Mausoleul lui Petar II Petrovic Njegos

2.Montenegro 2123_mausoleu

Curbele vin una dupa alta, iar drumul este atat de intortocheat incat la fiecare curba masina claxoneaza pentru a avertiza o eventuala masina venind din sens invers. Urcam tot mai sus, mai sus, pana in varful muntelui. Cat mai urcam oare? Unde o sa tot urcam? Pana la cer poate.

Si totusi drumul se opreste intr-o parcare micuta, de unde o luam la pas catre Monumentul lui Petar II Petrovic Njegos, cel mai mare domnitor si poet al acestei tari.

Mausoleul lui Njegos este de-a dreptul impresionant, si sunt constient ca acest cuvant este des folosit atunci cand e vorba de Muntenegru.

Este impresionant pentru ca:

  • Este construit pentru Petar II Petrovic Njegos, care a trait pe la jumatatea secolului 19 si care este considerat erou national in Muntenegru.
  • Se afla in varful unui munte, varful Jezerski, la o altitudine de 1660 metri, intre Cetinje si Kotor, in Parcul National Lovcen.
  • Din varful muntelui ai o panorama de 360 de grade si vizibilitate pana la Golful Kotor, iar in zilele senine se vede si Italia.
  • Pentru ca drumul pana acolo este superb.

Dupa ce parchezi masina, mai ai de urcat printr-un tunel pana la mausoleu. Ce este frumos este ca in tunel e destul de putina lumina si este placut sa vezi la capatul acestuia celebra „luminita”. Imediat ce iesi din tunel mai ai putin pana la mausoleu si apoi pana la platforma de unde ai vizibilitate in toate directiile.

Din ce am inteles de la localnici, ideea este ca eroul national supravegheaza asupra tarii sale din varful muntelui. Mi se pare o idee romantica si desi poate parea usor infantila, aflandu-te la acea inaltime parca are sens. Oamenii astia isi pretuiesc valorile.

Montenegro 2100-1_njegos5 Montenegro 2100-1_njegos3 Montenegro 2100-1_njegos2 Montenegro 2100-1_njegos1 Montenegro 2100-1_njegos6

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.