5 Poveşti (3)

Cele mai interesante articole găsite astăzi online se referă la femeile-soldat din Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, o mică istorie dintr-o Palestină mai puţin cunoscută, imagini şi un filmuleţ din Varanasi, oraşul mistic al Indiei unde corpurile morţilor sunt arse pe malul Gangelui, pustiul fără margini din Antarctica şi un filmuleţ cu Ragusa Ibla, un orăşel baroc din sudul Siciliei.

1. Eroinele sovietice ale celui de-al Doilea Război Mondial în culori

Contribuţia Rusiei la înfrângerea Germaniei naziste este un lucru ce nu poate fi pus la îndoială. Dar pentru a ajunge în acel punct, ruşii au terminat războiul cu 25 de milioane de oameni pe minus, timp în care au aruncat tot ce au avut în luptă, inclusiv 800.000 de femei soldaţi.

Imaginile din articol ni le înfăţişează pe unele dintre acele femei-erou ce trăgeau de la distanţă inclusiv Lyudmila Pavlichenko, de asemenea cunoscută ca Lady Death, aceasta fiind creditată cu 309 de lovituri reuşite.

 

2. Palestina pe care nu o vezi la televizor

Problema palestiniană şi conflictul care nu se mai termină cu Israelul sunt subiecte mult prea complicate pentru a fi abordate cu uşurinţă. Însă, dincolo de războaie, bombe şi controverse religioase sunt oameni obişnuiţi care încearcă să-şi continue viaţa.

 

3. Prezenţa vieţii şi a morţii în Varanasi

Varanasi este oraşul lui Shiva, creatorul universului. Din acest motiv, hinduşii care au murit sunt aduşi în Varanasi, pe malul Gangelui, unde corpul le este distrus prin ardere purificând în acest fel sufletul, înainte ca acesta să i se alăture lui Shiva. În fiecare zi, între 100 şi 150 de corpuri sunt arse la maul raului, rămăşiţele urmând să fie depuse în Gange, râul vieţii. Vezi şi filmuleţul despre acest loc magic care a ajuns să reprezinte India pentru mulţi oameni.

 

4. Antarctica, acolo unde omul abia îşi face simţită prezenţa

Călătoria uimitoare a unui fotograf la capătul pământului, acolo unde limitele îţi sunt testate cu adevărat şi tot ce se află dincolo de vasul pe care te afli încearcă să te omoare. Imaginile sunt însă uimitoare, de la bucăţi de iceberg, stânci şi gheţari la munţi ameninţători şi staţii de cercetare abandonate. E bine de ştiut că există totuşi limite pentru om şi abilităţile sale de adaptare.

 

5. Ragusa Ibla, un orăşel baroc din sudul Siciliei

Filmuleţul despre Ragusa Ibla este o dovadă a unui încântător orăşel baroc aflat în sudul Siciliei, într-o zonă ce ascunde şi alte asemenea bijuterii uimitoare, precum Noto, Comiso sau Modica. Întâmplător, acest loc l-am vizitat acum câţiva ani şi pot confirma că a fost cel mai interesant loc văzut în Sicilia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.