Paris fără Turişti (7). La Campagne à Paris, un Sat Urban aflat la Înălţime

La campagne à Paris

Visează cineva la o plimbare relaxantă printr-un sat franţuzesc?

Dacă simţi că obiective pariziene clasice nu te mai inspiră şi totuşi nu poţi părăsi Parisul pentru satele din Provence, poate a venit timpul să descoperi atmosfera unui vechi „village urbain”construit pentru clasa muncitoare la începutul secolului 20.

Acest vechi cartier este „La Campagne à Paris”, un nume ce poate fi tradus prin „Viaţa la ţară în Paris”, şi este alcătuit din trei străzi principale: Paul Strauss, Irénée Blanc şi Jules Siegfried.

La Campagne à Paris

La Campagne à Paris

Începând cu 1907, pe această colină încep să se construiască cele aproximativ 90 de case pe care le putem vedea astăzi. Acestea erau destinate muncitorilor, funcţionarilor şi în general angajaţilor ce nu îşi puteau permite locuinţe mai scumpe în centrul oraşului.

Un secol a trecut şi lucrurile s-au schimbat. Clasa muncitoare ce ocupa iniţial casele de pe această colină a dispărut, iar parizienii din prezent visează să-şi poată cumpăra o casă aici. Mai ales când micul sat urban are şi un fel de comitet ce analizează cu stricteţe „calitatea” noilor-veniţi.

Pentru că lucrurile de calitate se păstrează cu dificultate, locuitorii din zonă fac eforturi constante pentru a menţine şi îmbunătăţi arhitectura caselor. În plus, fiecare curte are propria gradină unde personalitatea proprietarului iese în evidenţă.

Locuri şi oameni

Un loc nu atrage doar prin arhitectura locală, cât şi prin locuitorii săi. Iar La campagne à Paris nu dezamăgeşte. Mergând pe străduţele pietruite, am văzut tineri aşezaţi pe jos, discutând despre diverse lucruri la fel ca mulţi alţi liceeni din alte oraşe.

Şi cred că ăsta este cel mai important lucru pentru orice vizitator, să poată vedea localnicii în mediul lor, nu să se afle în locuri pregătite dinainte pentru venirea sa.

Dacă poţi intra în contact cu ei, cu atât mai bine. Iar dacă nu, poţi încerca să îi spionezi pur şi simplu.

La Campagne à Paris 2

Străduţele unui sat urban

Fiecare stradă este conectată cu celelalte prin scări de piatră – după cum am văzut şi în Montmartre – şi fie că am urcat sau coborât, am avut ce vedea şi fotografia după fiecare colţ. Aşa că nu ne-am bătut capul cu trasee predefinite şi am inspectat fiecare curte întâlnită în cale.

La Campagne à Paris 3 La Campagne à Paris 4 La Campagne à Paris 5

Paris fără Turişti

Acesta este ultimul articol din seria „Paris fără Turişti” şi am lăsat pentru final unul dintre cele mai îndrăgite locuri din Paris, mai ales că aici am avut acel sentiment de a fi cu adevărat izolat de restul oraşului.

Aşa că dacă vrei să găseşti liniştea unui sat urban şi îţi plac micile cartiere necunoscute, atunci sunt şanse foarte mari să îţi placă aceste străzi şi localnicii lor.

Pentru că în final, ce îţi poţi dori mai mult ca vizitator decât să întâlneşti oameni care să te privească ca pe o curiozitate, ca şi cum te-ar întreba: Ce cauţi aici?

Poate şi din acest motiv, în „La Campagne à Paris” nu am vrut să folosesc aparatul foto DSLR pentru a face poze, evitând în acest fel să ies în evidenţă. De aceea, imaginile din articol sunt realizate cu telefonul personal Samsung Galaxy K Zoom.

P.S.: Am uitat să-ţi zic că au şi pisici!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.