Cât Te Costă să Trăieşti în Thailanda

cat costa Thailanda - Koh Phangan

Cât costă Thailanda?

Dacă nu ai mai vizitat Thailanda, este posibil să fii puţin dezorientat de multitudinea de poveşti de pe Internet. Şi este absolut normal, şi eu eram la fel înainte de a ajunge în această ţară, unde am stat aproximativ jumătate de an.

De ce nu este foarte clar cât costă Thailanda?

Motivul este unul destul de simplu: Thailanda îţi oferă posibilitatea de a trăi atât în lux, cât şi în condiţii normale. Şi asta schimbă tot.

Dacă ai bani şi mergi în hoteluri de 5 stele, mănânci la restaurante foarte bune şi îţi petreci ceva vreme în Bangkok, banii se duc extrem de repede şi viaţa e la fel de scumpă ca în Europa. Dacă în schimb, doreşti să stai pe termen lung şi te mulţumeşti cu condiţii normale, atunci viaţa este mult mai ieftină.

Eu am urmărit să stau pe termen lung şi nu m-am aruncat în cheltuieli foarte mari, prin urmare voi încerca să prezint doar acele elemente care sunt cu adevărat importante, cum ar fi avionul, cazarea, închiriere scuter, mâncare şi distracţii.

Înainte de a continua cu calculul de mai jos, menţionez că voi prezenta preţurile atât în THB (Thai Baht), moneda thailandeză, cât şi în RON sau EURO, pentru simplul motiv că este mai uşor de apreciat un anumit cost.

Cursul RON – THB

Cu aproximaţie, cursul între RON şi THB este cel de mai jos:

1000 THB = 120 Ron

Deşi cursul se modifică des în cazul THB (Thai Baht), e mai uşor dacă te obişnuieşti să tai un 0 de la sfârşit şi să mai adaugi ceva. Când e vorba de sume mare, poţi folosi un site online.

Hai să îţi prezint un mic calcul pentru 2 persoane, pentru 1 Lună de zile. Nu uita că totul este aproximativ.

 

Cât Costă o Lună în Thailanda

Avion

cat costa Thailanda - avion

Dus-întors până în Thailanda pentru 2 persoane: aproximativ 7.000 ron. Dacă găseşti bilete pe la 6.000 sau 6.500 ron, cumpără-le imediat, e greu să găseşti mai bine de atât pe Thailanda. Dacă eşti nevoit să schimbi data de întoarcere, vei mai da între 1.000-2.000 RON, depinde de compania cu care zbori.

Avioane locale

Dacă vrei să vezi atât faimoasele insule din sudul ţării, cât şi oraşele Bangkok sau Chiang Mai, va trebui să foloseşti avionul.

Nu uita că Thailanda este o ţară întinsă şi se întinde de la sud la nord pe mai mult de 2000 km.

Dacă pleci din insulele de pe coasta de est (sau de vest) va trebui să parcurgi o distanţă de minim 700 km până în Bangkok. De acolo, dacă vrei să vezi Chiang Mai, ai de acoperit încă o distanţă de 700 km.

Prin urmare, avionul este singura soluţie decentă, mai ales că ai mai multe variante low-cost, precum Air Asia, Thai Airways, Lion Air, etc, iar biletele de avion costă destul de puţin. Te poţi juca chiar acum pe site-uri pentru a vedea preţurile şi opţiunile.

 

Închiriere scuter (lună)

cat costa Thailanda - scuter

Sunt mulţi vizitatori care vin într-o staţiune şi se mulţumesc cu activităţi şi excursii organizate în apropierea hotelului, ceea ce e foarte bine şi frumos, mai ales dacă te afli pe o insulă. Alţii, care stau pentru o săptămână sau două, preferă să închirieze o maşină.

Dar dacă stai mai mult în Thailanda sau cel puţin o lună, cel mai simplu, ieftin şi normal este să închiriezi un scuter pentru a te deplasa la faţa locului.

Este uşor de învăţat să mergi pe scuter (doar accelerezi şi frânezi) şi în aerul cald ai Thailandei, ai o senzaţie de libertate foarte plăcută când mergi cu el. Plus că duce uşor 2 oameni. Închirierea unui scuter costă între 3000 şi 5000 THB pe lună (deci între 350 şi 600 Ron), iar consumul este foarte mic.

 

Închiriere căsuţă (lună)

cat costa Thailanda - cazare

Depinde de locaţie, dar în linii mari poate costa între 6000 THB (650 Ron) şi 15.000 THB (1600 Ron). Desigur poţi găsi şi la 1000 Euro pe lună, dacă vrei ceva special în Koh Phangan de exemplu, dar eu mă refer acum la opţiuni de oameni normali.

Eu, de exemplu, am stat în Khanom, într-o căsuţă, cu 9.000 THB (totul inclus: apă, curent, Wi-Fi), iar apoi în casa unor prieteni, ceva mai departe de plajă, unde costa 13.000 THB (dar plăteai apa şi curentul).

Desigur, între cele 2 opţiuni diferenţa era imensă, casa acelor prieteni fiind superioară din toate punctele de vedere celei de pe plajă.

În Chiang Mai am găsit cu ajutorul altui prieten, care stătea în zonă, un apartament la 6.000 THB, dar curentul şi apa veneau separat şi te duceau tot undeva la 9.000 THB la sfârşit de lună.

Asta din cauză că fiind cald, stai aproape tot timpul cu aerul condiţionat pornit, iar eu cum trebuia să stau mult timp în casă pentru că lucram online, l-am folosit tot timpul.

 

Foooood (2 persoane/lună)

cat costa Thailanda

Preţurile depind foarte mult, în funcţie de locul ales. Contează dacă mănânci într-un restaurant pentru turişti sau mănânci într-un loc în care vin şi localnici. Eu am preferat locurile din urmă pentru că sunt mai ieftine. Deci, într-un astfel de loc, poţi cheltui până la 600 THB pe zi, două mese pentru 2 persoane, fără a pune cafele, shake-uri şi alte nebunii, doar mâncarea.

Asta te duce la 4200 THB pentru 1 săptămână. Pe lună vine 16800 THB (aprox 2.000 RON), dar sigur mai apar şi alte cheltuieli, aşa că rotunjim la 2500 RON mâncarea pentru 1 lună.

Asta e doar un calcul aproximativ, dar dacă vii hotărât să stai doar 1 lună, este probabil să cheltui mai degrabă 1000 de Euro pe mâncare şi alte lucruri pe care trebuie să le testezi, cum ar fi shake-uri din toate fructele posibile şi nenumăratele feluri de mâncare la care nu poţi rezista.

 

Distracţie

cat costa Thailanda - distractie

Sunt mai multe tipuri de a face turism, aşa că cerul este limita dacă vrei să faci ture peste ture, masaje în fiecare zi, să bei alcool (care costă) zilnic, să te cazezi la cele mai scumpe hoteluri, să mănânci la cele mai bune restaurante şi să închiriezi maşină în loc de scuter.

Dacă preferi să stai pe plajă sau să faci snorkelling, să te plimbi prin munţi sau prin jungla nu o să te coste mai nimic.

În linii mari acestea sunt principalele activităţi din Thailanda:

Activităţi gratuite (ieftine)

  • Plajă
  • Mare
  • Snorkelling
  • Plimbare prin junglă
  • Trasee pe munte
  • Plimbare cu scuterul
  • Fotografie
  • Visare cu ochii deschişi
  • Masaje (relativ ieftine, între 200 şi 300 THB)

Activităţi pe bani

  • Ture prin insule
  • Scuba
  • Femei
  • Băutură
  • Distracţie în general
  • Restaurante scumpe

 

Ture cu barca prin insule sau pe mare

Aici depinde, poate costa şi peste 1000 THB (120 Ron) de om, dacă te duci spre popularele insule din vest, sau poţi să dai 300 sau 400 THB, cum am dat eu, dar pentru că am mers prin cineva cunoscut la faţa locului. Şi am văzut celebrii delfini roz din Khanom, despre care voi vorbi intr-un articol viitor.

 

Money Talks

cat costa Thailanda - cazare lux

Ca să simplificăm calculul de mai sus, dacă trăieşti o lună într-un loc şi calculezi doar chirie, scuter şi mâncare, ai nevoie de aproximativ 4.000 de Ron pentru un cuplu. Asta desigur fără a adăuga alte cheltuieli suplimentare, cum ar fi avionul din Europa şi invers, avioane sau distracţii locale.

În plus, trebuie să menţionez că are importanţă dacă închiriezi căsuţa şi scuterul pe termen scurt sau lung, deci şi asta schimbă calculul.

Ca să nu mai zic de oamenii pe care îi ştii acolo şi care te pot ajuta, ceea ce în cazul meu a contat enorm şi le mulţumesc din nou pe această cale.

Desigur, cheltuielile depind de la om la om şi de la cuplu la cuplu. Eu am prezentat doar un calcul minim, care ia în considerare principalele cheltuieli care apar într-o lună, dar acestea pot varia.

Prin urmare, dacă vrei să stai cel puţin 6 luni sau 1 an, te poţi baza pe calculul de mai sus în linii mari. Dacă vii doar pentru 1 lună, probabil vei dori să „bifezi” cât mai multe distracţii şi locuri din Thailanda, şi sigur vei sări mult peste ce am calculat aici.

În final, este important de menţionat că banii nu sunt atât de importanţi atunci când ai în faţa ta nişte activităţi cu care nu te întâlneşti în fiecare zi. Deci, orice calcul ţi-ai făcut în momentul acesta pentru Thailanda, ai grijă să-ţi iei de 2 ori mai mulţi bani pentru că Thailanda oferă atât de multe.

cat costa Thailanda

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.