10 Motive Să Nu Trăieşti în Chiang Mai

IMG_8665

Deşi este preferat de mulţi oameni, mai ales de cei care aleg să muncească la distanţă, Chiang Mai nu este locul perfect.

Am vorbit în acest articol despre avantajele pe care le prezintă acest oraş pentru cei care vor să lucreze sau să trăiască în nordul Thailandei. Si tot ce am spus este adevărat.

În acelaşi timp insă, mai mulţi prieteni şi cunoscuţi mi-au reproşat faptul că în general cei care scriu despre „travel” prezintă numai lucrurile frumoase şi chiar le exagerează pentru a convinge oamenii să le citească articolele. Sau scriu numai „de bine” despre un loc pentru că au un anumit interes financiar.

Ei bine, într-o anumită măsură sunt total de acord cu aceşti oameni şi nu îi pot contrazice.

Prezentarea anumitor locuri trebuie să includă nu doar elementele pozitive, dar şi cele negative pentru ca oamenii să nu ajungă la capătul lumii şi să descopere că au fost înşelaţi.

Aşa că m-am gândit să mă amuz puţin şi să scriu despre lucrurile negative din Chiang Mai, pentru că acestea există şi este absolut normal să existe. Iar pentru cineva care doreşte să trăiască aici, aceste detalii sunt importante.

 

10 Lucruri Negative Despre Chiang Mai

 

1. 3 luni pe an nu poţi respira

chiang-mai-fires

Între februarie şi aprilie se întinde această perioadă în care fermierii dau foc câmpurilor din jurul oraşului Chiang Mai, pentru ca respectivele locuri să fie pregătite pentru cultivare şi pentru sezonul ploios care începe în iunie. Prin urmare, în această perioadă nu prea poţi respira în oraş. Şi nici nu poţi vedea mare lucru din cauza fumului. În ultimii ani, pe măsură ce oraşul a devenit din ce în ce mai popular, această problemă a început să fie luată în considerare şi sunt aşteptate măsuri oficiale în următorii ani. Pentru moment, încearcă să eviţi Chiang Mai în lunile respective.

 

2. Nu există transport public

songthaew

Există acele taxiuri roşii (songthaews) pe care le urăsc din tot sufletul, pentru că cei care le conduc se comportă ca nişte taximetrişti adevăraţi, merg cum şi pe unde vor, opresc când şi unde vor. Nu am reuşit să înţeleg de ce şoferii respectivi nu sunt dezbrăcaţi în public, biciuiţi şi alungaţi în munţi. Dar asta e doar părerea mea…

 

3. Traficul este haotic

trafic in Chiang Mai

Imediat ce ieşi în trafic, vei fi înconjurat de foarte multe maşini şi scutere. Deşi te poţi descurca dacă ai experienţă şi ai mai condus înainte, trebuie să ai grijă la cei din jurul tău. Dacă nu ai mai condus până acum un scuter sau o maşină, Chiang Mai nu este locul potrivit în care să începi. Partea bună este că deşi thailandezii nu prea au reguli, nici nu au reflexe involuntare şi violente ca unii şoferi din Bucureşti, prin urmare sunt predictibili în trafic şi atâta timp cât stai liniştit pe banda ta, eşti în siguranţă.

 

4. În trafic, farangul e cel vinovat

trafic in Chiang Mai

Dacă eşti implicat în vreun incident în trafic sau în orice altă împrejurare, este foarte posibil să fii scos vinovat şi să plăteşti. Pentru că „farang”. Eu nu am avut nicio problemă de acest fel, însă am auzit aceste poveşti de la mai mulţi vizitatori.

 

5. În Chiang Mai este la fel de cald ca oriunde în Thailanda

hot in Chiang Mai

Deşi te afli în nordul ţării şi eşti înconjurat de munţi, în oraş este totuşi la fel de cald ca în restul Thailandei şi umiditatea te afectează. Aşa că în afara lunilor decembrie – februarie din sezonul uscat, când este cu adevărat răcoare, în restul timpului va fi nevoie să foloseşti aerul condiţionat în casă. Chiar şi noaptea. Şi asta este valabil oriunde mergi. Partea bună este că atunci când mergi pe scuter, aerul este perfect şi îţi vine să nu te mai opreşti.

 

6. Nu găseşti uşor un job

job in Chiang Mai

Deşi te afli într-un oraş şi ai anumite oportunităţi de muncă, nu uita că politica de stat în Thailanda este una de protecţie a localnicilor şi nu vei găsi disponibile decât puţine joburi pentru vestici, adică acelea pe care thailandezii nu le pot face, cum ar fi profesor de engleză sau ceva în domeniul IT. Prin urmare, dacă vii aici pe termen lung, încearcă să îţi cauţi din timp ceva de lucru în aceste domenii. Partea bună în Thailanda, faţă de vestul Europei, este că dacă cineva vrea să te angajeze, lucrurile se desfăşoară mult mai uşor şi fără bătaie de cap.

 

7. Vrei să predai engleza ca român? Era bine dacă erai englez.

teach in Chiang Mai

Dacă te gândeşti că poţi preda engleză uşor în Chiang Mai, mai trebuie să ştii un lucru: thailandezii preferă nativi, adică americani, englezi, canadieni, australieni, sud-africani, etc. Am întâlnit mulţi aşa-zişi „profesori” la Jam Bay Bar. Practic, e vorba despre tineri care nu ştiu pe ce lume trăiesc şi vor să „cunoască” Thailanda pentru o vreme. Deşi nu au treabă cu predarea unei materii, aceşti nativi sunt căutaţi şi au avantaje mult mai mari faţă de tine.

Un mic sfat: pentru a avea şanse mai mari de reuşită, ia-ţi de acasă un certificat TEFL şi prezintă-te la interviuri cât mai aranjat si cât mai „alb”. Pentru thailandezi aparenţele si impresia generală contează enorm.

 

8. Vrei la plajă? Du-te la piscină!

pool in Chiang Mai

Chiang Mai este la 800 km de plajele care au făcut Thailanda faimoasă. Pentru mulţi oameni, să fii în Thailanda şi să nu te afli lângă mare, este ca şi cum ai merge la o nuntă fără lăutari.

Recomandarea mea este următoarea: vino aici pentru cel puţin 2 săptămâni şi vezi cum te simţi. Este posibil să-ţi placă şi să rămâi pe termen lung sau e posibil să nu-ţi placă şi să te duci undeva la malul mării, pentru a experimenta Thailanda clasică, adică plajă, soare, căldură şi distracţie.

 

9. Vrei să comunici cu thailandezii (zele)? Învaţă thailandeză!

thailandeze

Da, pentru că deşi Thailanda se află în topul celor cele mai vizitate 10 ţări din lume şi face turism de 1000 de ani, aproape nimeni nu vorbeşte engleză şi nu o înţelege.

Crezi că înveţi thailandeză uşor şi scapi? Mult noroc cu asta. Thailandeza este o limbă dificilă şi ai nevoie de ceva timp ca să ajungi să o vorbeşti.

Aşa că te vei baza mai mult pe limbajul semnelor şi pe 3 cuvinte din engleză pe care totuşi le prind oamenii. Şi încă ceva, deşi nu rup engleză deloc, thailandezii şi-au dezvoltat un fel de al 6-lea simţ în privinţa oamenilor şi te „citesc” destul de repede. Nu ai spune când îi vezi aşa rupţi de realitate şi în lumea lor, dar o vei simţi la un moment dat şi asta te va da pe spate.

 

10. Chiang Mai are 300 de temple. Şi toate-s la fel!

temple Chiang Mai

Poate că mi se pare mie, dar toate templele alea parcă sunt la fel. Şi în afară de asta, am şi eu o mică curiozitate…cum dracu se poate vizita un templu din ăla? De câte ori am trecut pe lângă ele, le-am găsit închise şi pe nimeni în jurul lor. Asta în aproape o lună de zile în care am stat în Chiang Mai.

 

To travel or not to travel?

turisti Chiang Mai

În lumea de travel blogging cei care scriu pleacă de la premisa că sunt oarecum „obligaţi” dintr-un motiv sau altul să scrie numai despre ce este frumos în acel loc.

Mai ales dacă eşti român şi ai dat un ban, sună şi aiurea să scrii de rău, adică ai fost acolo, ai cheltuit bani „ca prostu’” şi nici măcar nu ţi-a plăcut. „Vai de capul tău! Mai bine stăteai acasă!”

Dar trebuie să ne obişnuim cu ideea că nu există loc perfect pe pământ sau societate perfectă. Poate că te poţi duce să trăieşti viaţa perfectă în Germania, dar eşti pregătit să ai o viaţă „perfectă” în care totul este calculat şi pregătit şi nu mai există magie? Plus că eşti privit ca european de mâna a doua.

Sau preferi un loc haotic şi dezordonat, cum este Thailanda, dar în care eşti privit cu respect, vremea este perfectă şi magia este la ea acasă?

IMG_9491

PS: Cum Dumnezeu se intră într-un templu din ăla?!?

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.