Călătorie Culinară in Penang, Malaezia. 21 Feluri de Mâncare Locală pe care le Recomand

Hello Georgetown

A călători înseamnă mai mult decât să alergi de la un obiectiv turistic la altul şi să bifezi în viteză cele mai populare locații. Pentru mine, a călători înseamnă a înțelege măcar o parte din viaţa locală şi a găsi o punte de legătură cu oamenii din acel loc.

Şi cum ai putea să te apropii mai ușor de oameni decât experimentând bucătăria acestora?

Am locuit în insula Penang din nordul Malaeziei timp de 7 luni și cred că cea mai tare chestie pentru care merită să vii aici este mâncarea.

Insula Penang este considerată capitală gastronomică a Asiei de Sud-Est. În același timp, Penang este probabil cel mai faimos loc din Malaezia pentru cei care vor să testeze principalele bucătării ale țării: malay, chinezească și indiană.

Însă, dacă vii în Penang, vei observa că pe lângă aceste bucătării mai găsești și mâncarea specifică insulei, ce include faimoșii hawkeri stradali plus influențele majore ale populațiilor de chinezi prezenți aici, precum Hokkien, Teochew, Hainan, Peranakan sau Nyonya.

A vorbi despre mâncare nu este ușor. Fiind un subiect atât de complex voi aborda problema din punctul de vedere al unui om pasionat de gusturi, mirosuri şi experienţe culinare noi. Iar dacă aceste 21 de feluri de mâncare mi-au plăcut mie, este posibil să-ţi placă şi ţie.

 

 

21 Feluri de Mâncare Locală din Penang, Malaezia

 

1. Char Kuey Teow

Char Kuey Teow este probabil cel mai popular fel de mâncare din Penang şi poate fi găsit cu ușurință peste tot. Este o mâncare stradală prin definiție, dar poate fi comandată şi prin diverse mâncătorii, cafenele şi restaurante. În Penang, sunt “cafenele” locale, numite kopitiam (kopi – cafea), unde poţi găsi mâncare tipică pentru Penang, de obicei la chinezi. Cafenea este un fel de a spune pentru că sunt de fapt mâncătorii frecventate de localnici şi nu atât de mult de turiști. De obicei când intri, toți chinezii se uită la tine ca şi cum te-ai fi rătăcit.

La fel ca multe feluri de mâncare de pe insulă, Char Kuey Teow îţi amețește simţurile şi nu ştii exact ce guşti.

Pentru a uşura lucrurile, o să încerc pe mai departe să nu mai traduc anumiţi termeni din engleză în română pentru simplul fapt că felurile de mâncare prezentate au uneori nume englezeşti şi sunt mai uşor de recunoscut dacă vii aici.

Deci şi prin urmare, Char Kuey Teow (se pronunţă cear cuei tiau şi nici acum nu-mi iese cum trebuie) conţine fried noddles, ou bătut aruncat pe deasupra, sos de soia, creveţi, ceva fructe de mare şi bucăţele de carne de porc. Conţine mai multe chestii, dar eu zic în mare că nu le ştiu pe toate. Se prepară desigur într-un wok imens la temperatură mare şi se serveşte cât e cald.

Locaţie recomandată: Tiger Char Kuey Teow, intersecţia Lebuh Carnarvon cu Lebuh Melayu.

 

2. Hainanese Chicken Rice

Hainanese Chicken Rice

Chicken Rice este probabil unul dintre cele mai simple feluri de mâncare pe care le-am întâlnit în Penang. Iniţial mi s-a părut chiar prea simplu şi neinteresant. Cu toate astea, am ajuns după câteva luni să nu pot sta fără un chicken rice la câteva zile.

Pe scurt, chicken rice este pui (cu sau fără porc) cu orez, alături de o mică supă simplă şi cel puţin 2 feluri de sos, unul iute şi altul din ghimbir. Este genul de mâncare pe care ajungi să o tot comanzi după o vreme, dacă rămâi in zonă.

Puiul se fierbe alături de nişte legume (ceapă, morcov, varză, etc) şi obţii astfel supa respectivă. După care, din acea supă se foloseşte o parte pentru a fierbe orezul, iar cealaltă iți vine la masă. În mod normal, reţeta este secretă şi se transmite doar în familie.

Deşi i se spune chicken rice, unele locuri au şi carne de porc şi este mult mai bun dacă atunci când comanzi le spui că vrei „mixed„. Ințeleg ei.

Notă: Hainan este o insulă din sudul Chinei, de unde au venit o parte din chinezii ce se află astăzi în Malaezia şi Singapore.

Locaţie recomandată: Kafe Kheng Pi, intersecţia Jalan Sri Bahari cu Jalan Penang.

 

3. Economy Rice

Economy Rice este un termen general ce denumeşte nu neapărat un fel de mâncare, cât locaţia unde mănânci. Este practic o mâncătorie cu preţuri foarte mici ce era şi este încă preferată de oamenii cu venituri modeste. În prezent, Economy Rice nu mai este chiar atât de ieftin şi a devenit destul de popular chiar şi printre tinerii mai pretenţioşi.

Într-un Economy Rice poți găsi numeroase feluri de mâncare, precum carne de pui, porc şi peşte în sos sau prăjit, diverse legume trase în sos, fierte sau prăjite, orez desigur, soia, scoici în sos, etc, etc. Diferă între ele şi la calitate şi la preţ. Dacă vrei să mănânci într-un astfel de loc, vezi să fie înghesuială la prânz şi nu prea multe locuri libere. Asta înseamnă că e bun.

În general, economy rice este o mâncătorie chinezească, însă am văzut că există şi economy rice malay şi indian, cu preparatele lor. Dintre toate felurile de mâncare ce le poţi găsi în Penang, economy rice, mâncarea stradală şi centrele de hawkeri sunt cele mai ieftine. Şi delicioase pentru că ai nu doar preţuri mici, însă şi foarte multă varietate.

Locaţie recomandată: Kedai Makan Satu Ratus Empat Puluh Dua, intersecţia Jalan Magazine cu Lebuh Mcnair.

 

4. Steamboat

Steamboat este de departe una dintre cele mai bune chestii pe care le-am mâncat în Penang. Se poate mânca la anumite restaurante şi costă ceva mai mult, însă este una dintre cele mai tari chestii ever!

Se pune în mijlocul mesei un mare vas unde fierbe apa sau supa în care se pun chestii. Mai departe, fiecare de la masă îşi alege ce fel de preparate vrea să fiarbă în acel vas imens. Poţi alege diverse legume, cărnuri sau peşte. Când sunt gata le scoți şi le consumi în vasul în care ţi-ai pus şi supa. Alături poţi avea vreo 7 sau 8 sosuri diferite, precum usturoi, ghimbir, chili, etc, etc.

Cel mai interesant lucru la Steamboat este că poate fi consumat de mai multe persoane, preferabil 5 sau 6. Noi am atacat un Steamboat în doi şi era să murim cu el de gât. Este incredibil de bun. De obicei, costă de la 50 RON în sus, dar e mare cât o zi de post şi e preferabil dacă împarţi în 5 sau 6.

Locaţie recomandată: Chuan Yee Charcoal Steamboat, pe Jalan Kek Chuan.

 

5. Tandoori chicken

Tandoori chicken este una dintre cele mai şmechere chestii care există pe Pământ.

Pe scurt, se iau bucăţile de pui şi se marinează într-un sos acrişor roşiatic. Mai există şi sos galben, care e ceva mai puţin iute. Însă clasic, tandoori apare roşu. Deci, se trece puiul prin mizeria aia şi apoi se pun bucăţile de pui pe un fel de beţe. Acestea se introduc imediat după într-un mare cuptor ca un vas imens.

Bucătarul este nevoit să umble des în cuptor pentru a întoarce bucățile de carne. Focul fiind foarte puternic, nu durează mult până este gata carnea. Partea interesantă este că uneori carnea pare arsă pe exterior, însă fiind luată atât de puternic, aceasta îşi păstrează frăgezimea şi sucul în interior. O nebunie totală!

Se scoate din foc, apoi de pe beţe şi se serveşte cu pâine naan (de preferat cheese naan sau garlic naan) şi alte sosuri, dintre care cel de mentă este preferatul meu. Este greu de găsit ceva mai bun pe Pământ.

Locaţie recomandată: Sri Ananda Bahwan, intersecţia Lebuh Penang cu Lebuh China.

 

6. Butter chicken

Dacă am început cu indienii, să continuăm cu ei. Atunci când Dumnezeu a făcut lumea, a dat fiecărui popor câte ceva minunat. Noi l-am primit pe Hagi, indienii au primit butter chicken.

Puiul din butter chicken nu ştiu cât de important este de menţionat. Ce te distruge cu adevărat este sosul care înconjoară bucăţile de pui şi care conţine cea mai nenorocita bunăciune de curry.

Pur şi simplu nu ai cum să găseşti un sos mai bun de atât, este D-zeu pe pământ. Pentru a te bucura de acel sos, trebuie să iei butter chicken cu naan bread sau cheese naan. Mănânci şi mori. Este puţin iute. Ok, dacă nu ai mai mâncat iute în Asia, e iute. Dar merita fiecare gură!

Locaţie recomandată: Sri Ananda Bahwan, intersecţia Lebuh Penang cu Lebuh China.

 

7. Kurma chicken

Kurma chicken este o chestie pe care nu o pot descrie corect, aşa că voi vorbi din proprie experienţă. Kurma chicken îl prefer atunci când nu doresc să mănânc iute şi vreau să simt puţin mâncarea. Aşa că dacă nu vrei să te rişti cu alte iuţeli din meniul indian, este bine să mergi la sigur cu Kurma. Kurma poate fi cu chicken sau cu miel (lamb), care e puţin mai scump.

Notă: În Malaezia, oamenii încearcă să evite porcul pentru a atrage în interior şi majoritatea musulmană malay. Există o populaţie indiană destul de numeroasă ce a trecut la Islam şi poţi vedea în multe mâncătorii sau restaurante indiene cuvântul halal în meniu. Halal înseamnă că este permis pentru musulmani. Poți vedea „Halal certified” şi la McDonald’s. Singurii care nu evită nici de-ai dracu porcul sunt chinezii. Pe chinezi îi doare undeva de musulmani şi de sensibilitățile lor.

Să închidem paranteza şi să spunem că acest fel de mâncare sau sos – Kurma – este recomandat celor ce nu doresc să mănânce iute şi este oricum al naibii de delicios.

Locaţie recomandată: Sri Ananda Bahwan, intersecţia Lebuh Penang cu Lebuh China.

 

8. Tom Yam Chinezesc

Tom Yam-ul thailandez este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare în Asia de Sud-Est şi s-a răspândit evident şi în ţările din jur.

În Thailanda, în mod normal, vei găsi tom yam cu peşte sau fructe de mare. La fel şi în Penang, însă dacă mergi în vechiul mall Prangin, aflat în George Town, vei descoperi un loc unde îţi poţi alege chiar tu ce vrei să se găsească în delicioasa supă tom yam.

După cum poţi vedea în imaginea de mai sus, ai mai multe opţiuni şi anume: diverse feluri de soia, legume, ciuperci, carne afumată de raţă, carne afumată de porc, un fel de kaiser, fish balls, etc, etc.

Treaba merge în felul următor: te duci, îţi iei un bol şi apoi alegi dintre toate mizeriile de acolo şi le pui în bol. Mai departe, dai bolul doamnei sau domnului care aşteaptă să îţi prepare tom yam-ul. Mergi la masa ta şi aştepţi să îţi vină tom yam-ul, alături de o hârtiuţă pe care scrie preţul final.

Cum găseşti localul? Ei bine, dacă te duci în acel mall în orice altă zi în afară de marţi, vei simţi mirosul de lemongrass în aer şi îl vei urma până ajungi în fata localului. Nu uita să iei multă apă sau ceva de băut pe lângă pentru că tom yam-ul va veni iute ca focul.

Vei mânca, vei transpira şi vei fi fericit!

Locaţie recomandată: Mall’s Cafe, etaj 3, Prangin Mall (langa MSogo).

 

9. Supă chinezească

Ok, avem în Penang nenumărate supe chinezești şi ai de unde alege. Ideea de bază este că supele chinezeşti sunt destul de uşor de digerat, cel puţin în comparaţie cu celelalte feluri de mâncare, care sunt ori foarte iuţi, ori prea aromate.

Supele acestea au diverse nume, precum Wan Tan Mee (mee înseamna noodles). Supa Wan Tan Mee am descoperit-o de curând, deşi este aproape la fel de populară ca şi Char Kuey Teow în localurile chinezeşti. Partea tare la această supă este că vine în două feluri: supa normală sau dry. Gusturile sunt destul de diferite între ele pentru că Wan Tan Mee dry este însoţit de un sos destul de gros de soia.

În linii mari, conţin tăiţei (noodles, mee) evident şi carne de pui sau porc, nişte legume şi condimente destul de uşoare. Pot conţine şi curry sau alte iuţeli, însă acestea sunt aduse de obicei separat şi tu alegi dacă să consumi sau nu, cam ca la noi. Mai pot vedea în ele dumpling-urile chinezeşti.

Destul de important pentru aceste supe sunt tăiţeii (noodles, mee), care sunt de diverse forme şi mărimi. Unii sunt subţiri şi uşori, alţii sunt groşi şi cărnoşi. Dacă localul este serios, ca să spun aşa, oamenii isi fac proprii taitei, la fel cum fac restaurantele italiene. În unele localuri, atunci când comanzi o supă, eşti pus să alegi uneori între 2 sau 3 feluri de tăiţei. Niciodată nu ştiu ce să aleg, toţi mi se par la fel.

Locaţie recomandată: AhMa PanMee, Lebuh Tye Sin.

 

10. Cheese Naan

Eu sunt înnebunit după pâine, cam ca tot românul. În copilărie, când mă întorceam de la brutărie spre casă, o pâine o mâncam pe drum. Prin urmare, îmi place pâinea şi este absolut normal să-mi placă şi naan-ul indian. Dacă este cheese naan, cu atât mai bine.

Îl las în această listă pentru că uneori, când nu îmi este foarte foame, prefer să comand cheese naan menu, care vine cu 2 sosuri pe lângă. În imaginea de mai sus, vezi partea centrală.

Dar cum de obicei sunt destul de lacom, comand la restaurantul indian unde mergem frecvent (Sri Ananda Bahwan din Little India): cheese naan (centru), kurma şi butter chicken (stânga) şi roti boom (dreapta).

Locaţie recomandată: Sri Ananda Bahwan, intersecţia Lebuh Penang cu Lebuh China.

 

11. Roti boom!

Ştiţi cu toţii povestea biblică în urma căreia noi oamenii am fost alungaţi din Paradis, da? Aia cu mărul şi Eva. Ei bine, povestea nu este extrem de exactă…deşi în mare parte lucrurile sunt prezentate corect, se pare că obiectul ce a stat la baza tentaţiei nu este un măr, ci Roti Boom!

Dap, este absolut evident pentru cine a mâncat Roti Boom sau Roti Susu (cum îi spune în Langkawi) că această chestie nu poate veni decât de la Diavol. Da, este adevărat pentru că această nenorocire este atât de delicioasă încât ar trebui să fie ilegală.

Ei bine, se ia roti canai şi se introduce în interior susu. Acest susu vine într-o cutie de tablă şi este un îndulcitor lichid destul de gros care se foloseşte în Malaezia. Este destul de popular şi se pune de obicei în cafea sau ceai negru pentru a înlocui zahărul. O altă chestie extrem de populară în Malaezia.

Acum, dacă cineva alege să ia acel îndulcitor nenorocit şi îl pune în roti canai iese ceva extrem de delicios. În Langkawi i se spune Roti Susu, însă în Penang i se spune Roti Boom! God help us all. (Susu mai înseamnă şi lapte în Malaezia, aşa că vezi ce comanzi.)

Locaţie recomandată: Sri Ananda Bahwan, intersecţia Lebuh Penang cu Lebuh China.

 

12. Duck rice

Duck rice este o mâncare asemănătoare cu chicken rice. Se serveşte alături de o mică supă şi de un sos, de obicei iute.

Diferența dintre cele două stă în faptul că duck rice este o mâncare puţin mai grea, raţa fiind ceva mai grasă decât puiul. De asemenea, este o mâncare puţin mai scumpă şi de aceea nu este atât de populară precum chicken rice.

Cu toate astea, la capul străzii Carnarvon se afla o mâncătorie recunoscută pentru duck rice şi locul devine destul de popular la ora prânzului. Unii oameni mănâncă la mese, alţii îşi iau la pachet. Dacă un chicken rice poţi găsi în Penang în jur de 6 – 8 RM, Duck Rice va fi întotdeauna în jur de 10 RM, dacă nu mai mult.

Locaţie recomandată: Yat San Duck Rice, intersecţia Lebuh Carnarvon cu Jalan Cheong Fatt Tze.

 

13. Fried Rice / Nasi Goreng

În Malaezia şi Indonezia i se spune Nasi Goreng (bahasa), în Thailanda şi pentru chinezii din George Town este Fried Rice. Pentru fiecare dintre aceştia, orezul prăjit este mai mult sau mai puţin asemănător. Când am fost în Bali, familia care ne-a găzduit ne-a arătat într-o seară cum se găteşte fried rice. Sper că am reţinut şi pot reproduce reţeta atunci când îmi cumpăr un wok.

Este un fel de mâncare simplu şi bun pe care îl poţi comanda oriunde în Asia atunci când nu vrei să te rişti cu feluri prea picante sau cu ciudăţenii. Orezul prăjit conţine desigur mult orez plus legume, puţin ou prăjit, puţin pui şi/sau fructe de mare, sosuri de soia, peşte şi stridii.

Atunci când eşti plecat de acasă şi nu vrei să trăieşti periculos prin Asia, acesta este felul de mâncare care te face să te simţi în siguranţă pentru că tot orezul ăla sigur nu îţi va crea probleme la stomac.

Locaţie recomandată: New Lane Street Foodstalls, intersecţia Lorong Baru cu Jalan Macalister.

 

14. Nasi Lemak

Nasi Lemak este considerată mâncare naţională în Malaezia şi locuitorii acestei ţări sunt foarte mândri de ea, indiferent de etnia lor.

Probabil Nasi Lemak ar fi meritat un loc mai sus în listă, însă după cum am mai spus şi înainte mâncarea malay nu m-a cucerit iremediabil precum cea chinezească, indiană sau thailandeză.

Nasi Lemak conţine o porţie mare de orez fiert în lapte de cocos şi frunză de pandan. Pe lângă orez vei găsi de obicei sosul iute sambal, anşoa uscaţi, alune prăjite, câteva feliuţe de castravete şi ou fiert. Mai poate avea alături bucăţele de pui, peşte sau fructe de mare. Dacă n-ai mai mâncat, o să ţi se pară ciudat.

Un fel de mâncare pe care eu îl prefer mai mult este nasi ayam. Nasi înseamnă orez, iar ayam înseamnă pui. Practic primeşti o bucată de pui prăjit pe lângă orez, bucăţelele de castravete şi sosurile cu care vine. De obicei un sos e iute, iar celălalt este pe bază de soia sau este dulce-acrişor. In imaginea de mai sus este o combinatie intre nasi ayam si nasi lemak.

Locaţie recomandată: Spicy Lemak, Lebuh Pantai (Beach Street).

 

15. Nasi Kandar

Malaezienilor le place să testeze diverse gusturi şi să amestece mâncăruri diferite pentru a inventa altele noi.

Deşi este adevărat că indienii din Malaezia sunt hinduşi, o mare parte a lor se pare că a trecut acum ceva vreme la islam, iar acest lucru se reflectă în mâncarea lor.

Prin urmare, oamenii au luat nasi ayam-ul malay (nasi-orez; ayam-pui) şi l-au înecat în diverse sosuri de curry rezultând faimosul Nasi Kandar din Penang, foarte popular printre localnici.

Cum ştii totuşi de unde să iei un Nasi Kandar bun? E simplu, te uiţi la cozile imense ce se formează lângă un astfel de loc. Sau te duci pe Jalan Gurdwara la Deen Maju Nasi Kandar.

Nasi Kandar are la baza desigur orez, însă spre deosebire de Nasi Lemak, peste acesta se aruncă mai multe feluri de carne marinată, precum pui, miel sau peste şi legume. Apoi….apoi vine mizeria cea mare: peste toate astea se aruncă mai multe sosuri de curry şi îi dau gustul final.

Cu mâncarea malay ai o mică problemă în sensul că dacă nu cunoști ce trebuie să îţi pui în farfurie, s-ar putea să nu o nimerești. Nu este o mâncare clasică aşa cum îţi poţi alege la chinezi sau indieni. Este posibil de exemplu să nu ştii dacă îţi plac toate cele 5 feluri de curry pe care le aruncă oamenii peste mâncare…Prin urmare, tot ce poţi face este să mergi pe ghicite sau să rogi pe cineva să îţi recomande o combinaţie potrivită.

Nasi Kandar este un exemplu foarte bun al felului în care bucătăria malay s-a amestecat cu cea indiană.

 

16. Pau

Am mâncat prima oară Pau (sau Bao) în Langkawi şi este o chestie care vine de la poporul chinez. Pau poate avea o mărime normală, cum se vede în imagine, sau poate fi Big Pau, o chestie mai mare.

Partea exterioară este oarecum interesantă pentru că ai o cocă ca de pâine pe care o pui la aburi într-un mecanism special. Sunt pau ce pot fi cumpăraţi deja făcuţi şi apoi doar puşi la aburi. Şi mai sunt şi locuri, destul de rare, unde pau sunt făcuţi la faţa locului şi sunt mai buni. Se foloseşte făină de orez.

În interior poţi găsi destul de multe combinaţii, eu unul prefer pork barbecue. Dar mai poţi avea curry cu cartofi, cu pui sau vită. Dacă cumperi de la malay, nu vei găsi cu porc. În mod normal, pau cumperi de la chinezi iar ei adoră carnea de porc.

Pau este servit la micul dejun, însă unii îl preferă ca snack. Înainte de a mânca, nu uita să îl decojeşti pe exterior. Fiind vândut de multe ori în stradă de către hawkeri, se poate pune praf pe exterior şi este safe să îl decojești.

Locaţie recomandată: Leong Kee Tim Sum, Lebuh Kimberley cu Jalan Pintal Tali.

 

17. Roti Bakar

Roti Bakar este micul dejun clasic din Penang care se serveşte alături de cafeaua locală (Kopi) sau White Coffee, cum îi mai spun ei şi de care sunt extrem de mândri. Este o cafea căreia i se adaugă şi zahăr înainte să fie împachetată şi comercializată. Pe mine nu m-a dat pe spate, dar ei sunt înnebuniţi.

Să revenim la Roti Bakar. Cel clasic este destul de simplu şi implică de obicei 2 felii de pâine ce sunt puse pe un grill. Tradiţional se folosesc cărbuni. Apoi pe pâine se aruncă kaya, adică gem din nucă de cocos. Se poate adăuga şi alte feluri de gem, însă Kaya e clasic. În farfurie este posibil să mai primeşti şi nişte zahăr pur şi simplu, iar lângă farfurie un ou puțin fiert ce este amestecat cu sos de soia.

Aşa. Deci iei felia de pâine grilled-uită şi bagi în oul ăla acolo. Dacă mai dai şi prin zahăr înainte de a lua o gură de cafea este o nebunie.

Pe lângă toată treaba asta mai poţi mânca un mic nasi lemak ce vine servit într-o frunză de bananier. Este un Nasi Lemak mai mic decât ăla faimos, dar tot aia e. Micul Nasi Lemak poate fi de mai multe feluri, cu pui, peşte, legume, etc.

Locaţie recomandată: Toh Soon Cafe, Lebuh Campbell.

 

18. Satay

Satay m-a dus de la început cu gândul la frigăruile noastre. Însă spre deosebire de frigărui, carnea folosită pentru Satay este marinată zdravăn şi apoi pusă peste un foc făcut din cărbuni. Găseşti de obicei Satay la standurile de mâncare stradală.

Se serveşte alături de un sos pe care nu am putut să-l identific, dar îi dă un gust specific. În Bali, am mâncat Satay alături de un sos pe bază de arahide, de zici că mâncam grătar cu unt de arahide.

Este genul de mâncare stradală pe care o serveşti alături de alte feluri de mâncare şi de obicei împreună cu mai mulţi prieteni. Satay este genial de bun.

Locaţie recomandată: New Lane Street Foodstalls, intersecţia Lorong Baru cu Jalan Macalister.

 

19. Lor Bak

Lor Bak este un fel de mâncare secundară ca importanţă, dacă pot spune aşa. Însă fără să îmi dau seama îl comand de fiecare dată când intru într-o cafenea chinezească.

Este o mâncare specifică Hokkien şi conţine mai multe feluri de carne şi legume. Îl comand de obicei alături de o supă sau de faimosul Char Kuey Teow.

Farfuria de Lor Bak vine cu un fel de carne de porc, tofu prăjit şi fishball. Pe lângă ele, ai un sos chili şi altul dulce. Mai poţi avea câteva feliuţe de ghimbir şi un century egg. Dacă te simţi curajos, comandă şi century egg alături de Lor Bak. 🙂

Locaţie recomandată: Kafe Kheng Pi, intersecţia Jalan Sri Bahari cu Jalan Penang.

 

20. Curry Mee / Hokkien Mee

Curry Mee şi Hokkien Mee le-am pus la grămadă pentru că nu par a fi atât de diferite pentru mine. Nu le spuneţi asta penangiților că or să moară.

Aceste supe sunt specifice Penangului şi culturilor chinezeşti şi indiene, în sensul că arată ca niște supe normale chinezești (adică cu mai puţină iuțeală), însă primești şi o lingură de sos iute cu care amesteci acolo.

Este puţin iute şi schimbă total gustul mâncării, astfel că uneori eu nu îl mai folosesc. Este posibil să-ţi placă sau nu, însă trebuie testate aceste supe, mai ales că pot fi găsite cu ușurință la stall-urile de mâncare stradală şi au prețuri foarte mici.

Locaţie recomandată: New Lane Street Foodstalls, intersecţia Lorong Baru cu Jalan Macalister.

 

21. Ais Kachang si Teochew Cendol

Am tot vorbit de mâncare, aşa că la ultimul număr avem şi ceva dulce.

Ais Kachang şi Teochew Cendol sunt două chestii dulci specifice Penang-ului şi sunt căutate de turiştii care vizitează insula.

Ais Kachang are la bază gheață răzuită peste care se arunca bombe de fasole roșii, porumb dulce, jeleu, lapte de cocos şi/sau lapte condensat, foarte popular în Malaezia. Se mai pot arunca diverse siropuri, fructe sau chiar o lingură de înghețată. Este interesant şi trebuie testat dacă ajungi în Penang.

Teochew Cendol este probabil cea mai faimoasă dulcegărie din Penang şi poate Malaezia. Este atât de faimos încât McDonald’s-ul din Malaezia a scos de curând câteva feluri de mâncare bazate pe bucătăria malay. Ai acum la McDonald’s burger Nasi Lemak, iar la înghețată ai Cendol. Eu unul prefer înghețata Cendol de la Mac, dar nu le pot spun asta malaezienilor, probabil ar face un şoc!

Să revenim. Cendol conține tăiței verzi din făină de orez, verdele este dat de o frunză verde numită pandan. Tăițeii se aruncă într-un vas umplut cu lapte de cocos şi sirop dulce din palmier. Plus boabele roșii de fasole. De ce le-o place să pună boabe de fasole în ceva dulce, I have no idea…Toată treaba vine şi cu puţină gheaţă aruncată în interior, aşa că este rece şi merge la fix atunci când bați străzile fierbinți din George Town.

Locaţie recomandată: Penang Road Famous Teochew Cendol, Lebuh Keng Kwee. Această locaţie este o atracţie în sine pentru turiştii care vin în Penang. Cred că este cea mai faimoasă mâncătorie din George Town pentru preparate cu specific local.

 

Penang is all about the food!

Iubesc mâncarea şi îmi place să văd cum un lucru aparent atât de simplu reuşeşte să aducă laolaltă oameni din culturi diferite, iar atunci când merg într-un loc fac tot posibilul să mănânc ce mănâncă localnicii şi să-mi adaptez gusturile.

Acum nu îmi pot asuma toate creditele şi trebuie să recunosc că multe feluri de mâncare mi-au fost dezvăluite de prietenul David, un chinez malaezian Iban din Sarawak, Borneo pe care l-am cunoscut aici (don’t ask).

Poate părea că am scris mult, dar nu am făcut decât o mică introducere gastronomică pentru Penang. Dacă îţi place mâncarea şi dorești să te delectezi cu aromele şi condimentele Asiei, Penang nu te va dezamăgi.

Dacă ai reuşit să citeşti tot articolul, ești tare. 🙂

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.