Renaşterea în Florenţa şi 2 Locuri Perfecte Pentru a Fotografia Acest Oraş

Florenta_Perspectiva

Florenţa şi Renaşterea

Dacă spui Toscana, nu ai cum să nu te gândeşti la Florenţa, iar Florenţa înseamnă Renaşterea culturii din bezna Evului Mediu. Şi cum ai putea să-ţi închipui Renaşterea fără Michelangelo şi Leonardo da Vinci? Sau fără imensa contribuţie financiară şi sprijinul uneia dintre cele mai puternice familii care au dominat Italia, familia de Medici?

Florenţa este locul în care s-a născut Renaşterea, curent cultural care s-a manifestat mai ales în sculptură, pictură, literatură şi arhitectură. Renaşterea este interesul pentru cultura clasică greco-romană, privită ca perioada ideală a umanităţii, şi plasarea omului ca obiect de studiu în operele artiştilor din acea vreme.

Deşi sunt folosite în continuare teme religioase creştine în sculptură şi pictură, artiştii vremii îşi permit o libertate mai mare în realizarea operelor, folosind forme de inspiraţie greco-romană. În mod amuzant, se ajunge uneori la cazuri în care personajele creştine ajung să semene cu zeii greci pe care i-au copiat.

Literatura este de asemenea influenţată (nu trebuie să uităm că Dante Alighieri s-a născut în Florenţa) şi prestigiul cultural al dialectului florentin din secolul 14 se impune ca formă oficială a limbii italiene, limbă vorbită în prezent pe teritoriul Italiei.

Familia de Medici

Caz probabil unic în istoria culturii, la baza Renaşterii a stat şi contribuţia esenţială a familiei de Medici şi sprijinul ei pentru unii dintre cei mai importanţi artişti ai vremii, printre care îi menţionăm doar pe Michelangelo Buonarroti şi Leonardo da Vinci.

Familia de Medici îşi foloseşte resursele financiare, obţinute din afaceri bancare, nu doar pentru a controla din punct de vedere politic şi religios Toscana şi Italia acelor timpuri, dar şi pentru a susţine arta şi cultura din Florenţa. Nu putem vorbi de această familie fără a aminti de patronajul unuia dintre membrii ei, Lorenzo de Medici „Magnificul”, probabil cel mai important membru al familiei în sprijinirea artiştilor vremii.

Dacă luăm în considerare faptul că Renaşterea a început undeva la începutul secolului 15 şi a durat până în secolul 17, iar domnia familiei de Medici asupra Florenţei începe la începutul secolului 15 cu Cosimo de Medici şi se termină în prima parte a secolului 18 cu moartea lui Gian Gastone de Medici, putem trage câteva concluzii interesante asupra legăturii dintre această familie şi Renaşterea care a pornit din acest loc.

Pentru a înţelege interesul acestei familii pentru artă şi cultură, cel mai indicat e să vizitezi Galeria Uffizi, muzeul având la bază colecţia privată a familiei de Medici, pe care aceştia au lăsat-o Florenţei.

Cum să surprinzi Florenţa în imagini

Florenta_Giotto_1

Acum că ştii puţin despre importanţa Florenţei pentru cultura europeană, e timpul să afli cum poţi face câteva fotografii decente ale acestui oraş, capitala Toscanei. Fără a intra în detalii tehnice, mă voi rezuma la a-ţi prezenta 2 locuri potrivite din care poţi face nişte fotografii reuşite.

Amândouă locurile sunt locaţii la înălţime, unul aflându-se în centrul oraşului, iar celălalt în afara lui.

  • Din centrul oraşului poţi face poze din domul Catedralei Santa Maria del Fiore sau din Campanile di Giotto, clopotniţa de alături. Eu am ales să urc în clopotniţă pentru a putea fotografia şi domul propriu-zis.

Imagini din Campanile di Giotto

  • Din afara oraşului, cel mai bun loc din care poţi face poze asupra Florenţei este Piazzale Michelangelo. Din acea locaţie poţi vedea atât Florenţa, cât şi podurile care se întind peste răul Arno, inclusiv faimosul Ponte Vecchio.

Imagini din Piazzale Michelangelo

Ai mai jos traseul de la Campanila di Giotto către Piazzale Michelangelo:

Deşi imaginile sunt o parte importantă în aprecierea unui loc, dacă nu îi cunoşti istoria, nu ai parte decât de o cunoaştere limitată şi prin urmare, de o apreciere falsă.

Florenta_Piazzale_Michelangelo_2

La fel este şi în cazul oamenilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.