie doar să te plimbi cu maşina prin interiorul insulei pentru a vedea terenurile aride, uscate şi bătute de soare, şi vei înţelege de ce aici s-a născut Mafia şi de ce atât de mulţi oameni au plecat din acest loc spre America la începutul secolului 20.
Dar influenţele asupra acestei insule sunt numeroase şi atracţiile sale sunt dintre cele mai diverse.
Indiferent că doreşti să vezi munte sau mare, temple milenare, oraşe fondate acum 2000 de ani sau poate cel mai înalt vulcan activ din Europa, Sicilia ţi le oferă pe toate şi nu e nevoie decât să arunci o privire asupra listei de mai jos pentru a începe să-ţi faci bagajele imediat.
1. Sicilia are cel mai înalt vulcan activ din Europa.
Vulcanul Etna care se ridică la 3350 de metri este nu doar un vulcan destul de activ, care erupe de câteva ori pe an, dar este un ecosistem în sine. Se întinde pe o suprafaţă destul de mare şi pe pantele sale se află nu doar sate, dar şi orăşele micuţe de munte, livezi de măsline şi mandarine. Din cauza frecventelor erupţii vulcanice, este locul cel mai potrivit din Europa pentru a vedea o asemenea desfăşurare a naturii. Probabil că mai poţi vedea vulcani în Islanda, dar e mai greu de ajuns acolo şi ceva mai scump. Plus că nu este o climă atât de plăcută precum în Sicilia.
2. În Sicilia poţi vedea oraşe fondate în urmă cu peste 2000 de ani.
Civilizaţia greacă a ajuns în acest loc şi şi-a lăsat amprenta asupra acestei insule.
Taormina, unul dintre orăşelele fondate de greci, este probabil cel mai faimos orăşel din Sicilia. A fost construit de colonizatorii greci pe o stâncă înaltă, deasupra mării şi mergând acum pe străzile sale şi mai ales în Amfiteatrul Grecesc din Taormina, poţi vedea vulcanul Etna din apropiere.
Pentru mai multe dovezi ale prezenţei greceşti în Sicilia, poţi vedea Valea Templelor sau Segesta, unde te poţi plimba printre ruine ale templelor greceşti. Sau poţi face o vizită în faimoasa Siracusa, alt loc fondat de vechii greci.
3. Sicilia ascunde mai multe orăşele baroce absolut fascinante în sud-estul insulei.
Oraşele din Val di Noto au fost refăcute în stil baroc după 1693 şi au cele mai frumoase străzi, faţade de clădiri şi biserici pe care le poţi vedea în Sicilia.
Cele mai interesante oraşe sunt Ragusa, Noto şi Modica şi fac parte alături de celelalte din patrimoniul UNESCO.
Oraşele baroce ale Siciliei sunt absolut fascinante, chiar dacă au suferit de pe urma numeroaselor cutremure din insulă, cel mai puternic fiind cel din 1693. După puternicul cutremur din secolul 17, oraşe precum Noto, Ragusa şi Modica au fost refăcute şi sunt locuri încântătoare unde te poţi rătăci, fără a te lovi de foarte mulţi turişti. Deşi Noto este mai faimos, din cauza apropierii de Siracusa, este mai vizitat de turişti şi este puţin probabil să fii singur pe acolo. Pentru a te pierde cu adevărat pe străduţe şi a rămâne singur, du-te în Ragusa. Dacă nu ai mult timp la dispoziţie, vezi doar Ragusa Ibla, oraşul vechi de jos.
4. Mănăstirea Capucinilor din Palermo are câteva mii de mumii care aşteaptă să le vizitezi.
Sicilia este locul unde moartea a ocupat întotdeauna un loc special. Şi cel mai potrivită locaţie pentru a înţelege acest lucru este capitala insulei, Palermo, unde se află Mănăstirea Capucinilor. Aici poţi vedea numeroase mumii ale unor oameni care au avut un anumit prestigiu, sau o situaţie financiară foarte bună, şi au ales să rămână printre cei vii sub această formă, în loc să fie îngropaţi. La Mănăstirea Capucinilor din Palermo poţi vedea coridoare după coridoare cu mumii agăţate pe pereţi şi poţi înţelege mai bine acest fenomen al morţii.
5. Munţii din Sicilia sunt impresionanţi.
În ziua în care am traversat Sicilia pentru a ajunge din Taormina în Palermo, am văzut cum unele sate sunt pur şi simplu cocoţate la înălţime, aşteptând parcă să le faci o vizită. Îmi pare rău acum că nu am avut mai mult timp la dispoziţie pentru a mă rătăci printre ele.
6. Limba italiană care se vorbeşte în insulă te face să te simţi ca acasă.
Limba italiană sau dialectul sicilian sunt apropiate de limba noastră şi cel puţin înţelegi ce se vorbeşte, chiar dacă nu poţi răspunde imediat. Acest lucru te face să te simţi mai în largul tău decât dacă te-ai afla într-o ţară nordică, unde nu înţelegi mare lucru. Si asta contribuie la starea de familiaritate pe care o vei simţi în timpul vizitei tale.
7. Mâncarea din Sicilia este absolut minunată.
Nu mă refer doar la mâncarea italiană clasică, sunt numeroase influenţe arabe şi nord-africane în gastronomia insulei. Personal, îmi făcea plăcere să mă opresc în măcelăriile de pe drum, în mod absolut întâmplător, şi să-mi iau un peşte pe care să-l fac la cuptor, la indicaţiile măcelarului, desigur, care îţi dă de asemenea şi mirodeniile necesare.
Sicilia cea Exotică în 30 de Imagini
Dacă motivele de mai sus nu te-au convins, poate unele dintre cele mai interesante imagini ale acestui loc vor avea o greutate mai mare asupra deciziei tale de a pleca spre Sicilia. Dă clic pe orice imagine pentru a intra în galerie şi a le vedea la o mărime normală.
Dar ajunge cu motivele mele, ceva îmi spune că mulţi alţii aţi ajuns în acest loc fascinant.
Care sunt motivele pentru care aţi fost în Sicilia şi de ce ar merita să vă întoarceţi?