O Zi în Chiang Mai: Cafeaua cu Pisici, Templul din Junglă şi Satul Hmong

O zi in Chiang Mai

Chiang Mai, văzut dinspre Parcul Naţional Doi Suthep-Pui

Cum poţi petrece o zi în Chiang Mai? Ce poţi vedea pentru a pleca mulţumit şi a reveni pentru mai multe experienţe?

Foarte mulţi oameni vin în Thailanda şi ştiu de celebrele plaje sau de faimosul Bangkok, ca să nu mai vorbesc de variantele de distracţie aflate la dispoziţia turiştilor. În acelaşi timp însă şi mai ales în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni au început să audă de Chiang Mai – capitala nordului – aflată în junglă, la 700 km depărtare de Bangkok şi de cea mai apropiată plajă din Thailanda.

Şi foarte mulţi aleg să vină pentru o zi şi în acest loc, pentru a-l vedea şi poate pentru a reveni pe viitor.

Pentru cei care au o singură zi la dispoziţie acordată oraşului Chiang Mai am ales să scriu articolul acesta.

Secretul pentru a vedea ce are oraşul Chiang Mai mai bun şi pentru a fi sigur că nu ţi-a scăpat nimic important este următorul: Trebuie să părăseşti oraşul!

Dar nu oricum, pentru a avea libertate de mişcare şi pentru a fi sigur că acoperi cât mai mult într-o singură zi, va trebui să închiriezi un scuter.

Dar înainte de a părăsi oraşul şi având în vedere că Chiang Mai are numeroase cafenele interesante, e bine să începi ziua cu o cafea.

 

Banilah: O Cafea între Pisici

O zi in Chiang Mai

Deşi am văzut mai multe locuri drăguţe în acest oraş, întâmplarea a făcut ca cea mai interesantă cafenea să se afle chiar lângă apartamentul nostru.

Această cafenea este Banilah, locul în care îţi bei cafeaua printre cel puţin 5 sau 6 pisici, toate într-o stare continua de somnolenţă şi lene.

Preferata mea este cea neagră pentru că este cea mai rea şi seamănă cu pisica mea din Bucureşti.

Deşi ne aflam într-un spaţiu restrâns, atmosfera era liniştită şi locul fiind puţin frecventat, de obicei eram doar noi, pisicile şi cărţile de călătorie pe care le răsfoiam. În cele 3 săptămâni petrecute în Chiang Mai, cred că am venit în medie o dată la 2 zile în această cafenea.

 

Parcul Naţional Doi-Suthep Pui

Doi Suthep-Pui

Partea cea mai interesantă a zilei abia începe şi anume drumul către muntele care păzeşte oraşul, (Parcul Naţional) Doi-Suthep Pui.

Deşi majoritatea turiştilor merg către faimoasa mănăstire Wat Doi Suthep, la recomandarea prietenului nostru Mihai, noi am mers în alt loc sfânt, (mănăstirea) Wat Pha Lat, unde am fost singurii vizitatori.

 

Wat Pha Lat, Templul din Junglă

Wat Pha Lat

Acest templu se află situat puţin mai jos de Wat Doi Suthep şi aşa cum am spus mai sus, este foarte posibil să fii singurul vizitator. Asta din cauză că cei mai mulţi turişti nu ştiu de locaţia lui, mai ales că de la şoseaua principală nu se vede mai nimic. Pentru a ajunge la el, este nevoie să părăseşti drumul şi să mai mergi încă 2 minute.

Şi nici atunci nu vei fi impresionat în mod special, pentru că templul acesta pare a fi mai degrabă un spaţiu religios în aer liber, cu statui răspândite şi aruncate în mijlocul junglei. Poate şi din cauza faptului că nu este vizitat de mulţi oameni, vei avea impresia că este un loc de joacă în care mergi în diverse direcţii pentru a descoperi indicii necesare.

Este de asemenea şi o locaţie bună pentru a vedea oraşul Chiang Mai.

O zi in Chiang Mai

Mai departe, drumul este foarte bun, cu 2 benzi pe sensul de mers şi de cele mai multe ori vei admira jungla şi mai puţin oraşul Chiang Mai, aflat la poalele muntelui.

Te poţi opri la Wat Doi Suthep, mănăstirea care supraveghează Chiang Mai-ul şi care este de asemenea obiectivul turistic principal al oraşului. Eu am ales să merg mai departe, nu înseamnă că şi tu trebuie să faci la fel.

 

Doi Pui View Point

Doi Pui Hmong Village

De la Wat Pha Lat, este posibil să mai mergi încă jumătate de oră până la locaţia din care poţi admira munţii din jur şi mai ales, satul Hmong Doi Pui, aflat puţin mai jos. Punctul acesta se află în apropierea Vf. Doi Pui, situat la 1,658 metri altitudine.

 

Satul Hmong Doi Pui

Doi Pui Hmong Village

După ce ai ajuns în acest punct, pentru a ajunge la satul pe care îl admiri de la înălţime, va trebui să te întorci puţin şi apoi să faci dreapta către sat.

Imediat ce ai ajuns, poţi parca scuterul şi poţi începe explorarea satului Hmong Doi Pui, locuit evident de etnici Hmong. Această populaţie este una dintre cele mai însemnate minorităţi din nordul Thailandei.

Personal, nu am fost impresionat de satul în sine, cât mai ales de hainele tradiţionale create de oameni şi de preţurile scăzute. Faţă de restul Thailandei, nordul ţării pare mai mult decât dispus să negocieze preţurile. Oamenii de aici par într-adevăr diferiţi de thailandezii mici şi negricioşi cu care eram obişnuit. Sunt ceva mai bine făcuţi, mai albi şi mai rotunzi la faţă. Este evident că această populaţie a venit la un moment dat din China spre Asia de sud-est.

Satul îl poţi străbate destul de uşor şi poţi merge să vizitezi Grădina Botanică, unde plăteşti o mică taxă pentru a intra. Din nou, nu este ceva extraordinar, însă munţii şi mai ales norii sunt cu adevărat spectaculoşi. Poţi vedea de asemenea şi o mică cascadă. (Cascadele în nordul Thailandei sunt că muzeele groazei în oraşele italiene, adică sunt peste tot.)

La întoarcerea către oraş, vei avea câteva ocazii de a opri pentru a privi Chiang Mai de la înălţime. Nu ezita să opreşti, pentru că aceste puncte de belvedere nu sunt foarte multe de-a lungul traseului.

O zi in Chiang Mai

 Cum ajung pe muntele Doi Suthep-Pui?

Aşa cum spuneam la început, pentru a avea mai multă libertate, cel mai bine este să închiriezi un scuter. Dacă totuşi nu vrei (sau nu poţi) să mergi pe scuter, mai poţi lua un taxi, numit songthaew, care e de fapt un fel de mini-bus roşu în care încap cel puţin 10 persoane, dacă nu mai mult.

Drumul destul de lung este foarte popular printre turiştii care vizitează Chiang Mai, prin urmare vei vedea că este ceva trafic şi va trebui să fii atent la drum şi la ceilalţi.

Vezi mai jos harta cu obiectivele notate:

Mai sunt şi alte lucruri de văzut în Chiang Mai?

Da, mai sunt o grămadă. Poţi să te duci să vezi (şi să atingi) tigri, elefanţi, şerpi, urşi panda şi să faci alte trasee în munţii din jur. Sau poţi să explorezi centrul istoric al oraşului, unde te poţi plimba printre case şi cafenele.

Dar dacă ai doar o zi la dispoziţie, acesta este cel mai frumos traseu pe care îl poţi face.

Dacă cunoşti bine acest oraş, mi-ar plăcea să ştiu şi alte alternative de a petrece o zi în Chiang Mai.

Munţii din Nordul Thailandei

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.