Paris fără Turişti (3). Ziua în care am văzut Parisul de pe un fost viaduct feroviar

Vechiul viaduct feroviar face parte din Coulée verte (sau Promenade plantée), o zonă verde de aproape 5 km cunoscută de localnicii care doresc să se relaxeze plimbându-se de-a lungul ei. Acest traseu nu a fost inițial destinat acestui tip de activitate, pe aici trecând până în 1969 calea ferată ce se îndrepta spre Verneuil-l’Étang via Vincennes.

Deşi Coulée verte (Cursul verde) se află la doi paşi distanţă de centrul Parisului, aici vei vedea doar oameni obişnuiţi care merg alene, aleargă, stau pe bănci sau iau un mic picnic admirând oraşul de sus. Din acest motiv, acest loc poate fi considerat un secret al Parisului unde vei putea evita cu succes numărul ridicat de vizitatori care lovesc oraşul anual, având în acelaşi timp un spaţiu numai pentru tine şi fotografiile tale.

Coulée verte porneşte din capătul vestic al Bulevardului Daumesnil și continuă de-a lungul aceluiași bulevard până în capătul estic al acestuia, după ce traversează la mijlocul traseului Jardin Reuilly. De acolo, merge mai departe până se oprește în Bulevardul Periferic, centura ce înconjoară Parisul.

La începutul anilor ’80, autoritățile din Paris au avut de ales între a distruge total urmele fostei căi ferate sau a o transforma în altceva. Din fericire, în locul distrugerii totale a viaductului pe care circula trenul au ales să renoveze zona și să o transforme în ceea ce vedem astăzi, un loc aflat la înălțime care îți permite să te plimbi și să admiri arhitectura hausmaniană, însă şi blocuri ceva mai recente şi mai moderne ce par a fi la fel de interesante. Plus întreaga viață din Paris ce se desfășoară sub ochii tăi.

Secțiunea cea mai interesantă este reprezentată de viaductul ce ajunge la aproximativ 10 metri înălțime şi pornește din capătul vestic al Bulevardului Daumesnil pentru a ajunge până la Jardin Reuilly.

Mergând în paralel cu bulevardul Daumesnil, ai ocazia să privești când în dreapta, când în stânga şi de multe ori să arunci câte un ochi la diferite apartamente ce şi-au uitat geamurile deschise. Sau poate prinzi chiar o pariziancă ce îşi citește cartea favorită pe balcon, alături de pisica ei.

Între aceste două locaţii, viaductul te poartă printre blocuri şi bulevarde pentru a se opri în final la un pod suspendat deasupra grădinii Reuilly.

Recomandare

Deşi traseul continuă până la Bulevardul Periferic, sau centura care înconjoară Parisul, este posibil ca cei 5 km să ţi se pară prea mult. De aceea, îţi recomand să intri pe Coulée verte din capătul vestic al Bulevardului Daumesnil şi să mergi până la Jardin Reuilly, locul unde se termină vechiul viaduct feroviar şi de unde plimbarea continuă mai departe la nivelul solului.

Pentru a continua drumul spre alte locaţii din Paris, de la grădina Reuilly o poţi lua spre staţia de metrou Montgallet, aflată în apropiere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.