O Introducere pentru George Town și fascinantele sale străzi

Începutul anului 2018 ne-a găsit în oraşul George Town din Penang, o insulă aflată ceva mai la sud de Langkawi.

Fără a intra în foarte multe detalii asupra Penang-ului şi asupra George Town-ului, pot spune câteva lucruri despre acest loc.

  • George Town este prima localitate stabilită de englezi în sud-estul Asiei în 1786 și moștenirea britanică face parte din identitatea insularilor sau penangiților (penangites), cum își spun localnicii.
  • George Town este de asemenea prima localitate din Malaezia care a primit denumirea de oraș în 1957 (din partea reginei Elisabeta a II-a), cu puțin timp înainte ca țara să își declare independența față de Marea Britanie.
  • insula Penang este caracterizată de o urbanizare accelerată și are cea mai mare densitate a populației din Malaezia, cu excepția capitalei Kuala Lumpur.
  • populaţia insulei este alcătuită în proporţie de 40% chinezi malaezieni, 40% malay, 10% indieni malaezieni şi foarte mulţi expati. Români nu prea am găsit până acum în Penang. Ca regulă generală, oamenii nu prea au auzit de România.

Cel mai important lucru pentru cei care vizitează George Town stă în faptul că centrul istoric al orașului a fost declarat Unesco World Heritage Site în 2008 și foarte mulți turişti vin aici pentru arhitectura unică a vechilor case.

În acelaşi timp, Penang este probabil unul dintre cele mai bune locuri din Asia pentru iubitorii de mâncare, iar vizitatorul nu are decât să meargă pe străzile din George Town pentru a alege cu uşurinţă un loc care să îi satisfacă pofta de mâncare asiatică.

Ce poţi mânca pe străzile oraşului?

Păi, poţi merge fără o ţintă clară pe străduţe şi fără a face vreun mare efort dai peste o mâncătorie sau un restaurant chinezesc, malay, indian sau chiar thailandez şi vestic (adică pizza, paste și burgeri). Ca să nu mai spun că sunt feluri de mâncare din Thailanda pe care le poţi găsi deja însuşite şi în Malaezia, precum supa Tom Yam.

Așa că pentru cei care își doresc să testeze multiple bucătării asiatice la preţuri rezonabile, Penang is the place to be.

Să revenim la străzile din George Town şi să vedem ce poţi observa cu uşurinţă:

  • multe străzi și-au păstrat numele originale din perioada colonială britanică;
  • este normal să găsești străzi unde poți vedea o moschee, un templu hindus și un templu budist. Chiar și o biserica creștină;
  • poți trece pe lângă o mâncătorie chinezească ce vinde big pau, pentru a vedea apoi un local malay ce îți oferă un Nasi Lemak, ca mai încolo să încerci un roti chenai și un curry de pui la un restaurant indian;
  • în mijlocul George Town-ului ai de asemenea un mini-cartier, The Little India, unde poți simți o parte din sufletul Indiei;
  • sunt foarte multe cafenele și restaurante cochete (hipsterești să le zicem) unde poți sta la o prăjitură și o cafea între 2 sau mai multe like-uri pe feisbuc.

Ca să luăm un exemplu: mergi ca omul pe stradă și vezi că ai mâncătorii chinezești, malay și indiene care stau alături de cafenele cochete, plus hawkerii care îți vând mâncare pe stradă.

Unde să intri și ce să mănânci întâi? Very difficult…

Dar să lăsăm mâncarea pentru altă dată și să vedem ce se poate vedea pe străzile din George Town.

Artă stradală a artistului lituanian, Ernest Zacharevic

Boy on a Bike

Ernest Zacharevic este un artist stradal ce a început în 2012 să creeze 6 lucrări de artă murală pentru festivalul oraşului George Town. Interesul său pentru arta stradală se completează perfect cu zidurile vechiului oraş iar acest lucru se poate vedea în lucrările sale ce ilustrează scene normale de viaţă din Malaezia.

Spre surprinderea artistului şi a celor care nu credeau în arta stradală, zidurile pictate au devenit un fel de trademark al George Town-ului şi fiecare vizitator serios trebuie să se pozeze măcar o dată alături de una dintre operele de pe ziduri. Şi nu este deloc dificil să le descoperi, mai ales că majoritatea se află în apropierea (străzilor) Lebuh Armenian şi Lebuh Chulia.

În acelaşi timp, trebuie spus că nu toate lucrările sunt operele acestuia şi au contribuit şi alţi artişti la peisajul actual al artei stradale din George Town.

Străzile din George Town – Arhitectura vechiului oraş, pictura murală şi aleile secrete

Little Girl in Blue

Little Girl in Blue

Little Children on a Bicycle

Little Children on a Bicycle

Boy on a Bike & Little Boy with Pet Dinosaur

Boy on a Bike & Little Boy with Pet Dinosaur

The Awaiting Trishaw Paddler

The Awaiting Trishaw Paddler

Reaching Up

Reaching Up

La jumătatea lunii februarie vine Anul Nou Chinezesc şi aşteptăm să vedem cu nerăbdare nebunia ce va cuprinde străzile vechiului oraș.

Oraşul a început să fie împodobit și aranjat imediat după Anul Nou, astfel încât Anul Nou Chinezesc să urmeze sărbătorile creştine. Globurile şi luminiţele de Crăciun au fost înlocuite cu decoraţii specifice chinezeşti şi tot oraşul se pregăteşte să se îmbrace în roşu in zilele de 16 si 17 februarie.

Am înţeles că va fi ceva spectaculos, având în vedere că Penang este o insulă ce are o populaţie majoritar chinezească care încă decide destinele insulei.

Vom fi şi noi pe străzi, îmbrăcaţi în roşu, şi ne vom bucura de marea sărbătoare care va cuprinde insula în acele zile.

cat on a wall in George Town, Penang

Dacă ți-a plăcut articolul, dă și tu un like. Nu fi sărac.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.