Bilele de Foc din Stonehaven în Noaptea de Revelion
Tradiţia bilelor de foc în noaptea de Revelion (sau Hogmanay, cum îi zic scoţienii) din Stonehaven este una dintre cele mai interesante din Marea Britanie, fiind o ceremonie ale cărei origini sunt greu de aproximat. Primele date scrise despre acest eveniment apar la începutul secolului 20, însă se pare că obiceiul locuitorilor de a se plimba pe strada principală şi de a învârti imensele bile de foc la trecerea dintr-un an în altul este mult mai veche.
Desfăşurarea acţiunii
Cei care participă la această tradiţie îşi construiesc fiecare câte o bilă de foc imensă din materiale inflamabile care ar trebui să ardă cât mai mult sau cel puţin pentru aproape 30 de minute, cât durează în prezent ceremonia. În trecut, bila trebuia să ardă aproape o oră, pentru că oamenii care le roteau treceau pe la fiecare casă unde aveau prieteni sau membrii ai familiei, stăteau puţin cu aceştia pentru a transmite tradiţionalele urări de Anul Nou şi apoi mergeau mai departe, cu bila după ei.
Deşi iniţial participau doar localnicii şi mai ales bărbaţii tineri (pescari) la ceremonie, începând cu timpurile moderne şi cu plecarea oamenilor din localitate regulile s-au relaxat, iar în prezent sunt acceptaţi oameni care trăiesc în zonă şi care sunt cu adevărat interesaţi de perpetuarea acestei tradiţii.
Din punct de vedere statistic, există date asupra acestui eveniment începând cu 1908. Conform datelor, evenimentul s-a ţinut în fiecare an. (Cu excepţia unor ani din celor două războaie mondiale.)
Simbolistica focului
Din punct de vedere simbolic, nu este greu să ne imaginăm semnificaţia acestui eveniment dacă ne gândim la simbolistica focului. Focul purifică prin distrugerea răului şi în acelaşi timp este şi o forţă a creaţiei care arde rămăşiţele trecutului pentru a deschide drumul către noul an.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că Stonehaven era în trecut un sat de pescari, oameni care erau adesea afectaţi de capriciile Mării Nordului, viaţa lor aflându-se constant sub semnul neprevăzutului şi al superstiţiei. Am avut şansa să observ in Aberdeen ce înseamnă o mare agitată şi îmi imaginez ce însemna să ieşi pe mare pe o asemenea vreme.
Când viaţa îţi este ameninţată constant de o vreme capricioasă şi de o posibilă lipsă a peştelui, ajungi să te încrezi şi să te bazezi pe supranatural şi miraculos.
Ceremonia din Stonehaven în zilele noastre
În zilele noastre, sunt aproximativ 45 de oameni care învârt bilele de foc (swingers), iar întregul Stonehaven este împânzit de peste 10.000 de persoane care vin pentru distracţia de Anul Nou şi dublează într-o singură zi populaţia micului orăşel. În general, abia găseşti locuri de parcare şi peste tot poţi vedea poliţişti şi oameni care asistă la ceremonie, de la medici la pompieri. Barurile şi localurile sunt pline de petrecăreţi, cei mai mulţi dintre ei fiind deja ameţiţi de alcool şi imuni la cele -10 grade de afară.
Ceremonia începe la miezul nopţii cu oameni care merg pe strada principală şi rotesc bilele de foc în jurul lor. După aproximativ 30 de minute şi după ce au dat mai multe ture dintr-un capăt în altul al străzii, aceştia se opresc.
Cum să îţi faci o bilă de foc scoţiană
Fiind o localitate de pescari, de-a lungul timpului s-au folosit diverse obiecte şi materiale, cum ar fi plase şi frânghii deterioarate, cărbuni, lemne, conuri de brad, etc. În felul acesta fiecare pescar îşi construia propria bilă cu materiale personale şi în acelaşi timp erau arse obiectele care nu mai puteau fi folosite pe viitor.
Pentru a lua totul foc, se aruncă la final parafina, o soluţie obţinută din petrol şi folosită în principal la fabricarea lumânărilor. Toate materialele sunt introduse într-o formă sferică din sârmă care să le ţină împreună şi apoi din nou într-o altă formă sferică din oţel care să ţină totul la un loc. Desigur, materialele folosite diferă de la om la om şi fiecare participant are propria reţeta, care este secretă.
La final, în timp ce oamenii se îndepărtează şi merg spre locurile alese pentru continuarea nopţii de Hogmanay, pe cerul îngheţat al Scoţiei apar artificiile.