9 Motive Pentru A Alege Să Trăieşti În Chiang Mai

Chiang Mai

Chiang Mai este unul dintre cele mai potrivite locuri din Thailanda pentru cineva care vrea să trăiască sau să muncească în această ţară. Nu degeaba Chiang Mai este locul preferat de cei care muncesc la distanţă (digital nomads) şi pentru atât de mulţi travel bloggeri.

Sună ciudat, cum poate fi un loc aflat la 800 kilometri de orice plajă din Thailanda locul potrivit în care să munceşti?

Şi totuşi în ultimii 10 ani acest oraş s-a transformat foarte mult şi este acum considerat ca fiind cea mai bună opţiune pentru cei care vor să lucreze de oriunde.

Cu ce este acest loc diferit sau mai bun decât alte locuri din Thailanda?

Să le luăm pe rând:

1. Chiang Mai are preţuri mai mici decât am putut vedea în alte zone ale Thailandei

preturi_Chiang Mai

Ca să nu îmi sară lumea în cap, menţionez că totul este subiectiv şi sigur alţi oameni au avut experienţe diferite. Eu vorbesc acum de experienţa mea. În plus, este foarte important pentru thailandezi dacă eşti turist sau localnic (farang care stă pe termen lung), dacă vorbeşti 2 cuvinte în thailandeză sau deloc, dacă te porţi frumos sau eşti „de la ţară”. Pentru thailandezi toate aceste amănunte contează enorm şi te pot salva financiar sau te pot băga în încurcături destul de mari.

Nu compar cu scumpul Bangkok sau cu sărăcia din nord-est, compar cu sudul ţării, unde am stat o vreme. Ca să-ţi faci o idee, voi face câteva mici comparaţii, care exclud variantele foarte scumpe sau foarte ieftine.

  • cazarea: în Khanom plăteam între 9000 şi 15.000 THB pe lună; în Chiang Mai variază între 6000 şi 12.000 THB pe lună. E adevărat că în Chiang Mai sunt puţin „hoţi”, în sensul că apa şi curentul se plătesc separat, plus că multe apartamente nu au bucătărie, ceea ce te obligă să mănânci aproape tot timpul în oraş.
  • mâncarea: în Khanom mâncam 2 oameni cu aproximativ 200 THB; în Chiang Mai ajungi la 100 THB. Am exclus băuturile, deşi în Chiang Mai am observat peste tot că apa şi gheaţa sunt gratuite şi la discreţie.
  • chirie scuter: în Khanom sau Koh Phangan îl iei între 4500 şi 6000 THB; în Chiang Mai variază între 2700 – 5000 THB. Aici trebuie să menţionez că este important să ştii unde să te duci, de la cine să iei şi mai ales dacă te duci cu cineva de prin partea locului. De cele mai multe ori, acea persoană este esenţială. (Mulţumim Mihai!)

 

2. Chiang Mai este al 2-lea oraş al Thailandei. Şi ultimul.

Oras_Chiang Mai

Ok, mai sunt câteva mai mici, dar alea nu contează. Faptul că te afli într-un oraş se traduce prin oportunităţi, atât de distracţie cât şi de muncă, mai ales că în Thailanda nu sunt foarte multe joburi accesibile pentru farangi (albi). Este frumos să trăieşti şi să lucrezi lângă o plajă pustie, cu jungla în spatele casei, dar dacă întâmpini probleme cu jobul, nu ai foarte multe posibilităţi de a continua să trăieşti în acel loc. În Bangkok, Chiang Mai sau în orice alt loc unde sunt mulţi străini sunt mai multe opţiuni şi mai multe şanse de a găsi ceva de lucru.

 

3. Este uşor să te deplasezi la faţa locului

deplasare_Chiang Mai

Chiang Mai este un oraş uşor de acoperit, fie că foloseşti taxi-urile locale (songthaews) ori un scuter. Ca peste tot în Thailanda, oamenii sunt relaxaţi şi nu îşi pierd cumpătul (nu urlă sau claxonează) uşor. Este adevărat că pe mine m-a ajutat şi experienţa de 14 ani de condus în Bucureşti. Când mă aflam în trafic, singurul care claxona şi înjura eram eu, evident.

 

4. Ai nenumărate cafenele la dispoziţie

cafenea_Chiang Mai

Nu ştiu dacă îţi plac cafenelele, dar eu sunt mort după ele. Cât am stat în Chiang Mai, am putut admira foarte multe locuri de acest fel, mai ales în cartierul Nimman şi în centrul istoric, în „Pătrat”, acolo sunt se află vechile ziduri ale oraşului. Am acoperit câteva cafenele care ne-au plăcut foarte mult, dar preferata noastră a rămas Banilah, care s-a întâmplat să se afle lângă apartamentul nostru.

 

5. Ai o bucătărie internaţională care se traduce prin diverse tipuri de mâncare

bucatarie_Chiang Mai

La fel ca şi în Bangkok, în Chiang Mai poţi găsi nenumărate bucătarii din lumea întreagă, de la bucătăria italiană şi franceză (europeană) la cea arabă şi nord-africană. Ca să nu te mai ameţesc, poţi găsi atât pizza, cât şi hamburgeri sau chebab ( şaorma) dacă doreşti. Nu, bucătăria românească nu este prezentă.

 

6. Chiang Mai are o climă mai blândă decât restul Thailandei

clima_Chiang Mai

Deşi la prima vedere acest oraş o să te ducă cu gândul la Braşov – aşa frumos înconjurat de munţi – Chiang Mai este un loc diferit. Şi aici vei muri de cald. Cu toate astea, aici este ceva mai respirabil în unele zile, seri sau nopţi, mai ales în sezonul răcoros (decembrie – februarie), când am înţeles că poate fi chiar rece. Nu temperatura te rupe, cât gradul mare de umiditate care nu te lasă să respiri.

 

7. Chiang Mai este „capitala mondială” a celor numiţi „digital nomads”

digital nomads_Chiang Mai

Digital nomads sunt oameni care muncesc online, nu atât de la distanţă, cât mai ales de oriunde doresc. Cu condiţia desigur să aibă o conexiune bună la Internet. În ultimii 5 ani a devenit un trend destul de puternic şi este chiar la modă în vestul Europei şi în lumea anglo-saxonă. Mai puţin în România unde „şeful” are nevoie să te vadă zilnic la birou cum îţi distrugi spatele, speranţele şi orice vis.

 

8. Chiang Mai este înconjurat de munţi şi parcuri naţionale

munti_Chiang Mai

Este atât de uşor să „evadezi” din oraş în munţii din jur şi în parcurile naţionale din nordul Thailandei.

Nici nu ieşi bine din oraş şi dai peste o junglă de nepătruns, poteci de munte pentru cei cărora le place aventura, unele dintre cele mai interesante drumuri pentru motociclişti sau pentru cei care îşi închiriază un scuter, sate Hmong sau ale celorlalte etnii din nordul ţării, grădini şi parcuri unde poţi să atingi tigrii, elefanţi, şerpi, maimuţe, etc şi locuri la înălţime de unde poţi admira munţii până departe.

 

9. Chiang Mai adăposteşte un număr mare de „farangi”

vestici_Chiang Mai

Fiind atât de mulţi vestici sau farangi, cum le spun thailandezii, nu te vei simţi ca o curiozitate a naturii atunci când te afli printre ei. (Despre termenul „farang” probabil că ar fi nevoie de un articol separat, pentru că mulţi dintre albii din Thailanda vin din Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă.) Plus că ai surpriza să găseşti thailandezi care rup mai mult de 2 cuvinte în engleză şi asta e mare lucru pentru o ţară care face turism de zeci de ani şi unde te-ai aştepta să se vorbească engleză măcar la un nivel basic.

 

Este Chiang Mai oraşul perfect în care să trăieşti?

IMG_0102

Nu iubesc oraşele, însă Chiang Mai mi-a plăcut pentru că este un oraş liniştit, lipsit de clădirile înalte care întunecă cerul din Bangkok, nu are Mall-urile intimidante din capitala ţării, dar nici mizeria şi haosul total pe care le poţi găsi în cel mai mare oraş al Thailandei.

În Chiang Mai poţi vedea cerul, fiindcă are clădiri care în marea lor majoritate nu depăşesc 3 sau 4 etaje şi un centru istoric destul de mare unde te poţi plimba printre case vechi şi noi. Este de asemenea oraşul in care peste 300 de temple te aşteaptă să le admiri.

Dar pentru a raspunde definitiv la intrebarea de mai sus, cel mai bine este să vii aici, să rămâi cel puţin o săptămână sau două, să te plimbi puţin prin el, şi prin jur, şi apoi să decizi tu pentru tine.

Care este oraşul tău preferat?

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.