Castelul Dunnottar, Cel Mai Romantic Loc din Scoţia. Şi Cel Mai Sângeros.

Castelul Dunnottar 3

Dunnottar este fără îndoială unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice şi istorice ale Scoţiei.

Fiind iniţial o fortăreaţă construită de Picţi, castelul Dunnottar a jucat un rol destul de important în istoria Scoţiei sau s-a intersectat deseori cu personaje centrale din istoria ei. Numele castelului vine din limba celţilor (gali, scoţi, picţi sau cum vreţi să-i numim): Dun Fhoithear şi înseamnă în traducere aproximativă „fortăreaţa aflată la înălţime” sau „fortăreaţa aflată deasupra prăpastiei„.

Aşezat pe o stâncă înaltă, castelul pare a se afla într-o locaţie ideală de apărare împotriva unui atac de pe mare sau de pe uscat, şi acest lucru este evident pentru orice vizitator.

Cele 7 momente sângeroase care au marcat castelul Dunnottar

IMG_1880

Pentru cei care vin nepregătiţi din punct de vedere istoric, Dunnottar pare a fi unul dintre cele mai romantice locuri din Scoţia, însă pe măsură ce afli evenimentele care au avut loc aici de-a lungul sutelor de ani, ajungi să realizezi că te afli într-un loc în care moartea violentă era la ordinea zilei.

Deşi numărul de evenimente care au afectat acest loc este mult mai mare, o să-mi urmez pasiunea pentru istorie şi voi încerca să menţionez câteva dintre cele mai sângeroase momente petrecute la Dunnottar:

  1. În secolul 9, îl găsim pe regele Donald II care încearcă să apere locaţia împotriva unei invazii vikinge. Regele este omorât şi locul este distrus de invadatori.
  2. În 1297, Dunnottar a fost asediat de William Wallace (vezi Braveheart cu Mel Gibson), acesta luptând împotriva invaziei conduse de regele englez Edward I. În timpul cuceririi castelului, garnizoana de 4.000 de soldaţi englezi s-a refugiat în biserica de piatră din interior sperând într-o minune. Din păcate pentru ei, nicio minune nu s-a produs şi soldaţii lui William Wallace au dat foc bisericii care a ars cu toţi cei aflaţi înăuntru.
  3. În 1336, englezii s-au întors în Scoţia şi armata regelui Edward Baliol ocupă castelul şi îl întăreşte impotriva scoţienilor. Scoţienii reuşesc totuşi să-l cucerească şi îl ard din temelii, eveniment care se va mai repeta de câteva ori de-a lungul anilor.
  4. În 1595, un om numit John Crichton este găsit vinovat de vrăjitorie şi ars pe rug la Dunnottar.
  5. În 1645, ducele de Montrose a atacat castelul Dunnottar, aflat sub conducerea celui de-al 7-lea Earl Marischal, din motive politice şi religioase. Castelul a fost ars şi întreaga regiune distrusă.
  6. După nici 6 ani, în 1651, Castelul din Dunnottar este refăcut şi locul trece prin cele mai interesante momente din istoria sa. Armata engleză a lui Oliver Cromwell invadează Scoţia şi asediază castelul pentru a distruge Bijuteriile Coroanei Scoţiene. Mica garnizoană alcătuită din 69 de oameni rezistă asediului timp de 8 luni, înainte de a se preda în faţa artileriei engleze. Când englezii ocupă castelul, sunt surprinşi să observe că Bijuteriile Coroanei Scoţiene lipsesc. Ce nu au realizat aceştia este faptul că în timpul lungului asediu, preotul din Kinneff a găsit o cale de a-şi trimite soţia în Dunnottar printre liniile engleze pentru a lua bijuteriile. Acestea au fost apoi ascunse în biserica din Kinneff, pentru a fi scoase la lumină peste 10 ani când monarhia a fost restaurată în Marea Britanie. Evident că englezii nu au fost extrem de fericiţi că au pierdut atâta vreme într-un asediu inutil şi au distrus Dunnottar.
  7. Cel mai întunecat moment din istoria castelului are loc în 1685 când aproximativ 160 de oameni care susţineau teologia presbiteriană (şi refuzau să recunoască supremaţia spirituală a regelui) au fost închişi în Whig’s Vault, o încăpere înghesuită, pentru mai mult de 5 săptămâni. Deşi câţiva au scăpat prin evadare sau prin recunoaşterea autorităţii regale (în religie), majoritatea au murit din cauza condiţiilor dificile sau în timp ce au fost deportaţi către Indiile de Vest.

Castelul Dunnottar 4

Importanţa castelului Dunnottar

Una dintre cele mai vechi menţionări ale locaţiei îl prezintă pe Sf. Ninian, celtul care a construit o biserică pe stânca din Dunnottar, locul fiind printre cele mai timpurii locaţii creştine din teritoriul ocupat de Picţi şi având un rol important în răspândirea credinţei creştine în Scoţia.

Ca dovadă a importanţei acestui loc în istoria Scoţiei, se poate observa că Dunnottar a fost vizitat de oameni importanţi de-a lungul timpului: regele James IV în 1503 iar Mary, regina scoţienilor, l-a vizitat şi ea în 1562 şi 1564, împreună cu fiul ei, viitorul rege James VI. A mai fost vizitat şi de alte personaje importante, însă de cele mai multe ori acestea aveau intenţia de a distruge acest loc, după cum s-a putut observa.

Castelul Dunnottar 2

O plimbare pe stânci şi pe plajă

Ruinele din Dunnottar pot fi vizitate în zilele noastre, deşi locul era închis când am mers noi la sfârşit de an. Cu toate astea, ai posibilitatea să mergi de-a lungul stâncilor aflate la înălţime pentru a vedea locul din mai multe unghiuri.

În plus, chiar lângă intrarea în castel, ai posibilitatea de a coborî pe plajă pentru a admira marea agitată şi vântul care bate fără oprire. Din ce am înţeles, nici măcar în lunile de vară nu se poate intra în apă.

Cum să vizitezi Dunnottar

Castelul Dunnottar se află la aproximativ 20 de km de Aberdeen şi 2 km de Stonehaven, iar pentru a ajunge aici, cel mai uşor este să vii cu o maşină. După ce parchezi, mai ai puţin de mers până pe ţărm unde te aşteaptă faimosul castel.

Este de menţionat vântul foarte puternic care bate în acest loc, cel puţin bătea serios când am fost noi, aşa că ai grijă pe unde calci pentru că te vei afla la înălţime şi vei merge destul de aproape de marginea stâncilor.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.