Tiger Kingdom, Chiang Mai: Locul Cu Mai Mulţi Thailandezi Decât Tigrii

Tiger Kingdom, Chiang MaiTiger Kingdom, Chiang Mai, este locul în care găseşti mai mulţi angajaţi decât tigrii.

Asta pentru că turismul în Thailanda reprezintă aproximativ 10% din PIB. Alţii spun că mai mult, thailandezii spun că mai puţin. În orice caz, această ţară este vizitată anual de peste 20 de milioane de oameni şi mulţi dintre ei aleg să revină.

Deci turismul e important pentru oamenii din această ţară. Cât de important?

Am fost într-o zi să văd Tiger Kingdom, locul unde poţi atinge tigrii, aflat în afara oraşului Chiang Mai.

Dar ca să ajung în acel loc, destul de turistic de altfel, am întâlnit mai multe persoane. De ce este important acest lucru? Ei bine, este important pentru a vedea de ce thailandezii, care sunt aproape 70 de milioane, sunt relaxaţi şi aparent trăiesc destul de OK, în marea lor majoritate.

Pe scurt, thailandezii ştiu să facă turism şi mai ales ştiu să dea oamenilor de muncă, chiar dacă acea muncă pare foarte simplă. Pentru ei este important ca oamenii lor să aibă un mic salariu din care să poată supravieţui.

Pentru mine exemplul următor a fost destul de relevant:

Ca să ajung să văd tigrii a trebuit să mă întâlnesc pe drum cu mai multe persoane, fiecare dintre ele având un câştig material imediat sau indirect de pe urma întâlnirii cu mine.

 

Cei 9 Thailandezi şi 1 Tigru Care au Beneficiat de Vizita mea la Tiger Kingdom, Chiang Mai

Tiger Kingdom, Chiang Mai

1. Poliţistul de pe drum

Merg cu scuterul pe drumul spre Tiger Kingdom şi mă opreşte un domn poliţist la o verificare de rutină. Eu desigur că visez tigrii şi nu am la mine nici carnet şi nici paşaport. Aşa că drumul meu continuă după ce contribuim la bunăstarea familiei domnului poliţist cu 1.000 THB.

2. Fata din parcare

Ajung la Tiger Kingdom după ce tot drumul m-am rugat să nu mă mai oprească alt poliţist. Intru în parcare şi primesc de la o fată un bilet pentru a putea să-mi iau alt bilet mai departe.

3. Mă întâmpină 3 fete (calculez o singură persoană)

Mă apropii de locul cu pricina şi 3 fete îmi zâmbesc frumos, iar apoi mă direcţionează mai departe către locul de unde îmi aleg ce tigru vreau să văd.

4. O fată îmi indică ce tigru pot alege

Ajung în fata opţiunilor, unde o altă persoană îmi spune ce tigru pot alege: small, medium, large, etc şi îmi dă încă un bilet cu opţiunea aleasă. Am ales un tigru mic, de cateva luni, pentru că te poţi juca cu el.

5. O altă fată mă pune sa scriu

Ajung acum la următoarea fată, la alt birou desigur, unde mi se înmânează o foaie pe care o completez cu detalii personale şi apoi semnez la sfârşit. Am semnat că dacă mă mănâncă tigrul, e vina mea.

6. O fată îmi ia banii

Ajung acum la un ghişeu unde plătesc în sfârşit biletul propriu-zis.

7. O altă fată îmi dă restul

8. Un bărbat mă conduce la tigrii

După ce aşteptăm 10 minute, un alt thailandez vine şi ne duce în locul unde sunt tigrii pe care am ales să-i vedem.

9. Un alt bărbat stă cu tine şi tigrul

După câteva minute, vine în sfârşit persoana care te duce lângă tigru şi stă cu tine pe toată perioada vizitei. De asemenea îţi dă şi instrucţiuni unde să stai, cum să atingi tigrul, ce să faci şi ce nu.

10. Te joci cu tigrul şi pozezi

După ce ieşi de acolo, te mai plimbi puţin prin jur să vezi şi ceilalţi tigrii, cam ca la Zoo şi apoi pleci înapoi în Chiang Mai, după ce te rogi să nu te mai oprească alt poliţist.

(Deşi nu am beneficiat de serviciile lor, în zonă erau şi fotografi profesionişti care te puteau poza cu tigrul şi care apoi îţi scoteau şi fotografia, ca să ai amintire.)

 

Tiger Kingdom: Thailandezi si Tigrii

Aceştia sunt cei 9 thailandezi şi 1 tigru pe care i-am întâlnit atunci când am mers la Tiger Kingdom. Şi cred că este un exemplu destul de bun asupra felului în care thailandezii înţeleg să trăiască cu toţii de pe urma turismului.

Tiger Kingdom, Chiang Mai

Dacă era în România treaba asta, cred că aveam o singură persoană care să-ţi explice ce vezi acolo, care să-ţi vândă ticketul, care să te conducă şi care să aibă grijă să nu te mănânce tigrul.

Sau probabil s-ar fi considerat că e prea mult chiar şi o singură persoană şi ar fi lăsat tigrul să se ocupe de tot.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.