De cate motive ai nevoie pentru a vedea Parisul?
/Voi incepe prin a spune direct ca Parisul este orasul meu preferat. L-am vizitat prima data in decembrie 2002, apoi am revenit in vara lui 2004 si in sfarsit in toamna anului 2010, de fiecare data stand cel putin o saptamana. Este orasul de care ma leaga multe amintiri, fiind al doilea loc (dupa Budapesta) pe care l-am vizitat in afara Romaniei, dar despre care am citit si m-am documentat foarte mult inainte de a ajunge acolo. Desigur, studiul limbii franceze incepute serios in liceu si apoi specializarea din timpul facultatii m-au ajutat sa-mi formez o imagine de ansamblu asupra Frantei si asupra Parisului.
Dar cine nu a auzit de Turnul Eiffel, de Luvru si Monalisa, de muzeul Orsay care adaposteste operele celebrilor impresionisti, de aerul boem din Montmartre, de Sena cu buchinistii sai sau de lumea magica a gradinilor de la Versailles?
Desi iti pot oferi mai multe motive pentru a vizita acest oras fantastic, nu stiu cum as putea sa povestesc ce inseamna sa alergi prin Cartierul Latin, sa stai la o cafenea in Saint Germain des Prés, sa te arunci pe iarba din Place des Vosges sau sa admiri Parisul din Montmartre.
Cum pot explica ce simti ca roman cand vezi Atelierul lui Brancusi, unul dintre cei mai cunoscuti sculptori moderni, langa imensul muzeu de arta Georges Pompidou? Ce iti poti imagina atunci cand monstri ai culturii romane, precum Emil Cioran sau Mircea Eliade au batut aceleasi strazi pe care tu acum le iei la pas?
Pregatirea pentru Paris
Paris este un oras in care nu te poti duce nepregatit pentru ca este un oras atat real, cat si fantastic, imaginar. Formele si simbolurile pariziene, istoria, muzeele si monumentele sale se adreseaza cunoscatorilor, celor care vin pregatiti sa inteleaga, pentru ca:
- Nu poti intelege muzeul Luvru daca nu citesti putin despre Leonardo da Vinci si operele sale. Daca nu cunosti macar la nivel superficial Egiptul Antic si influenta asupra lumii grecesti, daca nu stii nimic despre lumea greaca si influenta ei asupra celei romane, asupra Crestinismului si mai tarziu asupra Renasterii pornite din Italia. Pentru ca Renasterea – din care face parte si Leonardo da Vinci – foloseste umanismul lumii grecesti si interesul pentru om in redarea episoadelor crestine, fie ca vorbim de pictura sau sculptura.
- Nu poti intelege Parisul fara a cunoaste influenta lui Napoleon Bonaparte, pentru ca Parisul este Franta asa cum Franta este Napoleon. Pentru a-l intelege pe Napoleon trebuie sa citesti putin despre el inainte de a veni la Paris, nu doar sa-i vizitezi cavoul din Les Invalides. Trebuie sa urci in Arcul de Triumf de pe Champs Elysees si apoi sa vezi columna din piata Vendome, columna comandata de Napoleon si facuta dupa Columna lui Traian din Roma. De asemenea, sa intelegi ca Parisul actual incepe sa fie refacut si scos din Evul Mediu incepand cu Napoleon si ajunge la forma sa actuala sub nepotul acestuia, Napoleon al III-lea.
- Nu poti sa intelegi Parisul decat atunci cand il parasesti pentru Versailles, pentru a descoperi gradinile minunate si palatele create de Regele-Soare, Ludovic al XIV-lea.
- Nu poti sa intelegi Parisul daca nu ii cunosti pe impresionisti si operele lor, daca nu intelegi contributia lor esentiala in dezvoltarea picturii si influenta lor majora asupra unor nume mari precum Van Gogh si Picasso, care au trait alaturi de ei pe strazile din Montmartre.
- Nu poti sa intelegi Parisul daca nu cunosti si nu apreciezi muzica lui Edith Piaf, pentru ca Edith Piaf este sufletul Parisului.
- Nu poti intelege Parisul ca roman daca nu cunosti viata faimosilor romani care au trait aici, in principal pe Brancusi, olteanul care a venit pe jos la Paris (la inceputul secolului 20) pentru a deveni unul dintre cei mai faimosi sculptori din lume.
Parisul este orasul care m-a inspirat de-a lungul timpului si pentru care nu poate exista comparatie. Prin urmare, iti voi prezenta o viziune personala a Parisului – influentata desigur de interesul meu pentru istorie, cultura si arta – sperand ca acest lucru va fi de ajuns pentru a te inspira sa vizitezi cel mai frumos oras din lume.
Urmatoarele articole iti vor arata:
- Parisul la inaltime: Din Turnul Eiffel la Arcul de Triumf
- Parisul lui Brancusi: Din Marais in Notre Dame
- Lumea magica a pictorilor impresionisti
- Cum sa iti organizezi vizita la Versailles
- Cum sa vizitezi Parisul daca ai un picior rupt
- 10 atractii pe care nu le poti rata in Luvru
- Cum sa te joci cu moartea in cimitirul Pere Lachaise
- Cele mai bune locuri din care poti fotografia Parisul